Tekst: Marianne Pettersen
1. Vann med nogo attåt
Ha alltid en mugge vann stående med isbiter, sitron- eller limeskiver oppi. Det er viktig at kroppen ikke tørker ut i varmen, dessuten metter vann og øker forbrenningen.
2. Fruktfat
Del opp frukt og legg på et fat. Har du frisk frukt stående framme, vil du sannsynligvis spise dette istedet for snacks og godteri.
3. Kjapp mat
La grillpølsene ligge og sats på annen kjapp og sunn mat i sommer. Gode og raske tips til hverdagsmat: pitabrød med grønnsaker, kjøttpålegg og ost, omelett med trønderfår og Jarlsbergost, wok-pose fra frysedisken med kyllingbiter (salatkylling) og fat med ost, frukt, grønnsaker og nøtter.
4. Tell til 1, 2, te
Te, og spesielt grønn te inneholder mye antioksidanter. Grønn te øker dessuten forbrenningen. Lag iste av forskjellige grønne tevarianter. Grønn te med sitron eller med peppermynte er spesielt godt. Vanlig sort te tilsatt ferskpresset sitronsaft er også godt.
5. Eplekake-vri
Sans yoghurt 0,1% med eple er nydelig sammen med litt cottage cheese (øker proteininnholdet og senker den glykemiske indeksen - GI), ha gjerne litt hakkede mandler på, og kanel er selvsagt obligatorisk.
6. Smoothie
Bruk sommerens frukt og bær for alt de er verdt. Smoothies er sunne, forfriskende drikker og utmerkede sommermåltider.
7. Nøtte-snacks
En liten pose nøtter i veska er en super nødløsning når sulten gnager og godterihyllene er så altfor tilgjengelige. Sunt og godt, men prøv å ikke spise hele posen på én gang, for kaloriinnholdet er høyt.
8. Nye vaner
Ferietid er en super tid å forandre dårlige matvaner på. Er du vanligvis vant til å måtte ha «noe» til kaffen eller foran tv-en, er sommeren tiden for å endre disse vanene da vi som oftest driver med andre aktiviteter om sommeren. Bestem deg for at ettermiddagskaffe er kun kaffe og at drikke er det eneste du skal innta foran tv-en.
9. Lite og ofte
Spis lett mat og spis oftere. Forbrenningen vil øke og bli jevnere og du holder blodsukkeret stabilt.
10. Grønt er skjønt
Lett mat frister når det er varmt i været. Lag en kjempestor salatbolle full av en grunnsalat og spis salat til flere måltider ved å tilsette ulike proteiner og dressing. Kylling, tunfisk, egg, fetaost, røkt kalkunpålegg er gode proteinkilder. Hell over olivenolje pluss litt tørkede krydderurter eller rømmedressing.
11. Bruk kokebøkene
Ekstra tid er sommerens store fordel. Bruk tiden til å lage nye og sunne matretter. Finner du en favoritt, kan dette erstatte den sedvanlige fredags-tacoen eller lørdagspizzaen.
12. Urte-hage
Putt verandaen full av urtepotter til fryd og nytte. Prøv å bruke urter i maten hver dag, de er proppfulle av antioksidanter og andre fytonæringsstoffer.
13. Helt rått
Rå grønnsaker er åpenbart raskere å tilberede enn kokte. Bland rå blomkål, brokkoli, squash med salat og litt revet gulrot og finhakket løk. Veldig raskt og veldig næringsrikt.
14. Ferskt og nært
Kjøp superfersk gårdsmat. Plukk gjerne bærene selv på en gård i nærheten, og spør samtidig om de har grønnsaker og egg til salgs. Ferskere mat skal du lete lenge etter. Det er også veldig hyggelig å kjøpe frukt og grønt på torget, Bugnende torgboder frister med frukt og grønt i alle farger. Det er lettere å bruke mye frukt og grønt om sommeren. De selger gjerne også fra lokale produsenter.
15. Bedre brus
Bytt ut brus med eplejuice og farris. Juice blandet med mineralvann, både Farris, Imsdal, Glitre, Olden og Bonaqua finnes i mange gode smaker.
LES MER:







