MODERNE VRI: Marion Cotillard spilte Edith Piaf i «La Vie en Rose». Det er tydelig å se at hun har latt seg inspirere av 1920-tallet på sminkefronten.  Foto: All Over Press
MODERNE VRI: Marion Cotillard spilte Edith Piaf i «La Vie en Rose». Det er tydelig å se at hun har latt seg inspirere av 1920-tallet på sminkefronten. Foto: All Over Press Vis mer

Sminke

1920-tallet: Dramatisk og melankolsk

Gjør som vakre Marion Cotillard og hent sminketips fra 1920-tallet og Clara Bow. Få oppskriften, trinn-for-trinn.

Publisert
Under den edvarianske tida var det svært lite sminke å snakke om. Håret var fokuset, og det skulle være kjempelangt og kjempestort. Etter denne epoken kom første verdenskrig, og tilgangen på sminke var svært dårlig.

1920-tallet ble derfor en enorm kontrast. I USA var det gode tider, og folk pyntet seg, festet og danset.Kvinner lot lokkene falle, og bobben ble den nye it-frisyren.

LES OGSÅ: Stjernesveisen du fikser selv

Den opprinnelige «it-girl»

Tiårets største stilikoner var blant andre Clara Bow, Louise Brooks og Josephine Baker. Bow regnes av mange som den opprinnelige «it-girl». Alle hadde korte bobber og kraftig sminke, og trenden kunne sees på flapper-damer i jazz-klubber.

TIDSRIKTIG: En autentisk 20-tallssminke er veldig dramatisk, og neppe noe man bruker til hverdags.  Foto: Kristin Hove
TIDSRIKTIG: En autentisk 20-tallssminke er veldig dramatisk, og neppe noe man bruker til hverdags. Foto: Kristin Hove Vis mer
MODERNE VARIANT: Skuespiller Marion Cotillards sminke minner kraftig om 1920-tallets typiske look, med dramatisk sotede øyne. Cotillard har dog gått for en mer nøytral farge på leppene, noe som gjør helheten mer moderne og lettere å bruke.  Foto: All Over Press
MODERNE VARIANT: Skuespiller Marion Cotillards sminke minner kraftig om 1920-tallets typiske look, med dramatisk sotede øyne. Cotillard har dog gått for en mer nøytral farge på leppene, noe som gjør helheten mer moderne og lettere å bruke. Foto: All Over Press Vis mer

Dramatisk og mørkt

Øyensminken var svært mørk og sotet med mørk eyeliner rundt hele øyet. Brynene ble ofte barbert bort eller blokket vekk for å tegne nye. De var tynne og lange,med en form som ga ansiktet en melankolsk look.

På leppene var det også mørke farger som gjaldt, og aller helst ble de tegnet om til en liten hjerteform.

Jeg har selv tidligere blitt sminket og fått håret stylet i 1920-tallsstil, slik du ser på bildet til høyre i saken.

Se hvordan makeupartisten gikk fram for å få looken og les frisørens beste tips for en tidsriktig frisyre her.


Marion Cotillard er tydelig inspirert av 1920-tallet når hun går for dramatisk sotetde øyne, slik som på bildet under.

(Saken fortsetter under bildet.)


Slik får du looken:

1. Start med renset hud som er påført fuktighetskrem og primer, hvis du bruker det. Påfør foundation, enten med en fuktet makeupsvamp, en foundationkost eller med fingrene. Sørg for å unngå striper ved å duse overgangene godt. Bruk en concealer der du trenger det og avslutt med et tynt lag pudder for å sette sminken. Prime øyelokkene med en øyeskyggeprimer.

TIPS: Dersom du søler mye når du soter øynene, kan du gjerne vente med foundation til etter trinn 6.

2. Bruk en myk kajal i svart eller mørk grå til å line øynene hele veien rundt. Bruk en sminkekost eller Q-tips til å sote kajalen og duse kantene. Bruk kajalen på våtkanten også, både oppe og nede.

3. Legg mørk grå øyeskygge oppå der du tegnet kajalen, samtidig som du tar fargen enda lenger opp mot brynet for en mer dramatisk look. Start med lite farge, rist av overflødige pigmenter fra kosten før du begynner og jobb i små sirkelbevegelser, så får du en penest mulig look med så lite søl som mulig. Fargen skal være mørkest i ytre øyekrok, så start der og jobb deg innover mot indre øyekrok. Gjenta dette trinnet til du får en så dramatisk og mørk look som du ønsker. Dus godt – du skal ikke ha noen harde kanter når du er ferdig.

4. Brynene på 1920-tallet var tynne, mørke, lange og buet kraftig nedover i en trist bue. For en mer moderne vri, kan du bare definere dine egne bryn med en brynblyant eller –skygge som kler deg.

5. Påfør masse mascara – lag på lag på lag. Det gjør ikke noe om den klumper litt.

Se flere bilder av den moderne varianten her:


6. Legg en ferskenfarget rouge på eplekinnene – det området som hever seg på kinnet når du smiler. Jo rundere form du velger, jo nærmere den autentiske 1920-tallslooken, men sørg for å duse kantene godt.

7. Line leppene med en lipliner og fyll inn hele leppen, da sitter leppestiften bedre og slites av penere. Påfør en mørk rød leppestift for den klassiske 1920-tallsleppen. For å få riktig form – den ligner litt på et hjerte – tegner du leppene større midt på og smalere i munnvikene. For en mer moderne vri, slik Marion Cotillard gjerne går for, kan du kombinere den kraftige øyesminken med en nøytral leppefarge og lipgloss.

Kilde: «Style Me Vintage» av Katie Reynolds

Elsker du sminketips?

Følg med på KK.no framover, så får du med deg tips, triks og inspirasjon fra alle tiårene fra 1920 til 1990.

STILIKON: Clara Bow var blant de første it-jentene og inspirerer fortsatt kvinner som Marion Cotillard.  Foto: All Over Press
STILIKON: Clara Bow var blant de første it-jentene og inspirerer fortsatt kvinner som Marion Cotillard. Foto: All Over Press Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer