Sminke

1920-tallet: Dramatisk og melankolsk

Gjør som vakre Marion Cotillard og hent sminketips fra 1920-tallet og Clara Bow. Få oppskriften, trinn-for-trinn.

MODERNE VRI: Marion Cotillard spilte Edith Piaf i «La Vie en Rose». Det er tydelig å se at hun har latt seg inspirere av 1920-tallet på sminkefronten.  Foto: All Over Press
MODERNE VRI: Marion Cotillard spilte Edith Piaf i «La Vie en Rose». Det er tydelig å se at hun har latt seg inspirere av 1920-tallet på sminkefronten. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Under den edvarianske tida var det svært lite sminke å snakke om. Håret var fokuset, og det skulle være kjempelangt og kjempestort. Etter denne epoken kom første verdenskrig, og tilgangen på sminke var svært dårlig. 1920-tallet ble derfor en enorm kontrast. I USA var det gode tider, og folk pyntet seg, festet og danset. Kvinner lot lokkene falle, og bobben ble den nye it-frisyren. LES OGSÅ: Stjernesveisen du fikser selv

Den opprinnelige «it-girl»

Tiårets største stilikoner var blant andre Clara Bow, Louise Brooks og Josephine Baker. Bow regnes av mange som den opprinnelige «it-girl». Alle hadde korte bobber og kraftig sminke, og trenden kunne sees på flapper-damer i jazz-klubber.

Dramatisk og mørkt

Øyensminken var svært mørk og sotet med mørk eyeliner rundt hele øyet. Brynene ble ofte barbert bort eller blokket vekk for å tegne nye. De var tynne og lange, med en form som ga ansiktet en melankolsk look. På leppene var det også mørke farger som gjaldt, og aller helst ble de tegnet om til en liten hjerteform.Jeg har selv tidligere blitt sminket og fått håret stylet i 1920-tallsstil, slik du ser på bildet til høyre i saken. Se hvordan makeupartisten gikk fram for å få looken og les frisørens beste tips for en tidsriktig frisyre her. Marion Cotillard er tydelig inspirert av 1920-tallet når hun går for dramatisk sotetde øyne, slik som på bildet under.(Saken fortsetter under bildet.)

Slik får du looken:

1. Start med renset hud som er påført fuktighetskrem og primer, hvis du bruker det. Påfør foundation, enten med en fuktet makeupsvamp, en foundationkost eller med fingrene. Sørg for å unngå striper ved å duse overgangene godt. Bruk en concealer der du trenger det og avslutt med et tynt lag pudder for å sette sminken. Prime øyelokkene med en øyeskyggeprimer. TIPS: Dersom du søler mye når du soter øynene, kan du gjerne vente med foundation til etter trinn 6. 2. Bruk en myk kajal i svart eller mørk grå til å line øynene hele veien rundt. Bruk en sminkekost eller Q-tips til å sote kajalen og duse kantene. Bruk kajalen på våtkanten også, både oppe og nede. 3. Legg mørk grå øyeskygge oppå der du tegnet kajalen, samtidig som du tar fargen enda lenger opp mot brynet for en mer dramatisk look. Start med lite farge, rist av overflødige pigmenter fra kosten før du begynner og jobb i små sirkelbevegelser, så får du en penest mulig look med så lite søl som mulig. Fargen skal være mørkest i ytre øyekrok, så start der og jobb deg innover mot indre øyekrok. Gjenta dette trinnet til du får en så dramatisk og mørk look som du ønsker. Dus godt – du skal ikke ha noen harde kanter når du er ferdig. 4. Brynene på 1920-tallet var tynne, mørke, lange og buet kraftig nedover i en trist bue. For en mer moderne vri, kan du bare definere dine egne bryn med en brynblyant eller –skygge som kler deg. 5. Påfør masse mascara – lag på lag på lag. Det gjør ikke noe om den klumper litt.Se flere bilder av den moderne varianten her:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer