SMARTE SAUSTIPS: Lag en stor porsjon tomatsaus og bruk det som suppe, tunfiskpasta og lasagne med kjøttsaus, tipser matblogger Louise Brunborg-Næss.  Foto: Fotolia
SMARTE SAUSTIPS: Lag en stor porsjon tomatsaus og bruk det som suppe, tunfiskpasta og lasagne med kjøttsaus, tipser matblogger Louise Brunborg-Næss. Foto: FotoliaVis mer

Restemat

3 middager på 1 saus

Her er matbloggernes beste saustips til restemat.

KK.NO Det er ikke alltid tiden eller kreativiteten strekker til når det gjelder middagslaging.

Og særlig dette med tid kan være en skikkelig plage. Med alle gjøremålene i hverdagen, blir det fort kjappe, og kanskje ikke så sunne, løsninger som må til. 

Men hva om du kunne dannet «grunnlaget» til tre ulike middager ved å bare lage én ting, som en saus?

Nedenfor får du noen gode tips!

LES OGSÅ: 5 «usunne» matvarer som faktisk er sunne

Hvit saus til tre forskjellige middager

– En god tomatsaus eller en god bechamelsaus (hvit saus) kan være lurt å lage en stor porsjon av på søndag eller mandag, råder Louise Brunborg-Næss, som er informasjonsrådgiver og står bak bloggen Restemat.no.

På bloggen har hun mer enn 100 oppskrifter som skal hjelpe deg å få brukt opp mat du har til overs.

MATBLOGGER: Louise Brunborg-Næss står bak bloggen Restemat.blogspot.no. For tiden legger hun mest ut oppskrifter og jevnlige tips på Facebook-siden Restemat.no Foto: Heidi Thöni Sletten
MATBLOGGER: Louise Brunborg-Næss står bak bloggen Restemat.blogspot.no. For tiden legger hun mest ut oppskrifter og jevnlige tips på Facebook-siden Restemat.no Foto: Heidi Thöni Sletten Vis mer

– Med hvit saus kan du for eksempel ha fiskeboller en dag, pasta med skinke og erter den andre dagen og så bruker du resten til fiskegrateng eller plukkfisk, sier Brunborg-Næss:

– Eller du kan for eksempel lage en stor porsjon av denne rustikke tomatsuppen.

Oppskrift

Rustikk tomatsuppe fra Restemat.blogspot.no:

5 løk - grovhakkes
3-4 fedd hvitløk, finhakket
surres i olivenolje

8 blokker hønsebuljong oppløses i 2-3 l kokende vann.

10 bokser grovhakkete tomater el plommetomater som hakkes
cirka 3 tsk hot red pepper (evt chilipulver og rikelig med paprikapulver)
2 dl balsamico
1 dl sukker
masse sort pepper
cirka 2 ss salt 

NB! Denne oppskriften er til en kjempeporsjon og må gjerne halveres.

Dag 1: Server den med krutonger til middag den første dagen.

Dag 2 og 3: Så kjører du resten glatt med stavmikser og bruker som saus-base: for eksempel til tunfiskpasta den andre dagen og lasagne med kjøttsaus den tredje dagen.

– Du kan også bruke resten av tomatsausen som base for en indisk curry, foreslår matbloggeren.

LES OGSÅ: Slik blir pizzaen sunnere

Fryser ned sausen

– Det er også mulig å fryse ned rester av saus og tilsette i gryteretter, sier matblogger Ingunn Aspli til KK.no.

MATBLOGGER Ingunn Aspli står bak bloggen minmiddag.no. Foto: Ina Stenvig/Studio Elle Melle
MATBLOGGER Ingunn Aspli står bak bloggen minmiddag.no. Foto: Ina Stenvig/Studio Elle Melle Vis mer

Aspli er fra Orkanger i Trøndelag står bak bloggen minmiddag.no. Her har hun samler rundt 400 av sine beste oppskrifter.

– Det kan være alle mulige gryteretter. Hvis jeg har en rest av saus så fryser jeg den ned, og tilsetter for å gi rikere smak i en gryte senere. Dette gjør jeg i stedet for å tilsette en buljongterning, som først og fremst inneholder salt. Saus er gjerne nedkokt og svært konsentrert og bidrar med mye smak, forklarer Aspli.

Hun tipser om flere gryteretter på bloggen sin hvor man godt kan tilsette litt rest av saus:

LES OGSÅ: Dropp buljongterningen i suppa

Grønnsakspuré i stedet for buljong

Når du lager saus anbefaler Aspli at du lager grønnsakspuré i store mengder og fryser ned i porsjoner.

– Dette er også perfekt å tilsette saus og gryter i stede for buljongterninger. Da får man også «lurt inn» litt ekstra grønnsaker og vitaminer i det man lager, tipser hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: