Influensaen herjer nok en gang. Mellom fem og ti prosent av Norges befolkning blir garantert rammet. Er du ikke allerede en av dem, kan du være heldig å slippe unna. Her er 15 friske råd:
Slik unngår du å bli smittet:
Influensavaksine anbefales spesielt hvis du har dårlig immunforsvar, er eldre eller lider av hjerte-, kar- og lungesykdommer.
Vanlige symptomer:
2. Lev sunt: Jo sunnere du lever, desto mindre risiko er det for at du blir smittet. Et variert kosthold med mye antioksidanter, sunt fett og proteiner er med på å ruste deg mot sykdomsangrep.
3. Stress ned: Du bør også prøve å leve så harmonisk som mulig. Stress er en faktor som ofte påvirker negativt. Immunsystemet blir vippet av pinnen, slik at vi blir fortere syke.
4. Styrk immunforsvaret: Hele 70 prosent av immunsystemet vårt sitter faktisk i tarmen. Skal du holde deg frisk, bør du også tenke på å regulere tarmene, magens eget økosystem, med for eksempel melkesyre.
Er du allerede smittet?
5. Hold deg i ro: Ligger du rolig bruker kroppen energien på å hele seg, og du blir fortere frisk.6. Sov: Jo mer du klarer å sove, jo bedre er det for kroppen. Ingenting slår søvn for å få kroppen i balanse igjen.
7. Hold soverommet kjølig: Luft ut basillene og reguler kroppstemperaturen ved å ha det litt kjøligere enn normalt på soverommet.
8. Drikk mye væske: Klarer du ikke å få i deg annen næring, må du i hvert fall drikke mye. Det er spesielt viktig når du har feber og svetter skikkelig.
9. Kle av deg: Myten om at det er sunt å svette ut sykdommen er for lengst knust. Kle av deg i stedet for på deg. Kast gjerne også dynen hvis det blir for varmt.
10. Ta febernedsettende: Overstiger feberen 39 grader, ta medisiner som for eksempel paracetamol.
11. Drikk hostesaft: Sliter du med tørrhoste er hostesaft uvurderlig. Ta en dose før du legger deg for natten, så sover du bedre.
12. Drypp deg: Bruk nesedråper og eventuelt også øyedråper hvis du blir tett. OBS! Bør ikke brukes mer enn en uke i strekk.
13. Prøv influensamedisin: Gå i gang med behandling så fort symptomene melder seg. De reseptbelagte legemidlene tamiflu og relenza kan forkorte sykdomsforløpet. Behandlingen må starte senest 48 timer etter at du er blitt dårlig.
14. Prøv alternativ behandling: I den alternative medisinens verden skal svarthyll ha en positiv effekt på influensasymptomer. Hvitløk, ingefær og chili skal også kunne hjelpe på tilfriskningen. Coldizin er et kosttilskudd basert på såkalt japansk pagodetre, som skal kunne stoppe spredningen av influensaviruset i kroppen.
15. Hold ut: Men er du syk, så er du syk. Influensa varer vanligvis i 5-10 dager. Ikke stress eller press kroppen. Hold deg rolig. Bli hjemme fra jobben, slik at du ikke smitter andre.
Har du feber i over en uke, kontakt din fastlege eller legevakten. Eller spør en lege på Lommelegen.no
LES OGSÅ:



