HAVREGRØT: Marit Røttingsnes Westlies, også kjent som «Fru Timian», havregrøt lager seg selv over natten.  Foto: Marit Røttingsnes Westlie
HAVREGRØT: Marit Røttingsnes Westlies, også kjent som «Fru Timian», havregrøt lager seg selv over natten. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
Kjøleskapsgrøt

3 frokoster du kan lage før du legger deg

Enkelt, sunt og kjempegodt.

KK.NO: Som ekspertene stadig vekk minner oss om, så har kroppen et sterkt behov for påfyll av energi etter en god natts søvn.

Men, på tross av alle anbefalingene, er det likevel mange som dropper frokosten. Det kan skyldes at du rett og slett ikke har matlyst, eller at du – som så mange andre - har det fryktelig travelt på morgenen.

Det finnes imidlertid en løsning – lag frokosten før du legger deg! Vi har spurt to av Norges mest populære matbloggere om de har noen smarte oppskrifter på lur.

HAVREGRØT: Røttingsnes Westlies havregrøt som lager seg selv over natten. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
HAVREGRØT: Røttingsnes Westlies havregrøt som lager seg selv over natten. Foto: Marit Røttingsnes Westlie Vis mer

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne elsker

Havregrøt uten koking

Den første oppskriften har vi fått av Marit Røttingsnes Westlie, også kjent som «Fru Timian». På bloggen skriver hun at dette er en enkel frokost som i hovedsak består av havregryn og frisk eplejuice.

- Liker du å spise havregrynsgrøt til frokost, rører du sammen havregrynene og juicen på kvelden og lar blandingen stå i kjøleskapet til neste morgen. Så er det bare å servere det når du står opp, skriver hun.

Slik lager du Røttingnes Westlie sin havregrøt uten koking:

Dette trenger du:     

  • 6 dl store havregryn
  • 4 dl eplemost eller eplejuice
  • 30 gram hasselnøtter
  • 2 dl gresk yoghurt
  • Eplebiter og blåbær til å ha over grøten ved servering (kan sløyfes)
     

Slik gjør du: Bland sammen havregryn og eplemost eller eplejuice og la det stå i minst to timer - det kan gjerne stå i kjøleskapet over natta.

Sett stekeovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Fordel hasselnøttene på brettet og bak dem i ovnen i 8 til 10 minutter. La dem avkjøles før du enten hakker dem opp eller knuser dem med food processor eller morter.

Riv eplet på den grove siden av rivjernet og bland det med yoghurten. Fordel grøten i skåler og fordel en klatt med yoghurt på toppen. Dryss hasselnøttene og eventuelt bær og frukt over til slutt.

Kilde: frutimian.no

BLUEBERRY OVERNIGHT OATS: Hva med å strate dagen med Stuhaugs blueberry overnight oats? Foto: Linda Marie Stuhaug
BLUEBERRY OVERNIGHT OATS: Hva med å strate dagen med Stuhaugs blueberry overnight oats? Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

LES OGSÅ: Dette bør du vite om fruktsukker

Blueberry overnight oats

Linda Marie Stuhaug, som har matbloggen lindastuhaug.blogg.no, har også en enkel oppskrift på lur.

- Overnight oats, også kjent som kjøleskapsgrøt, er en slager om morgenen! Jeg anbefaler deg å prøve ut min smakfulle blueberry overnight oats, sier hun.

Slik lager du Stuhaugs blueberry overnight oats:

Dette trenger du:

  • 1,5 dl store havregryn
  • 1 dl melk
  • 1 dl gresk yoghurt eller mager kesam
  • En klype salt
  • 1 ts søtning (om ønskelig)
  • Litt kanel og kardemomme (om ønskelig)
  • Frosne eller ferske blåbær
     

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene i et glass med lokk eller en skål med plast over, og sett glasset i kjøleskapet over natten - minimum seks timer. Grøten skal være litt rennende når du mikser den sammen. I løpet av natten vil grøtkornene heve og får en tykkere konsistens.   

Topp gjerne med mer blåbær og nøtter for ekstra crunch og sunt fett!

Kilde: lindastuhaug.blogg.no

CHIAGRØT: Chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus. Foto: Vibeke Klemetsen, «Grøt», Kagge Forlag
CHIAGRØT: Chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus. Foto: Vibeke Klemetsen, «Grøt», Kagge Forlag Vis mer

LES OGSÅ: Frokosten alle ekspertene anbefaler

Chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus

Tidligere har KK.no skrevet at det også kan være fint å starte dagen med Vibeke Klemetsens hjemmelagde chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus.

I Boken «Grøt» skriver hun følgende om oppskriften:

– Denne grøten skal være kald. For meg som trener yoga hver morgen og spiser frokost etter treningen, er denne grøten helt genial. Jeg lager den før jeg drar, og da er den akkurat passe når jeg skal spise den. Grøten er frisk og god, og jeg er veldig glad i vaniljesmaken.

Slik lager du chiagrøt med kokossmak og jordbærsaus:

Dette trenger du:

  • 4 ss chiafrø
  • 2 ss hampefrø
  • 1 håndfull kokosflak
  • 1 pipette vaniljestevia
  • 2 ½ dl vann
  • 1 håndfull fryste jordbær
  • 1 pipette vaniljestevia
  • Litt vann om nødvendig
     

Slik gjør du: Start med å legge jordbærene i en bolle til tining. Kjør hampefrø, kokosflak, stevia og vann i en blender og rør blandingen sammen med chiafrøene i en bolle.

La det stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet i minst 15–20 minutter for å la chiafrøene svelle. Mos de halvtinte jordbærene med en stavmikser, tilsett vaniljestevia og eventuelt litt vann og hell over grøten.

Kilde: Boken «Grøt» av Vibeke Klemetsen

Til forsiden