Slank

19 grunner til å bli slank

Sliter du med vekta? Da bør du lese dette.

Foto: www.imagesource.com
Foto: www.imagesource.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange mener vi befinner oss midt i en fedmeepidemi: Ifølge de siste tallene fra HUNT forskningssenter er to av tre nordmenn overvektige, med en BMI over 25. Og i USA er situasjonen enda verre:

Her er også to av tre overvektige eller fete, men her går vekten i befolkningen raskere opp enn her hjemme. Hvis utviklingen fortsetter i samme tempo som nåvil alle voksne i USA være overvektige eller fete om 40 år, ifølge en ny studie.

I Health Magazine stilles spørsmålet: Hva er det som skjer? En ting er at vi rører mindre på oss, men forstår ikke folk konsekvensene av å være overvektige?

Magasinet gir en lang liste over saker som er relatert til fett og fedme, som overvektige kan ha godt av å vite om. I mange tilfeller vil det hjelpe å gå ned litt i vekt for å reversere risikoen.

Her er 19 grunner til å bekjempe fettet:

1. Øker risikoen for kreft

Overvekt kan være en viktig risikofaktor for utvikling av kreft. Men de fleste vet ikke om det, ifølge Barry Popkin, som har skrevet boken The World Is Fat. I årevis har studier bekreftet at overvekt øker risikoen for brystkreft, men bare halvparten av alle kvinner er klar over dette.

Enda færre vet at det er en sammenheng mellom overvekt og livmorkreft.

Overvektige kvinner har fire ganger så stor risiko for å få denne krefttypen, mest sannsynlig av samme grunn som den økte risikoen for brystkreft: Kroppen produserer mer av hormonet østrogen, som øker risikoen for disse kreftformene, ifølge ekspertene.

2. Reagerer dårligere på kreftbehandling

Ifølge ekspertene virker det som om overvektige kvinner ikke får samme effekt av cellegiftbehandling som normalvektige.

- Det er mer sannsynlig at overvektige dør av kreft enn normalvektige, sier Pamela Soliman ved University of Texas.

Hjemme i Norge er man også kjent med denne sammenhengen, ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske Legeforening fra 2003.

3. Hardt for hjertet

Jo mer fett på kroppen, jo større er risikoen for å få hjerteinfarkt i yngre alder. Fete personer kan få hjerteinfarkt hele 12 år før det som er normalt. Det er fordi overvektige har hjerterelaterte problemer som høyt blodtrykk og høyt kolesterol, og diabetes. Men selv etter å ha justert for disse faktorene, har forskning vist at det er en formidabel risiko.

4. Vil ikke trene

Mange overvektige har en barriere mot å trene, fordi de ikke vil vise seg i ultratrange tights og små topper. Men det er også andre årsaker til at de holder seg unna treningssentrene: De har ofte mer smerter og ondter enn normalvektige, er mer engstelige for å skade seg og føler seg rett og slett for tunge til å trene.

Psykolog Melissa Napolitano ved University Center for Obesity Research and Education i Philadelphia, har dette rådet til overvektige: Hvis det føles ukomfortabelt å trene blant andre, finn en god trenings-DVD. Eller oppsøk steder der du finner likesinnede som trener, som en løpebane. Begynn sakte, og du vil gradvis merke økt styrke og bedre kondisjon. Vannaktiviteter er også veldig bra, og ikke like belastende på kroppen.

Derfor burde du trene

5. Fett er dårlig for hjernen

I en stor studie har forskere funnet ut at overvektige mellom 40 og 45 år som hadde de feteste armene blant alle testpersonene, hadde over dobbelt så stor risiko for å få demens senere i livet.

Hurtigmat er ikke bare for hjernen

En annen studie viser at voksne med store mager også er mer utsatt for å bli demente.

Les på Lommelegen: Forekomst av demens nå og i fremtiden

6. Gjør ikke humøret noe bedre

Er fett deprimerende, eller er det depresjoner som er fetende? Det er nok en sammenheng mellom begge, ifølge en nyere studie på 4600 kvinner mellom 40 og 65 år. Her var 6,5 prosent av de med normal BMI deprimert, mens 26 prosent av de som hadde BMI over 35 hadde depresjon.

En årsak til at overvekt kan gi depresjon, er fordi den begrenser muligheten til å være fysisk aktiv, ifølge ekspertene.

7. Hardt for beina

Personer med leddgikt kan oppleve å få færre symptomer ved å gå ned i vekt og trene mer. Treningen kan være moderat, som å gå tur fem ganger i uken.

3 gåturer i uken vil gi stabil vekt, mener andre

Overvekt vil kunne gi leddsmerter på grunn av belastningen på beina. Andelen tilfeller med leddgikt som knyttes til overvekt blant amerikanere, økte fra 3 prosent til 18 prosent mellom 1971 og 2002, ifølge forskere ved Beth Israel Deaconess Medical Center.

8. Øker trykket på blæren

Noen eksperter ser en sammenheng mellom overvektige og forekomsten av bekkenproblemer, hvor det vanligste problemet er inkontinens.

- Å redusere 5-10 prosent av kroppsvekten vil gi mindre press på bekkenet, sier ekspertene. De råder også til å unngå koffein, som kan irritere blæren, fordi du må gå oftere på do.

En av fire tisser på seg

9. Ikke bra for organene

Svenske forskere har kommet fram til at overvektige har tre ganger så stor risiko for å få kronisk nyresvikt (CRF), som gir en gradvis forverring av nyrefunksjonen.

Og ikke bare det: Overvekt øker risikoen for galleblæresykdom.

Har kvinnen galleblæresykdom? Lommelegen svarer

10. Problemer på soverommet

Jo mer overvektig en kvinne er, jo større er sannsynligheten for at hun opplever problemer ved samleie, som liten sexlyst og større vanskeligheter med å utføre et samleie. Grunnen kan være at hun har et dårlig forhold til egen kropp.

Ikke tenk i senga!

Men det er ikke mye som skal til, ifølge forskerne. Å gå ned 10 prosent av den totale vekten kan få sving på sakene igjen.

- Det var en dramatisk nedgang i antall personer som rapporterte om samlivsproblemer etter at de begynte med moderat vektreduksjon. De opplevde en stor forbedring allerede de første tre månedene, sier forskningsdirektør Martin Binks ved Duke Diet and Fitness Center i USA.

Ikke si dette i senga

11. Vanskelig med medisinske tester

Ikke alle sykehus har maskiner som kan utføre tester på overvektige personer, viser en studie publisert i tidsskriftet Obesity.

12. Reduserer fruktbarheten

Overvektige kvinner kan oppleve problemer med å få barn. Årsaken er at for mye kroppsfett gir økt produksjon av østrogen, som kan forhindre eggløsning. En studie viser at kvinner med en BMI over 29 har større problemer med å bli gravide, og sjansen reduseres ytterligere med fire prosent for hvert BMI-poeng over 29.

Ifølge ekspertene vil en vektreduksjon på fem til ti prosent øke fertiliteten for mange, men minner om at det aller beste er å få en sunn vekt før man velger å bli gravid.

13. Risikofylt svangerskap

Overvektige kvinner har større risiko for svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning og for at de må ta keisersnitt. Alt dette utgjør en risiko for både mor og barn. Det er også mer sannsynlig av overvektige kvinner spontanaborterer.

Matvett for gravide

14. Går utover barnets helse

I en stor studie på nesten 15 000 kvinner, hadde mer enn 10 000 av testkvinnene barn med fødselsdefekter som ryggmargsbrokk og hjerteproblemer. Forskerne fant at hele syv av disse fødselsdefektene hadde sammenheng med overvekt.

15. Kan gå utover den medisinske hjelpen

Ifølge forskere assosierer noen leger overvekt med personlige egenskaper som dårlig hygiene, fiendtlighet og uærlighet. En studie gjort ved Yale University Rudd Center for Food Policy and Obesity viser at enkelte leger bruker mindre tid sammen med overvektige pasienter, og er mer tilbakeholdne med å utføre screeninger og tester på disse personene.

16. Vanskeligere å behandle astma

Flere studier viser at overvektige oftere får astma. Forskere har også sett at inhalering av glukokortikoider, som brukes i behandling av astma, fungerer 40 prosent dårligere hos overvektige astmapasienter enn hos normalvektige.

Overlevelsesguide for pollenallergikere

17. Holder deg våken om natten

Overvekt er en av de vanligste årsakene til søvnmangel. Det er fordi ekstra kroppsfett rundt brystet og nakken kan påvirke luftveiene og til og med lungefunksjonen. Resultatet er at kroppen må kjempe hardere for å puste. Søvnmangel gjør ikke bare at man føler seg trøtt, men er også knyttet til en rekke andre ting som hjertesykdom, svekket immunforsvar og depresjoner.

Sov deg slank

18. Dårligere jobbmuligheter

Ifølge amerikansk forskning er det mindre sannsynlig at en arbeidsgiver vil ansette en overvektig framfor en normalvektig, når kvalifikasjonene er de samme. En annen studie viser at det er tolv ganger så stor sannsynlighet for at overvektige opplever vektdiskriminering i arbeidsmarkedet.

Fete kvinner tjener mindre

19. Går utover kontoen

Overvekt kan også bety mer penger ut av kontoen. En av årsakene er fordi de må betale mer for å dekke helsekostnadene sine. Tenk bare på hva en diabetespasient må ut med, forå dekke kostnadene for medisiner og mat, for ikke å snakke om samfunnet: Diabetes koster i dag det norske samfunn om lag 10 milliarder kroner per år, ifølge Norges Diabetesforbund.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer