Kosthold

4 sunne matvarer det er fort gjort å spise for mye av

Selv om det er bra for deg, bør du være flink til å kontrollere porsjonene.

SPISER DU FOR MYE? Det finnes mye som smaker godt som også er bra for deg - for eksempel smakfulle frokostblandinger, men dersom du er opptatt av vekten bør du ikke spise for mye. Og de fleste spiser faktisk dobbelt så mye som anbefalt.  Foto: bit24 - Fotolia
SPISER DU FOR MYE? Det finnes mye som smaker godt som også er bra for deg - for eksempel smakfulle frokostblandinger, men dersom du er opptatt av vekten bør du ikke spise for mye. Og de fleste spiser faktisk dobbelt så mye som anbefalt. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er heldigvis ikke sånn at alt som er godt er usunt.

De senere årene har det jo faktisk også kommet frem at sjokolade har sine fordeler - og ikke bare den mørke varianten, men også melkesjokolade. 

Ja, ernæringsekspertene understreker at det ikke nødvendigvis er så farlig hva du spiser, så lenge du passer litt på mengdene.

Blir det for mye, kan det meste bli usunt - spesielt hvis du vil passe litt på vekten. Her er noen sunne matvarer mange av oss har en tendens til å overdrive inntaket av.

LES OGSÅ: Denne bør rives, ikke skjæres

GRANOLA: Granola er en super frokost, men kan bli ganske kaloririk - pass derfor mengdene. Et triks for å begrense kalorier, sukker og fett er å lage din egen. Da har du full oversikt. Foto: yuliakotina - Fotolia
GRANOLA: Granola er en super frokost, men kan bli ganske kaloririk - pass derfor mengdene. Et triks for å begrense kalorier, sukker og fett er å lage din egen. Da har du full oversikt. Foto: yuliakotina - Fotolia Vis mer

Frokostblanding

Du har kanskje fått med deg at frokostblandingen din kan være en sukkerbombe? For eksempel inneholder All Bran gjerne mer sukker enn Corn Flakes.

Men velger du riktig, er frokostblanding helt klart en smart måte å starte dagen på. 

Likevel bør du ikke spise ubegrensede mengder - spesielt når det gjelder kompakte varianter som granola. Med tørket frukt og nøtter inneholder den også en god del kalorier - som er vel og bra for energi som varer, men som raskt kan bli mye kalorier.

Én porsjon er satt til 30 gram, som faktisk er ganske lite.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er det imidlertid slik at de fleste av oss spiser det dobbelte.

Og hvis du likevel går ut i fra matvaredeklarasjonen for en porsjon, kan du lett få inntrykk av at du har fått i deg langt færre kalorier, karbohydrater, fett, sukker og protein enn du faktisk har gjort. Pass derfor på hvor mye du spiser.

Nøtter

Ja, nøtter er utvilsomt sunt. De inneholder sunt fett, og en rekke vitaminer og mineraler kroppen din kan dra nytte av.

I tillegg er nøtter et ypperlig mellommåltid når det er lenge til lunsj eller middag.

NØTTER: En håndfull om dagen kan ha en rekke fordeler for helsen din, men blir det veldig mye mer enn dette, kan det bli litt mye kalorier. Legg derfor til rette for at du ikke spiser så mye mer enn det.  Foto: REX/Stock Connection/All Over Press
NØTTER: En håndfull om dagen kan ha en rekke fordeler for helsen din, men blir det veldig mye mer enn dette, kan det bli litt mye kalorier. Legg derfor til rette for at du ikke spiser så mye mer enn det. Foto: REX/Stock Connection/All Over Press Vis mer

Selv om de er en kilde til mye sunne næringsstoffer, er det imidlertid ikke ett fett hvor mye du spiser - de er nemlig også en kilde til mange kalorier. Og siden vi alle vet hvor vanskelig det kan være å stoppe, gjelder det å finne frem riktig mengde med en gang.

Ifølge Dr. Lisa Young, klinisk ernæringsfysiolog og forfatter av boken «The Portion Teller Plan», er den riktige mengden én håndfull om dagen.

Dersom det er vanskelig å begrense seg til dette når du er hjemme, kan det være en idé å dele opp nøtteposen i flere mindre porsjonspakninger, eller ha dem i en skål som kun får plass til en håndfull.

LES OGSÅ: Bytt ut pølsebrødet med lomper

OLIVENOLJE: Sunt, ikke sant? Ja, absolutt, men også veldig kaloririkt. Begrens mengden du bruker på maten til 2 spiseskjeer og be om å få dressingen ved siden av salaten på restaurant.  Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press
OLIVENOLJE: Sunt, ikke sant? Ja, absolutt, men også veldig kaloririkt. Begrens mengden du bruker på maten til 2 spiseskjeer og be om å få dressingen ved siden av salaten på restaurant. Foto: REX/VOISIN/PHANIE/All Over Press Vis mer

Olivenolje

Du skal slett ikke undervurdere helseeffektene av olivenolje - faktisk er det blitt sagt at ingrediensene kan redusere risikoen for hjertesykdommer.

Dette skyldes i stor grad innholdet av enumettet fett, som har en positiv effekt på kolesterolet og insulinnivåer.

Det mange ikke vet er imidlertid at olivenolje inneholder en god del kalorier - nærmere bestemt cirka 100 kilokalorier per spiseskje. I god tro om at olivenolje er så sunt, er det derfor mange som heller på noen spiseskjeer, som raskt tilsvarer opp mot 400 kcal.

Den anbefalte mengden olivenolje er imidlertid 1-2 spiseskjeer - tilsvarende et shotglass, per dag.

Vær spesielt obs ute på restaurant, der du gjerne får det dobbelte av dette. Be derfor om å få dressingen ved siden av i stedet for på maten.

APPELSINJUICE: Det er smaker jo så godt, men du bør ikke overdrive inntaket. Til frokost holder det med litt over et halvt glass.  Foto: Thinkstock.com
APPELSINJUICE: Det er smaker jo så godt, men du bør ikke overdrive inntaket. Til frokost holder det med litt over et halvt glass. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Appelsinjuice

Appelsinjuice kan absolutt ha sine fordeler, og er en god start på dagen.

Ernæringsekspertene understreker imidlertid at appelsinjuice på ingen måte er noen tørstedrikk. Enkelte varianter kan faktisk inneholde like mye sukker som brus.

Velger du riktig derimot, er det ingen grunn til å droppe den fullstendig - selv om du fortsatt bør passe på mengdene.

Ifølge Dr. Young er passende mengde 1 til 1,8 desiliter - litt over et halvt glass, per dag.

Dette er mye mindre enn det som er i de fleste drikkekartonger på butikkene. En kartong holder seg heldigvis over flere dager, men er du på reisefot bør du helt klart droppe kartongene som inneholder mellom 0,5 eller 1 liter juice.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer