<strong>PINLIG:</strong> Sex er ikke alltid bare flott, det kan også være svært flaut. Foto: REX/Novastock/All Over Press
PINLIG: Sex er ikke alltid bare flott, det kan også være svært flaut. Foto: REX/Novastock/All Over Press Vis mer

Sexflauser

3 flaue ting som kan skje i senga

Lyd, lukt og kroppslige begrensninger er vanlige pinligheter som skjer de fleste.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sex kan være fantastisk, særlig med noen du kjenner godt og er glad i. Da føles det trygt og godt, og man kan gi seg hen til de gode følelsene.

Men sex kan også være pinlig. Fryktelig pinlig.

Det er tross alt ikke alt man har full kontroll over. Og når man ligger der naken sammen med et annet menneske, er man både eksponert og sårbar, og det skal ikke like mye til før noe kan føles forferdelig flaut.

Spesielt dersom du befinner deg til sengs med en relativt ny sexpartner.

LES OGSÅ: Sykdommene vi er flaue over

Pinlige kroppslyder

Å lage lyder i senga er naturlig, og kan i grunn være ganske sexy. Med mindre lydene ikke kommer fra munnen din, men en helt annen ende av kroppen.

Vaginapromp eller vaginafis – hva enn du ønsker å kalle det, er slett ikke uvanlig. Men det gjør det ikke mindre flaut av den grunn. Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, tror at det å overse slike kroppslige uhell er den beste løsningen.

<strong>EKSPERTEN:</strong> Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv,. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv,. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

– Dette er et fenomen de fleste voksne menn er godt kjent med, og som man håndterer slik gentlemen skal håndtere slikt: man later som ingenting, sier Peder Kjøs til KK.no.

Slike fiselyder fra skjeden er ganske normalt å oppleve under samleie, og det kan oppstå på to måter.

Det ene er ved at luft presses inn, og så presses ut når penis skyves inn og det ikke lenger er plass til den, men også på den måten at luft kommer inn når vagina er åpen like etter penetrering, og at den så slipper ut luften når kvinnen skifter stilling.

– Da er det ekstra pinlig, siden den mest åpenbare forklaringen (penis presser inn luft) ikke gjelder. Det er også visse stillinger som lettere fører til at vagina fylles med luft. Noen får for eksempel inn luft ved samleie bakfra, og når de så skal snu seg over på ryggen kommer alt ut igjen - med mye lyd.

– Kroppen gjør sine små krumspring utenfor vår kontroll, og det pinlige ligger i at dette som er utenfor vår kontroll blir fokus for oppmerksomhet. Løsningen er dermed å ikke gi det noe oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Så kjapt blir stillhet pinlig

Vond lukt

Selv om en vaginapromp bare er ren luft, er det i hovedsak lyden som gjør det til noe flaut. Det eneste som er verre, er en ekte promp. Da er det tross alt flere faktorer enn bare lyd som gjør det flaut. Dersom en pinlig vond lukt skulle stige opp fra dyna blir det straks litt verre å holde på stemningen.

<strong>UHELIDGE LYDER:</strong> Luft i vagina er ikke uvanlig under samleie, og det kan føre til høylytte prompelyder som er svært pinlig. Foto: Blend Images / Alamy/All Over Press
UHELIDGE LYDER: Luft i vagina er ikke uvanlig under samleie, og det kan føre til høylytte prompelyder som er svært pinlig. Foto: Blend Images / Alamy/All Over Press Vis mer

Men ifølge Cecilie Kjensli, sexinspirator og innehaver av den erotiske nettbutikken og bloggen Cpunktet.no, tror hun ikke total stillhet føles særlig bedre ved slike tilfeller.

– Kroppslyder er vel kanskje det mest vanlige vi finner pinlig. Både ekte- og uekte prompelyder. Men absolutt taushet fra den andre skaper vel ikke akkurat god stemning det heller, sier hun til KK.no.

Hva man føler er flaut og ikke avhenger likevel av hvor trygg man er på hverandre. Har du sex med noen du kjenner godt er det også enklere å vite hvordan det er riktig å reagere i slike situasjoner.

– Kjenner man hverandre godt, burde man i utgangspunktet ikke synes at noe er pinlig. Og er det en tinderdate eller et one-night stand, og du vet dere aldri skal sees igjen, så er det ikke så farlig. Men i bli kjent-fasen kan man være mer usikker, for da vil man jo vise seg fra sin beste side, forklarer hun og legger til:

<strong>TRYGGHET:</strong> Det er liten forskjell i hva menn og kvinner finner flaut. Men jo bedre man kjenner hverandre, jo mindre pinlig føles det. Foto: REX/Novastock/All Over Press
TRYGGHET: Det er liten forskjell i hva menn og kvinner finner flaut. Men jo bedre man kjenner hverandre, jo mindre pinlig føles det. Foto: REX/Novastock/All Over Press Vis mer

– Bekymringer for kroppslige lyder og lukter bør likevel settes til side. Det er viktigere å ha fokus på hverandre og felles nytelse. Husk at en pinlig seksuell episode ikke er verdens undergang.

Stive muskler og røykhoste

Det finnes nesten ikke grenser for hva vi kan synes er flaut, men det kan selvsagt variere en del fra person til person. Likevel er det noen ting som er ganske universelt.

– Manglende utholdenhet, dårlig kondis og potens kan jo slå feil ut. Og røykhoste, eller at du må ta deg en røykepause er ikke bra. Men pinligst av alt er nok dårlig hygiene. At du eller den du har deg med ikke er renslig nok, sier Kjensli.

Kroppslige begrensninger som dårlig kondis og stive muskler og ledd kan selvsagt gå ut over prestasjonene i senga, og kan derfor skåre høyt på pinlighetsbarometeret.

Det samme gjelder også uhell som kramper og strekk, at man faller ut av senga, eller at man skaller hodene sammen.

– Når problemer eller uhell oppstår mens man har seg, så gjelder det samme som resten her i livet. Ta det med et smil. Det er ikke så farlig, og løser man det sammen så kommer man nærmere hverandre også. En fyr jeg kjenner var med en dame hjem. Hun våknet opp av en varm stråle i ryggen. Han kom til skade for å tisse på seg i søvne, men de ble sammen likevel, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor elsker gutta kvinnekroppen

Urealistiske idealer

Kanskje er vi for opptatte av å være perfekte, både utseendemessig og som sexpartnere. Og når våre urealistiske idealer bryter sammen kan det føles flaut. Peder Kjøs tror at alle ufrivillige eller ukontrollerte bevegelser, lyder, lukter og fakter er potensielt pinlige, nettopp fordi de viser begrensningene våre.

<strong>KRAMPE:</strong> Stive muskler og ledd, eller plutselige kramper kan selvsagt gå ut over prestasjonene i senga, og kan derfor skåre høyt på pinlighetsbarometeret.  Foto: REX/Martin Lee/All Over Press
KRAMPE: Stive muskler og ledd, eller plutselige kramper kan selvsagt gå ut over prestasjonene i senga, og kan derfor skåre høyt på pinlighetsbarometeret. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press Vis mer

– Mange er flaue over valker, føflekker, knudrete tær, for store kjønnslepper, at puppene ikke er like store - alt mulig. Noen er til og med flaue over at huden helt innerst ved rumpehullet er litt mørkere enn huden rundt, og setter i gang med analbleking, sier han.

Han tror også det er liten forskjell på hva menn og kvinner synes er pinlig.

– Det er mest det samme: å ikke oppfylle idealer, og å ikke ha kontroll. For menn er det særlig ille hvis de ikke får ereksjon, eller hvis den avtar, og naturligvis for tidlig sædavgang. Men også at penis er for liten, at forhuden er for stor eller for liten, og så videre.

Alder har noe å si

Kjøs tror helt klart at alder har noe å si når det kommer til pinlighet i forbindelse med sex. Og det er nok særlig unge mennesker som henger seg opp i sånt, rett og slett fordi de tror mer på idealforestillingene om kroppen og sex.

<strong>KLØNETE:</strong> Sex ender sjeldent opp med å bli så glamorøst og perfekt som man kanskje ønsker. Foto: (c) Roman Maerzinger/Westend61/Corbis/All Over Press
KLØNETE: Sex ender sjeldent opp med å bli så glamorøst og perfekt som man kanskje ønsker. Foto: (c) Roman Maerzinger/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

– Det tar litt tid å få et avslappet forhold til det hele. Det blir flaut fordi vi føler at vi ikke klarer å virkeliggjøre et ideal, at vi avviker fra det vi tror er normalt og forventet, altså at vi kommer til kort og ikke er bra nok. En forferdelig følelse - men det blir greiere når man blir eldre og tryggere på at man er bra nok.

I hvert fall fram til man blir litt eldre enn det som sees på som ideal-alderen i vår kultur. For kroppens endringer i forbindelse med økende alder er også flaue og vanskelige.

– At man legger på seg, at puppene henger, at man ikke blir våt nok, og så videre. De mest fornøyde er de som er mellom 30 og 50 år, omtrent. Før og etter det er alt bare vanskelig, sier Kjøs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer