BSU: Har du lurt på hva du bør gjøre med BSU-sparingen din etter du fyller 34? Her får du noen tips. Foto: Scanpix/NTB
BSU: Har du lurt på hva du bør gjøre med BSU-sparingen din etter du fyller 34? Her får du noen tips. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Bsu

3 ting du bør vite om BSU-sparing

Hvor lenge er det lønnsomt å ha?

KK.NO: De fleste unge i dag har en BSU-konto for å gjøre boligsparingen så lønnsom som mulig. Og kanskje har du ikke tenkt så mye over de fordelene dette egentlig gir deg.

Dette er nemlig den beste spareformen for unge mennesker som ønsker å kjøpe bolig i fremtiden.

LES OGSÅ: Tre økonomiråd alle kvinner bør følge nå

Den beste sparingsformen

En boligsparingskonto for ungdom gir deg mulighet til å spare inntil 200.000 kroner til ditt første boligkjøp, med 20 prosent skattelette. I tillegg til en svært god rente.

Men dette gjelder bare for ungdom til og med 33 år.

Så når den beryktede 34 årsdagen nærmer seg, hva gjør du så med boligsparingen?

Vi har spurt forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, også kjent som en av ekspertene i «Luksusfellen»,  for å finne ut hva du bør gjøre når denne dagen kommer.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om studielån og BSU

EKSPERT: Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl kjent fra "Luksusfellen" gir deg tips om hva du gjør med BSU etter du fyller 34. Foto: Anette Nort
EKSPERT: Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl kjent fra "Luksusfellen" gir deg tips om hva du gjør med BSU etter du fyller 34. Foto: Anette Nort Vis mer

Gode renter og skattefradrag

– Når du har fylt 34 år kan du ikke lenger sette mer penger inn på BSU.

- Det gjelder derfor å ha spyttet inn maks beløp på 200.000 kroner før den tid, sier hun til KK.no.

Ikke bare får du en god rente på pengene du sparer, men du får også skattefradrag på de pengene du setter inn. 

– Så for å få full effekt av BSU, må du ha en skattbar inntekt. Det er først når du tjener cirka 70.000 kroner at du betaler nok skatt til at du får utnyttet deg maksimalt av fradraget. Setter du inn maks årlig beløp på 25.000 kroner kan du trekke fra 20 prosent, altså 5 000 kroner direkte fra på skatten, forklarer hun.

Basert på en effektiv rente på 4,1 prosent vil du ved å spare 25 000 kroner i åtte år, få totalt cirka 40.000 kroner i renter og 40. 000 kroner igjen på skatten.

Og de pengene du setter inn på BSU er ikke bundet til boligkjøp før ved årsskiftet.

LES OGSÅ: Slik kan du tjene mer på sparepengene

La pengene stå og samle renter

Men hva gjør du når du plutselig er for «gammel» for boligsparingen?

Må du kjøpe bolig med en gang, eller kan du fortsette å spare – bare med litt dårligere vilkår?

– Når du fyller 34 år kan du ikke lenger sette inn penger på BSU-kontoen, men det betyr ikke at du må bruke den til kjøp av bolig, sier Sandmæl og forklarer videre: 

GUNSTIG: Boligsparing for ungdom er den mest lønnsomme måten å spare penger til egen bolig. Foto: KRISTOFER SAMUELSSON | PHOTOGRAP
GUNSTIG: Boligsparing for ungdom er den mest lønnsomme måten å spare penger til egen bolig. Foto: KRISTOFER SAMUELSSON | PHOTOGRAP Vis mer

– Hvis du kan få boliglån uten å bruke av BSU-kontoen din anbefaler jeg å la pengene stå å forente seg. For i dag får du en bedre rente på BSU enn det du betaler i renteutgifter på lånet ditt. Du kan senere bruke pengene til å kjøpe ny bolig eller nedbetale lån på bolig som du har kjøpt etter at BSU ble opprettet.

Det er derimot ikke lov til å bruke BSU-sparingen til å kjøpe fritidsbolig, eller til å nedbetale gjeld på fritidsbolig uten at du bryter vilkårene for skattefradrag. Og du kan heller ikke bruke BSU-pengene til å betale påkostninger, oppussing og vedlikehold.

Det vil si, du kan selvsagt bruke pengene på noe annet enn bolig, men det vil ha en økonomisk konsekvens.

– Hvis du tar ut pengene av BSU for å bruke de til andre formål, må du betale tilbake de skattefradragene du har fått, forteller forbrukerøkonomen.

Kort oppsummert vil det altså fortsatt lønne seg å ha pengene/spare på BSU-kontoen etter fylte 34 år, da du får bedre renteavkastning på disse pengene. 

Men, du kan ikke lenger sette inn penger på kontoen, dermed får du heller ikke skattefradrag. 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: