Visste du at du selv har mulighet til å påvirke hvor lykkelig du er? Og at det finnes enkle teknikker du kan gjøre for å øke egen lykkefølelse?
Dette snakker Nora Østby, høyskolelektor i psykologi ved Høyskolen Kristiania og Lars Dehli, klinisk psykolog og førstelektor ved Høyskolen Kristiania om i skolens psykologipodkast Synapsen.
Forskning innen positiv psykologi viser nemlig at det er flere verktøy som kan gjøre deg lykkeligere hvis du bruker dem. Disse kan hjelpe deg med å dyrke frem positive sider ved livet ditt. Visste du også at en stor del av humøret vårt styres av gener, men at vi kan påvirke 40 prosent av lykkenivået vårt selv?

Har forsket på lykke i 80 år: Én ting er avgjørende
Viktige refleksjoner i hverdagen
Her får du de tre teknikkene som virker best, ifølge førstelektor Lars Dehlis oppsummering på høyskolens nettsider:
1. Oppsummer tre positive ting du har opplevd i løpet av dagen. Gjør det gjerne daglig og reflekter over hvordan du fikk det til. Det kan være hverdagslige, positive hendelser som «gikk en tur i sola» eller «gjorde yoga med en venn». Tenk over hvordan du fikk det til, for eksempel: «jeg gikk en fin tur ved å ta meg fri i ettermiddag». Det gir en følelse av handlekraft fordi det er du selv som får de gode tingene til å skje, framfor at det er tilfeldigheter. Gjør øvelsen til en vane som å pusse tennene om kvelden. Skriv det gjerne ned.
2. Gjør noe for andre. Ifølge nyere studier av hjernen produserer du mer dopamin når du hjelper andre. Det gir oss en følelse av velvære på samme måte som forelskelse, god mat og sex. Og det varer lenge. I en studie ble forsøkspersoner enten bedt om å gjøre noe bra for seg selv, være sosiale, eller hjelpe en annen. De som hjalp andre ble markant lykkeligere enn de andre i flere dager etterpå.

Fem kvinner forteller: - Slik skjønte jeg at han ville satse på meg
3. Vis takknemlighet. I denne øvelsen skal du skrive et brev til en person du er takknemlig for å ha i livet. Skriv hva du setter pris på med personen, og lever brevet. Ifølge lykkeforskeren Martin Seligman kan du kjenne på en økt lykke i så lenge som i en måned etterpå. Og dette gjelder også personen som mottar brevet.
Kvinner både lykkelige og deprimerte
Ifølge Dehli har lykkenivået vårt en dipp i tenårene og i 40-årene, men følelsen av lykke stiger jevnt og trutt gjennom livet. Kvinner er oftest svært lykkelige, men også oftest deprimerte.
Det er også en myte at du kan kjøpe deg et lykkelig liv.
Ifølge studier der forskerne har fulgt mennesker gjennom hele livet øker sannsynligheten for at du er deprimert når du er 40 år hvis du som 20-åring er svært opptatt av materielle ting.

Har du hørt om «nunchi»?
Mange av oss tror at materielle goder som et ekstra soverom eller ny bil vil gjøre oss lykkeligere, men dette stemmer ikke. Årsaken er at vi fort blir vant til økt levestandard. De materielle godene mister glansen og vi vil ha mer. Belønner du deg selv for ofte vil ikke belønningen lenger ha den samme effekten. Spiser du for eksempel sushi hver dag vil ikke sushien smake like godt lenger. Du får en redusert opplevelse av nytelse.