De Vanligste Kjønnssykdommene

4 kjønnssykdommer svært mange får

Varierende utflod, svie ved vannlating og underlivssmerter - dette bør du se etter!

KJØNNSSYKDOMMER: Sommeren er høysesong for kjønnssykdommer. I denne saken har vi tatt for oss de fire vanligste her til lands.  Foto: Fotolia
KJØNNSSYKDOMMER: Sommeren er høysesong for kjønnssykdommer. I denne saken har vi tatt for oss de fire vanligste her til lands. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sommermånedene er høytid for ubeskyttet sex, og visste du at nordmenn er dårligst i hele Europa på å bruke kondom?

Ikke alle seksuelt overførbare sykdommer er like lette å oppdage, og derfor er det viktig at du holder et godt øye med underlivet ditt, dersom du har en mistanke om at du kan være smittet. 

Dette er de mest utbredte kjønnsykdommene:

LES OGSÅ: Slik sier du nei til sex uten kondom

Klamydia

Klamydia er en bakterieinfeksjon som i verste fall kan gi bekkeninfeksjon eller føre til sterilitet. Den smitter veldig lett, og gir dessverre ofte ingen symptomer - mindre enn halvparten av menn og mindre enn en tredjedel av kvinner med klamydia har symptomer. 

De som opplever plager har ofte svie i urinrøret, dette gjelder både kvinner og menn. Ellers er det vanlig å få utflod fra urinrøret og svake bekkensmerter. 

Klamydia behandles med en reseptlagt antibiotikapille. Det mange ikke vet er at det også går an å få klamydiainfeksjoner andre steder, men da dreier det seg om en annen type bakterie. 

KLAMYDIA: Ved klamydia kan man oppleve smerter i bekkenet.  Foto: NTB Scanpix
KLAMYDIA: Ved klamydia kan man oppleve smerter i bekkenet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: One night stands er ikke verdt det

Herpes

Herpes er et virus som kan gi infeksjoner i form av blemmer og sår på slimhinnene, det vil si på kjønnslepper, rundt skjedeåpning og på livmortappen hos kvinner, og på penishodet og forhuden hos menn. Sårene gror som regel etter åtte til ti dager.

Mange er smittet uten å vite det, da herpesviruset ikke nødvendigvis gir utslag i blemmer og sår.

For noen dukker sår opp ved første gangs infeksjon, og deretter merker de ingenting til det. For 40 til 50 prosent av dem som er smittet vil viruset gi gjentagende infeksjoner.

Er du først smittet av herpes, blir du ikke kvitt det. Viruset ligger og hviler i nerverøttene, og hos dem som plages av gjentatte infeksjoner kommer disse sårene typisk når man er syk eller stresset.

BRUK KONDOM: Det er utrolig viktig å bruke kondom dersom du ønsker å unngå å bli smittet av en kjønnssykdom.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
BRUK KONDOM: Det er utrolig viktig å bruke kondom dersom du ønsker å unngå å bli smittet av en kjønnssykdom. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

Trøsten må være at herpesinfeksjonene vanligvis bli sjeldnere og svakere med årene. 

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er også forårsaket av et virus, HPV, som smitter ved hudkontakt. De aller fleste har viruset uten å få symptomer, men de kan likevel smitte andre. 

Hos de som har synlige vorter, vil det variere fra person til person hvordan vortene ser ut. Vanligvis er de stilket eller runde og litt opphøyde, som blomkållignende nupper.

De er fra millimeter til centimeter store og vokser enkeltstående eller i klaser. Hos oss kvinner kan vortene sitte inne i skjeden, på livmorhalsen og rundt skjedeåpningen. 

Det finnes legemidler som holder vorteveksten i sjakk, og det går an å bli kvitt viruset, men det kan ta lang tid og krever at man er nøye med å bruke legemidlene.

GONORÉ: Et vanlig symptom ved gonoré er svie ved vannlating.  Foto: Fotolia
GONORÉ: Et vanlig symptom ved gonoré er svie ved vannlating. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Følg med på utfloden din 

Gonoré

Gonoré er en bakterieinfeksjon som setter seg i kjønnsorganene, men som også kan oppstå i endetarm og slimhinner i svelget. 

Gonoré er i dag en relativt sjelden sykdom i Norge, men antall smittede er stigende da vi reiser mer enn det vi gjorde tidligere. 

De fleste gonoréinfeksjoner gir symptomer, men mange har også infeksjonen uten å være klar over det - dette gjelder spesielt for kvinner.

Vanlige symptomer hos kvinner er svie ved vannlating og økt utflod fra skjeden. Noen opplever smerter i nedre mageregion og uregelmessige blødninger, for eksempel etter samleie.

Hos menn er svie ved vannlating og gulgrønn utflod fra urinrøret typiske symptomer. Noen opplever å få smerter eller hevelse i en testikkel.

Gonoré kan også gi symptomer fra endetarm eller hals dersom de er infisert.

Infeksjonen behandles effektivt med antibiotika.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer