Eggløsning

3 ting du kanskje ikke visste om eggløsning

Kan blant annet gjøre deg uimotståelig for det motsatte kjønn.

MER ATTRAKTIV UNDER EGGLØSNING: Forskning tyder på at menn blir lettere tiltrukket av kvinner under eggløsning.  Foto: JackF - Fotolia
MER ATTRAKTIV UNDER EGGLØSNING: Forskning tyder på at menn blir lettere tiltrukket av kvinner under eggløsning. Foto: JackF - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hver måned kommer det en tid hvor eggene våre slipper seg løs og gir oss enda større mulighet for å bli gravide.

Dette er snakk om en kort periode i syklusen vår, rundt to uker før menstruasjon. 

Men, selv om dette er akkurat like vanlig som den forhatte røde uken, er det helst bare de som prøver å unnfange som har satt seg skikkelig inn i hvordan eggløsningen fungerer og hva den gjør med oss. 

Her er 3 ting du kanskje ikke visste om eggløsning:

1. Du er mer attraktiv for det motsatte kjønn

Tidligere undersøkelser har vist at menn finner kvinner aller mest attraktive under eggløsning.

Noe klart svar på hvorfor har aldri kommet frem. Kan de virkelig merke det? 

Forskere fra University of Cambridge forsøke nylig å løse gåten, og kom frem til det som kan være en liten del av svaret.

Vi blir nemlig litt rødere i ansiktet i tiden rundt eggløsning, selv om det er så minimalt lite at det menneskelige øyet ikke klarer å snappe det opp, skriver forskningsnettsiden Sciencedaily.com

Ifølge forskerne bak studien - som er publisert i tidsskriftet PLOS ONE, kan det bety at rødhet i ansiktet hos kvinner en gang i tiden var et ufrivillig signal om optimal fertilitet, men at det siden har blitt dempet ned av evolusjonen, da det er fordelaktig for kvinnen å kunne skjule utvendige tegn på høy fertilitet.

TILTRUKKET: Kanskje den beste tiden å dra på date er når du har eggløsning? Foto: Astarot - Fotolia
TILTRUKKET: Kanskje den beste tiden å dra på date er når du har eggløsning? Foto: Astarot - Fotolia Vis mer


Det måtte en god del fargekorrigering til for å se endringene i ansiktene, og forskerne kom derfor frem til at det var snakk om altfor små forskjeller til at dette alene kunne være grunnen til den ekstra interessen fra det motsatte kjønn. 

En av forskerne bak studien, Dr. Robert Burriss, en psykolog fra Northumbria University, tror at det også kan handle om måten kvinner oppfører seg på under eggløsning.   

– Det kan være at kvinner under eggløsning har større tilbøyelighet for å rødme rundt menn de er interesserte i. Annen forskning har vist at kvinner i den fruktbare delen av syklusen har lettere for å flørte, samt at pupillene deres utvider seg mer når de er sammen med menn de liker, sier Burriss.

LES OGSÅ: Slik påvirker hormonene deg

MAGESMERTER: Noen kvinner kan av og til merke på kroppen at eggløsningen er i gang.  Foto: vadymvdrobot - Fotolia
MAGESMERTER: Noen kvinner kan av og til merke på kroppen at eggløsningen er i gang. Foto: vadymvdrobot - Fotolia Vis mer

2. Noen kjenner eggløsningen

Som vi vet, går det greit å ha noenlunde oversikt over når eggløsningen inntreffer dersom man har en regelmessig syklus.

Shahryar Ighani, overlege i gynekologi og obstetrikk ved Akershus universitetssykehus og Legevakt Vest, mener at tydelige utvendige tegn ville vært en stor fordel for verdens populasjon.

– Tenk om vi menn hadde denne evnen til å merke fargeforskjellene og dermed vite om kvinner hadde eggløsning. Da kunne verden vært mye mindre befolket, sier han.

Men, finnes det noen måte å merke det på kroppen?

Han forklarer at selv om det er sjeldent, går det for noen kvinner an å merke eggløsningen selv, uten å ta en test hos lege eller hjemme.

– Noen kvinner kan av og til merke stikkende smerter i bekkenet på venstre eller høyre side, avhengig av på hvilken side eggløsningen skjer, når folikkelcysten sprekker, sier Ighani.

LES OGSÅ: Sur? Ikke skyld på PMS

VÆR VARSOM: Du tåler mindre alkohol under eggløsning.  Foto: jolopes - Fotolia
VÆR VARSOM: Du tåler mindre alkohol under eggløsning. Foto: jolopes - Fotolia Vis mer

3. Du blir mer sensitiv for alkohol

Det kan være lurt å notere bak øret at du ikke trenger fullt så mye vin for å bli litt susen på vennefesten som holdes to uker før du får menstruasjon. 

– I midten av en menssyklus, akkurat rundt eggløsning, øker testosteronet mest hos kvinnene. Det er da hun er mest følsom for effektene av alkohol, har dosent Peter Eriksson tidligere uttalt til helsemagasinet LevBra.

Eriksson er en av få forskere i verden som har sett på hvordan kvinners drikkevaner påvirkes av hormoner.

Ifølge dosenten er kjønnshormonene høyest midt i menstruasjonssyklusen, noe som gjør kvinner mer sensitiv for alkohol og dagen derpå-symptomer.

Eriksson forteller at kvinner reagerer forskjellig på alkohol avhengig av hvor de er i menssyklusen. Noen kan for eksempel oppleve at de blir lettere fyllesyk rett før de har mensen.

Dagene før menstruasjon forbrenner nemlig kvinnen alkohol langsommere, som gjør at man får vanskeligere dagen-derpå-symtomer.

P-piller og østrogen kan også gi kvinner kraftigere rus, som også øker risikoen for bakrus, misbruk og avhengighet.

– Naturen har utrustet kvinner med en naturlig beskyttelsesmekanisme mot overkonsum av alkohol på en slik måte at de blir fortere dårligere og får hodepine. Får man dagen-derpå-symptomer, har man drukket for mye, opplyser Eriksson til bladet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer