Mat Som Fører Til Matforgiftning

4 matvarer du bør være forsiktig med på ferie

- Veldig mange av dem som får diaré vet hvilket måltid som gjorde de syke, forteller legen.

MATFOGIFTNING: Det er god grunn til å være litt ekstra obs på hva du spiser på feriereisen. Visste du for eksempel at du bør være påpasselig med frukt som spise med skallet på - som aprikos? Foto: kuvona - Fotolia
MATFOGIFTNING: Det er god grunn til å være litt ekstra obs på hva du spiser på feriereisen. Visste du for eksempel at du bør være påpasselig med frukt som spise med skallet på - som aprikos? Foto: kuvona - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du blitt matforgiftet før?

Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er svært ubehagelig og alltid like ubeleilig - og spesielt hvis du er på årets sommerferie.

Men det er et faktum at risikoen er større når du er i et annet land, og det gjelder derfor å være litt mer påpasselig med hva du og resten av familien spiser.

Her er fire matvarer det er spesielt god grunn til å være obs på.

LES OGSÅ: Kan denne melken være helseskadelig?

1 av 4 opplever matforgiftning

Ifølge Norsk helseinformatikk forekommer matforgiftning ganske ofte, og en regner med at mellom 1 og 4 vil oppleve slike plager i løpet av året. 

Flere av disse vil ganske sikkert oppleve plagene på feriereisen. Når vi reiser til andre land, spiser vi som regel en annen type mat, til helt andre tider, i tillegg til at vi blir utsatt for andre bakteriekulturer enn hjemme. 

ØSTERS: Ettersom disse rakkerne skal spises rå, er det ikke det beste du velger på ferie. Foto: chachanit - Fotolia
ØSTERS: Ettersom disse rakkerne skal spises rå, er det ikke det beste du velger på ferie. Foto: chachanit - Fotolia Vis mer

Så, hvilke matvarer bør du være mest obs på?

Gunnar Hasle, infeksjonslege og zoolog, som til daglig driver Reiseklinikken i Oslo, har tips til 4 følgende matvarer du bør være obs på når du skal ut å reise i sommer:

ØSTERS: Legen forklarer at dette er dyr som filtrerer store mengder vann av usikker kvalitet, og deretter spises rå - noe som betyr at bakteriene kan overføres til deg.

KYLLING: - Kyllingfarmer er ofte smittet med salmonella og camylobacter, og hvis kyllingen ikke er godt nok stekt, så kan du bli smittet, forteller Hasle.

Hvis kokken ikke vasker seg godt nok på hendene etter å ha tatt i kyllingen, så kan også levende bakterier overføres til mat som ikke stekes eller kokes - for eksempel salaten eller grønnsakene ved siden av retten. Kylling er faktisk den vanligste årsaken til matforgiftning.

FRUKT: Dette gjelder frukt som ikke kan skrelles - for eksempel aprikos. Ifølge legen er dette fordi den kan ha spor av fulgeskitt, og alt dette må i så fall vaskes av.

BLADSALAT: - Bladsalat er dyrket på bakken, og gjødslet med møkk. Den er i tillegg vanskelig å vaske helt ren, siden den ikke kan skrubbes.

KYLLING: Kylling er faktisk en av de vanligste årsakene til matforgiftning, og det er viktig å være obs på at du kan bli smittet bare kokken ikke har vasket hendene godt nok etter å ha håndtert den.  Foto: serdarerenlere - Fotolia
KYLLING: Kylling er faktisk en av de vanligste årsakene til matforgiftning, og det er viktig å være obs på at du kan bli smittet bare kokken ikke har vasket hendene godt nok etter å ha håndtert den. Foto: serdarerenlere - Fotolia Vis mer

Det aller viktigste rådet til Hasle, er imidlertid å vurdere all mat du får på tallerkene.

- Fremfor alt er det viktig å styre unna mat du kan lukte at det er noe galt med. Veldig mange som får diaré vet hvilket måltid som gjorde de syke - men de spiste maten likevel, sier han.

LES OGSÅ: Slik unngår dere krangler i ferien

Vær obs på rovfisk og oppmalt kjøtt

Andre gode tips når du er på ferie i utlandet, er å være obs på fisken du velger.

- Noen fisk og skalldyr kan inneholde algetoxiner - spesielt store rovfisk kan inneholde noe som heter ciguatera-toxin, forteller Hasle.

Dette gjelder spesielt fisk som finnes i tropiske strøk, da de giftige stoffene opprinnelig kommer fra koraller, alger og sjøgress, men beveger seg oppover i næringskjeden ved at større fisk spiser mindre og planteetende fisk, skriver

- Oppmalt kjøtt er også farligere enn hele kjøttstykker, forteller legen.

Ifølge Matportalen.no er blant annet oppmalt kjøtt som kjøttdeig og kjøttfarse mer utsatt for toxoplasma - en parasitt som kan forårsake sykdommen toksoplasmose. Dette kan være spesielt skadelig for gravide.

Den vanligste følgen dersom du blir utsatt for matforgiftning er imidlertid diaré - noe som ifølge legen pleier å vare i mellom 3-6 dager.

DIARÉ: Det er den vanligste konsekvensen dersom du blir matfogiftet. Opplever du dette sammen med andre symptomer, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege. Foto: Fotolia
DIARÉ: Det er den vanligste konsekvensen dersom du blir matfogiftet. Opplever du dette sammen med andre symptomer, kan det imidlertid være lurt å oppsøke lege. Foto: Fotolia Vis mer

I noen tilfeller kan det imidlertid være nødvendig å oppsøke lege.

- Du bør dra til lege dersom du i tillegg føler deg dårlig eller får feber, hvis du har vanskeligheter med å erstatte væsketapet, kaster opp, hvis det gjør vondt når du klemmer på magen, har blodig diaré eller hvis det ikke gir deg etter 5-6 dager, forteller Hasle.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig laks i butikken

Svært mange får feriemage uansett

Som et grep for å forebygge mageproblemer på feriereisen, er det mange som tyr til hjelpemidler før avreise. Ifølge legen er det imidlertid noe usikkert hvor effektive de er.

For tiden gjennomfører de en studie på klinikken der de vil finne ut av nettopp dette.

- Frystørkede melkesyrebakterier har tvilsom effekt. Dukoral (jour.anm: som er en oral vaksine mot kolera som stimulerer det immunologiske forsvaret i tarmene) kan muligens redusere risikoen for turistdiaré noe, men dokumentasjonen er ikke god nok, sier Hasle.

Dermed er det lurt å være foreberedt på at feriemagen kan dukke opp uansett hva du gjør i forkant.

- Du kan i liten grad påvirke risikoen for turistmage. Nesten ingen greier å følge de gode rådene, og de som følger dem får også diaré. Det dreier seg om 20-30 prosent av reisende til høyrisiko-områder som Latin-Amerika, Afrika og det sørlige Asia, sier legen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer