Kaker

17. mai-dessertene du kan gjøre klare nå

Perfekte til nasjonaldagsfeiringen, og kan lagres i flere dager.

FRISTENDE: 17. mai-kaker skal være lekre og fristende, men de skal ikke kreve mye jobb på nasjonaldagen. Her er noen kaker som fint kan lages dager før. Foto: (c) Debby Lewis-Harrison/cultura/Corbis/All Over Press
FRISTENDE: 17. mai-kaker skal være lekre og fristende, men de skal ikke kreve mye jobb på nasjonaldagen. Her er noen kaker som fint kan lages dager før. Foto: (c) Debby Lewis-Harrison/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonaldagen er en gledens dag som selvsagt innebærer god mat, og da særlig av det søte slaget.

Uansett om du har invitert til klassisk 17. mai-frokost, lekkert middagsselskap, eller til et enkelt kaffeslabberas, så må du ha en god kake eller dessert å sette på bordet. Og det beste er selvfølgelig å velge noe som kan lages noen dager i forveien, slik at du slipper å tilbringe hele nasjonaldagen på kjøkkenet.

Vi har fått tre av matbloggernes beste tips til deilige 17. mai-desserter som er enkle å lage, og fantastiske på smak.

LES OGSÅ: Slik unngår du kaketabbene

Helnorsk nasjonalkake

– Hva med å lage en skikkelig saftig og god Kvæfjordkake?  Den er jo kåret til å være verdens beste av Nitimens lesere flere ganger, og jeg skjønner hvorfor. Det er noe med sprøheten i marengsen sammen med den gode vaniljesausen som er helt fantastisk, sier Marit Røttingsnes Westlie som driver matbloggen Fru Timian, til KK.no.

Kvæfjordkaka er ikke bare kåret til verdens beste, men også til Norges nasjonalkake, og er derfor et selvsagt valg på 17. mai. Selv om kaken er så populær trenger det ikke bety at den er vanskelig å lage, og på bloggen hennes finner du både oppskrift og en instruksjonsvideo du kan ta til hjelp.

– Både kaken og vaniljekremen lager du veldig gjerne dagen før, så er det bare å fordele kremen på halve kaken samme dag som serveringen skal skje.

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne elsker

NASJONALKAKA: Sprø marengs og vaniljesaus er en fantastisk kombinasjon som har gitt Kvæfjordkaka tittelen verdens beste. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Frutimian.no
NASJONALKAKA: Sprø marengs og vaniljesaus er en fantastisk kombinasjon som har gitt Kvæfjordkaka tittelen verdens beste. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Frutimian.no Vis mer

Daim-iskake

Manuela Kjeilen fra bloggen Passion 4 baking forteller at hun ofte går for Suksessterte eller Daim-iskake til 17. mai, og sistnevnte er en av hennes personlige favoritter. Dette er en iskake med mandelbunn nederst, og er helt glutenfri. I tillegg er dette en dessert du kan gjøre klar dagen i forveien, den behøver tross alt noen timer i fryseren.

Mandelbunn
375 gram malte mandler
6 eggehviter
200 gram melis
1/4 ts. cream of tartar eller 1 ts. Sitronsaft
1 ts. vaniljeekstrakt

Sett først oven på 175 grader. Pisk eggehviter sammen med cream of tartar, i ett minutt på middels hastighet. Tilsett så litt og litt melis om gangen, og pisk til det blir en fin marengs. Tilsett 1 teskje vaniljeekstrakt. Vend de malte mandlene inn i marengsrøren. Hell det i en rund form  på 28 centimeter og stek i ca 25-30 minutter. La kaken hvile og bli helt avkjølt før du heller iskrem i den.

ISKAKE: Is hører helt klart til 17. mai-tradisjonene, men isen behøver slett ikke bare komme på pinne. Denne iskaken med Daim og mandelbunn er litt utenom det vanlige, og fantastisk god. Foto: Manuela Kjeilen, Passion 4 Baking
ISKAKE: Is hører helt klart til 17. mai-tradisjonene, men isen behøver slett ikke bare komme på pinne. Denne iskaken med Daim og mandelbunn er litt utenom det vanlige, og fantastisk god. Foto: Manuela Kjeilen, Passion 4 Baking Vis mer

Daim-Iskrem
4 eggeplommer
2 egg
250 gram Melis
1 ts. sterk kaffe
1 ts. Vaniljeekstrakt
5 dl pisket kremfløte
150-200 gram Daim

Begynn med å finmale Daim-godteriet, dette kan for eksempel kjøpes på Ikea. Pisk eggeplommer og egg sammen med melis, kaffe og vanilje til det er blir en fin eggedosis. Vend i pisket kremfløte med en slikkepott. Hell i Daim-godteriet, men spar litt til senere for pynt på toppen, og vend det forsiktig i. Hell massen over mandelbunnen i formen og strø over knust Daim. Sett den i fryseren i minst 5-8 timer eller over natten. Og vent med å ta den ut av formen til like før servering.

LES OGSÅ: Her er den perfekte 17. maikaken

Pavlova

Den klassiske Pavlova er bloggeren Trine Sandbergs desserttips til nasjonaldagen. I likhet med Kvæfjordkaka er også dette en kake som baserer seg på en marengsbunn, og når den toppes med krem og friske bær i blått og rødt vil den også pryde bordet med fargene fra det norske flagget.

Men la deg ikke lure av det flotte navnet, denne kaken er slett ikke vanskelig å lage, og marengsbunnen kan også lages klar flere dager i forveien. Kremen og bærene bør du derimot vente med å ha på til rett før servering.

NORSKE FARGER: Pavlova både høres flott ut, og ser flott ut, men denne kaken er faktisk ikke så vanskelig å lage. Foto: Trines Matblogg
NORSKE FARGER: Pavlova både høres flott ut, og ser flott ut, men denne kaken er faktisk ikke så vanskelig å lage. Foto: Trines Matblogg Vis mer

Marengsbunn
6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik
1 ss maizenna

Fløtekrem og pynt
5 dl kremfløte
1 ss sukker
1 vaniljestang
1 beger jordbær
1 beger bringebær
1 beger blåbær
sitronmelisse eller mynte
melisdryss

Skill eggene og pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Bruk en kjøkkenmaskin. Hvis du ønsker en litt seig konsistens på pavlovaen, kan du tilsette litt bringebæreddik og maisenna.

Fordel marengsen jevnt over et bakepapir i en sirkel med cirka 26-28 centimeter. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott. Stekes på 120 grader med varmluft i omtrent 1,5 time til pavlovaen er sprø utenpå, men fortsatt litt myk inni. Avkjøl pavlovaen på rist. Så langt kan kaken forberedes flere dager i forveien.

Før servering pisker du kremen stiv sammen med sukkeret og vaniljefrøene, og fordel oppå den avkjølte pavlovaen. Pass på at du ikke pisker kremen for mye. Fordel bær og urter over kremen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer