Urinlekkasjer

30 prosent av alle norske kvinner sliter med urinlekkasjer

Bekkenbunnsøvelser kan hjelpe deg få bukt med problemet.

URINLEKKASJER: Mange kvinner sliter med urinlekkasje. Heldigvis kan bekkenbunnsøvelser være løsningen på problemet.  Foto: Fotolia
URINLEKKASJER: Mange kvinner sliter med urinlekkasje. Heldigvis kan bekkenbunnsøvelser være løsningen på problemet. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sliter du med urinlekkasjer? Det er faktisk veldig vanlig, men mange kvier seg for å snakke om det og tror de er alene om problemet. 

At få snakker om det er dumt, for det finnes behandling mot urinlekkasjer, og i svært mange tilfeller av den vanligste typen urinlekkasje - stressinkontinens - blir plagene helt borte ved hjelp av bekkenbunnsøvelser.

Treningen reduserer også risikoen for blant annet livmorfremfall og prolaps. 

- Styrketrening av bekkenbunnsmusklene er svært effektivt både på urininkontinens og underlisvsprolaps hos kvinner.

- For å få effekt må man gjøre øvelsene riktig (løfte inn og trekke sammen rundt åpingene i underlivet) og trene regelmessig over tid som med all annen stryktrening, sier Kari Bø, som er professor i treningsvitenskap og fysioterapi Norges Idrettshøgskole (NIH).

Hun har selv tidligere ledet et forskningsprosjekt der forskere ved Akershus universitetssykehus og Norges idrettshøgskole så på effekten av bekkenbunnstrening ved underlivsprolaps og inkontinens. 

- Studier har vist at mellom 60 til 80 prosent av kvinner i alle aldre kan bli helt bra av av urinlekkasje og at de som trener bekkenbunnen kan løfte et fremfall av indre organer ett stadium opp, sier hun. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer