Solkrem

- 15 er mer enn nok i Norge

Så lenge du er her hjemme, trenger du ikke høyere solfaktor, mener hudlegene.

GJENTA OFTE: Husk å gjenta påføringen flere ganger daglig, så beskytter du huden din hele dagen.  Foto: Panthermedia
GJENTA OFTE: Husk å gjenta påføringen flere ganger daglig, så beskytter du huden din hele dagen. Foto: Panthermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Endelig er dagene lenger og lysere, sola titter fram og begynner til og med å varme litt.

Det er vår, og selv om du forhåpentligvis har brukt solbeskyttelse hele vinteren, er det ekstra viktig nå som sola begynner å ta skikkelig igjen.

– Faktor 15 holder

Solkremen trenger forøvrig ikke ha høyere solfaktor enn 15, for det holder for norske forhold, som Kreftforeningen fortalte i en tidligere artikkel.

– Faktor 15 holder for ansiktet også, men det er viktig at du smører deg nøye og ofte nok, sier Astrid Bismo i Kreftforeningen.

– Du bør bruke solkrem både av helsemessige og kosmetiske årsaker, fortsetter hun.

Solskader kan i verste fall føre til hudkreft, men solens stråler vil også fremskynde aldringsprosessen og gi deg rynker og pigmentflekker dersom du ikke beskytter huden.

Falsk beskyttelse

Høy solfaktor gir en falsk følelse av beskyttelse, siden det er fort gjort å tro du er mer beskyttet enn du er.

Du må nemlig passe på at du bruker tilstrekkelig med solkrem for å få den optimale beskyttelsen. Og dersom du blir sittende ute i mer enn en time bør du smøre deg på nytt. Med solfaktor 15 vil du dessuten lettere merke når huden har fått nok. Bruker du sterk solfaktor er det lett å ignorere signalene, fordi du tror at du har full beskyttelse.

Og du – du bør smøre deg FØR du går ut i sola. Helst 30 minutter før, men alle monner drar.

Gjenta ofte

Husk at solkrem ikke beskytter hele dagen, uansett hvor høy faktor du velger. Derfor bør du alltid ha solkrem i veska og påføre flere ganger i løpet av dagen, helst hver annen time.

LES OGSÅ: Sol deg trygt med mobilen

Sminke og dagkrem med solfaktor er ikke nok

Trenger du virkelig en egen solkrem i vesken? Du smører deg jo med dagkrem med solfaktor hver morgen og har pudder med solfaktor?

Jo, du trenger en egen solkrem! Sjansen er stor for at du ikke bruker nok av dagkremen til å gi deg skikkelig beskyttelse. Dessuten hjelper det lite at du smurte deg klokken åtte om morgenen, når det er til lunsj klokken ett du sitter ved kafébordet med sola midt i ansiktet.

Og selv om en del sminkeprodukter inneholder solfaktor, buker du ikke nok av produktene til at ansiktshuden dekkes skikkelig.

Du bør smøre all hud som eksponeres for solstråler – hender, armer, legger, hals, ører, utringning.

Og helt til slutt:
Ikke glem leppene – de trenger også beskyttelse fra solas skadelige stråler.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer