Te

3 teer du bør drikke nå

Det sunneste du kan ha i koppen.

YERBA MATE: Dette er én av de tre teene du bør drikke i år, ifølge teekspert Kjetil Frøitland Eide.  Foto: Fotolia
YERBA MATE: Dette er én av de tre teene du bør drikke i år, ifølge teekspert Kjetil Frøitland Eide. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det finnes mange gode grunner til å drikke te.

Forskning har vist at te inneholder en rekke ingredienser som blant annet kan styrke immunforsvaret, beskytte mot hjertesykdommer og holde deg slank.

Nå finnes det tusenvis av tetyper du kan velge mellom.

Men hva slags tesorter er de sunneste, mest populære og ikke minst beste du kan velge deg akkurat nå?

MATCHA: Antioksidantinnholdet i matcha-te er hele 137 ganger så høyt som vanlig grønn te. Koffeininnholdet er også høyt. Foto: Norges-tehus.no
MATCHA: Antioksidantinnholdet i matcha-te er hele 137 ganger så høyt som vanlig grønn te. Koffeininnholdet er også høyt. Foto: Norges-tehus.no Vis mer

LES OGSÅ: Denne teen får deg til å våkne

1. Matcha te

– Matcha er en japansk te som har blitt malt opp til pulver. Du pisker det inn i vann og drikker bladene, da får du i deg alle næringsstoffene. Dette er den aller sunneste måten å drikke teen på, sier Kjetil Frøitland Eide, daglig leder av Norges-tehus.no, til KK.no. 

Matcha er et grønt «levende» tepulver laget av japanske teblader av høyeste kvalitet. Teen lages av de samme bladene som grønn te, men vekst- og behandlingsprosess er annerledes.

Antioksidantinnholdet i matcha-te er hele 137 ganger så høyt som vanlig grønn te. I tillegg inneholder denne teen aminosyren I-teanin, som kan ha en beroligende effekt på sentralnervesystemet, og kan således virke dempende på stress og angst.

– Det smaker grønt gress eller umami. Jeg anbefaler en kopp for dagen siden den har et høyt koffeininnhold. Teen vil gjøre deg avslappet og konsentrert, forklarer Frøitland Eide.

Siden dette er en japansk te bør den trekkes i en vanntemperatur mellom 70 og 80 grader. Prisen på teen kommer an på kvaliteten. 

LES OGSÅ: Teen som gjør dagen sunnere - rett te til rett tid

2. Yerba maté

YERBA MATÉ: Denne teen er fra Sør-Amerika. Den serveres i skallet til en frukt og drikkes med sugerør.  Foto: Norges-tehus.no
YERBA MATÉ: Denne teen er fra Sør-Amerika. Den serveres i skallet til en frukt og drikkes med sugerør. Foto: Norges-tehus.no Vis mer

– Yerba maté er fra Sør-Amerika. Teen serveres i skallet til en frukt og drikkes med sugerør, forteller Frøitland Eide.

Denne teen smaker mer høy enn gress og inneholder koffein, antioksidanter og aminosyren I-teanin. Maté er en bittersøt tisane, som er betegnelsen på en blanding av urter, planter, krydder og bær hvor det ikke er teblander med i blandingene, ifølge norges-tehus.no.

Teen skal dessuten ha en oppkvikkende og oppløftende effekt.

Frøitland Eide spår at det vil bli trendy å drikke yerba maté fremover takket være TV-serien «Mozart in the Jungle», siden hovedpersonen drikker teen jevnlig.

– Teen kan også drikkes fra vanlige kopper, men tradisjonelt drikkes teen fra fruktskallet. Yeba maté skal tilsettes kokende vann, sier teeksperten.

Drikken er svært populær i Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina og det sørlige Brasil.

LES OGSÅ: Har du prøvd tulsi-te?

CHAI TE: Inneholder ingefær, nellik, kardemomme, kanel, pepper og sort te og drikkes med soyamelk eller vanlig melk. Foto: PhotoSG - Fotolia
CHAI TE: Inneholder ingefær, nellik, kardemomme, kanel, pepper og sort te og drikkes med soyamelk eller vanlig melk. Foto: PhotoSG - Fotolia Vis mer

3. Chai

– Chai-te er krydret, varmer og smaker godt. Tradisjonelt inneholder chai-te ingefær, nellik, kardemomme, kanel, pepper og sort te og drikkes med soyamelk eller vanlig melk, sier Frøitland Eide.

Chai-te kommer fra India og er veldig populær i Norge, spesielt om høsten og vinteren. Chai latte kan du fint lage selv hjemme.

– Her er det fritt fram å lage sin egen versjon. I India har omtrent hver familie sin måte å lage den på, har Maja Hennig, konseptsjef i Le Palais des Thés, tidligere uttalt til KK.no.

Det er typisk at indere lager chai-te bare med melk og ikke noe vann. Normalt er det alltid litt ingefær, kanel og kardemomme i drikken, men du kan også tilsette litt chili for smakens skyld.

Chai betyr faktisk te og det finnes mange varianter av den. Norges-tehus har blant annet grønn chai, masala chai, sjokolade chai og vanilje chai, for å nevne noen.

Det hevdes at chai-latte kan hjelpe mot forkjølelse siden den inneholder både ingefær og chili.

LES OGSÅ: Slik lager du te som en proff

Pssst. Ikke glem vanlig grønn te heller da, det er også supersunt og godt. Og med litt sitron i blir den ekstra næringsrik!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer