Livsstil

20 000 nordmenn har grønn stær uten å vite om det

Og særlig kvinner er utsatt.

GRØNN STÆR: Nærmere 20.000 nordmenn kan ha grønn stær (glaukom) uten å være klar over det. Sykdommen kan i verste fall føre til blindhet.  Foto: Scanpix Norway
GRØNN STÆR: Nærmere 20.000 nordmenn kan ha grønn stær (glaukom) uten å være klar over det. Sykdommen kan i verste fall føre til blindhet. Foto: Scanpix Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Rundt to prosent av befolkningen i Norge over 40 år har glaukom. Dette tilsvarer i overkant av 40 000 personer. 

- Rundt 50 prosent av disse vet ikke at de lever med glaukom - også kjent som grønn stær, forteller Mikal Røtnes, styreleder i Norsk Glaukomforening, til KK.no. 

Antallet med glaukom stiger til rundt 10 prosent for aldersgruppen over 75 år.

Røtnes kan samtidig fortelle at prognoser tilsier at antallet med glaukom vil øke til 60 0000 i 2030. 

LES OGSÅ: Har du høyt blodtrykk? 

Oppdages ikke før skaden er stor

DEN NORSKE GLAUKOMFORENINGEN: Generalsekretær Mikal Røtnes forteller at så mye som halvparten av de med grønn stær ikke vet at de har det.  Foto: Vegard Storbråten Øye
DEN NORSKE GLAUKOMFORENINGEN: Generalsekretær Mikal Røtnes forteller at så mye som halvparten av de med grønn stær ikke vet at de har det. Foto: Vegard Storbråten Øye Vis mer

Glaukom/grønn stær, som ikke må forveksles med grå stær, er et samlebegrep for en rekke type øyelidelser som har til felles at de gir forandringer i synsfelt og synsnerven, blant annet som følge av et for høyt trykk i øyet.

Fordi du ikke får symptomer før flere år etter at sykdommen har begynt å utvikle seg, er det altså svært mange som ikke vet at de har den.

Det gjør at mange ikke får behandling så tidlig som en burde. Uteblivelse av behandling vil føre til et betydelig tap av synet.  

- Det er få tidlige symptomer. Sykdommen utvikler seg vanligvis langsomt, over mange år - ja tiår, forteller Røtnes.

- Synsfeltforandringer merkes vanligvis først ved langt fremskredet skade, sier han, og legger til at tidlig oppdagelse er viktig.

LES OGSÅ: Derfor er det svært viktig at du tar regelmessige celleprøver

ØYELEGE: Pia Wadel-Andersen ved Glimt øyelegene, forteller at det sannsynligvis er flere årsaker til at noen får grønn stær.  Foto: Glimt Øyelegene
ØYELEGE: Pia Wadel-Andersen ved Glimt øyelegene, forteller at det sannsynligvis er flere årsaker til at noen får grønn stær. Foto: Glimt Øyelegene Vis mer

Vanligere hos kvinner enn menn

Ifølge Pia Wadel-Andersen, som er spesialist i øyesykdommer ved Glimt Øyelegene i Bergen, er det flere kvinner enn menn som har grønn stær, og hun tror dette kan ha sammenheng med at kvinner lever lengre enn menn.

Selv om alle kan få glaukom er det vanligst at det inntrer i høy alder. 

- En annen årsak til dette, i hvert fall på verdensbasis, er kvinners lavere sosioøkonomiske status og lavere utdannelse som gjør at de underbehandles. Når det gjelder såkalt trangvinkelglaukom, har man sett en overhyppighet hos kvinner fremfor menn, forteller hun. 

Trangvinkelglaukom er kort fortalt en mer akutt form for glaukom, mens den vanligste formen, åpenvinklet glaukom gir en kronisk fremskridende  tap av nervefibertråder i synsnerven.

GLAUKOM: Grønn stær er en av de vanligste årsakene til blindhet i Norge.  Foto: Scanpix
GLAUKOM: Grønn stær er en av de vanligste årsakene til blindhet i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Den akutte formen kan gi sterke smerter, som følge av rask trykkstigning inne i øyet. Ved denne formen får du avløpshinder som følge av trange forhold i øyet.

Øvrige symptomer er tåkesyn, tåkesyn, regnbuefargede ringer rundt lyskilder, og noen kan få symptomer som kan forveksles med migrenesymptomer, som kvalme og oppkast.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke dusje med kontaktlinser

Arvelig sykdom

Hva sykdommen kommer av er ukjent, og har sannsynligvis gjerne flere årsaker. 

- Det antas altså at det både foreligger genestiske og metabolske faktorer, men at det også finnes en del andre risikofaktorer, som høy alder, høygradig nærsynthet, sukkersyke, sirkulasjonsforstyrrelser og høyt blodtrykk.

- En del andre øyetilstander som øyeinflammasjoner, øyeskader, medfødte tilstander, linseforandringer med mer, kan gi sekundær glaukom, forteller Wadel-Andersen. 

Disse bør måle trykket i øyet

Det er i dag ingen anbefalinger om screening for å oppdage glaukom. Den norske glaukomforening etterlyser en nasjonal øyehelseplan, og har tatt initiativ overfor helseministeren. I verste fall kan ubehandlet glaukom føre til blindhet, og foreningen mener det i dag finnes for få spesialutdannede øyeleger i Norge. 

KAN SKYLDES HØYT TRYKK: Som oftest skyldes glaukom høyt trykk i øyet, men det er også de som får det som kalles normaltrykksglaukom. Derfor må flere undersøkelser enn måling av trykket til for å kunne avdekke glaukom.  Foto: VG/Jørgen Braastad/Scanpix
KAN SKYLDES HØYT TRYKK: Som oftest skyldes glaukom høyt trykk i øyet, men det er også de som får det som kalles normaltrykksglaukom. Derfor må flere undersøkelser enn måling av trykket til for å kunne avdekke glaukom. Foto: VG/Jørgen Braastad/Scanpix Vis mer

Andersen ved Glimt øyelegesenter anbefaler på generell basis å dra til legen om noen av følgende er aktuelt hos deg: 

  • De med diffuse/uklare øyesymptomer
  • Du som er over 40 år som er nære slektninger av pasienter med glaukom
  • Voksne med diabetes, høyt blodtrykk, sirkulasjonsforstyrrelser
  • Personer over 70 år som ikke tidligere har fått målt trykk

 
Hun forteller at selv om det hovedsakelig er optiker eller øyelege som måler trykket i øyet, kan det gjøres hos enkelte fastleger. Oppdager optiker eller fastlege at trykket er for høyt, skal du henvises videre til øyelege for videre undersøkelser og eventuell behandling. 

- Dersom optiker eller fastlege måler forhøyet trykk, og mistenker grønn stær, bør pasienten henvises øyelege for nærmere undersøkelser og eventuell behandling. 

Behandlingen består i hovedsak av øyedråper du tar daglig. Disse senker trykket i øyet. I noen tilfeller er det også aktuelt med laserbehandling eller kirurgi.

LES OGSÅ: Ikke bruk kontaktlinser når du er syk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer