VILTKJØTT: Viltkjøtt smaker utrolig godt om høsten, men vær forsiktig med hvor mye du spiser. Kjøtt fra enkelte dyr kan nemlig inneholde bly.  Foto: bit24 - Fotolia
VILTKJØTT: Viltkjøtt smaker utrolig godt om høsten, men vær forsiktig med hvor mye du spiser. Kjøtt fra enkelte dyr kan nemlig inneholde bly. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Viltkjøtt

4 typer viltkjøtt du bør være forsiktig med

Kan inneholde høye verdier av bly, ifølge Mattilsynet.

Publisert

KK.NO: Elg, hare, hjort, reinsdyr, rype og rådyr – nam! 

Viltkjøtt smaker utrolig godt og er mager kost sammenlignet med annet rødt kjøtt. I tillegg har det et høyere innhold av en rekke viktige næringsstoffer, da dyrene beiter i det fri, og har et variert og sunt kosthold. 

Det er likevel ikke slik at det bare er å hive innpå med viltkjøtt, og ifølge Mattilsynet kan det for enkelte av oss faktisk være lurt å begrense inntaket av helsemessige årsaker. 

VÆR OBS: Viltkjøttet du skal være forsiktig med, er hjortevilt – altså kjøtt av elg, hjort, rådyr og rein. På bildet er det kjøtt av rådyr.  Foto: Aftenposten
VÆR OBS: Viltkjøttet du skal være forsiktig med, er hjortevilt – altså kjøtt av elg, hjort, rådyr og rein. På bildet er det kjøtt av rådyr. Foto: Aftenposten Vis mer

Dette har rett og slett en sammenheng med hva slags ammunisjon som er benyttet for å skyte dyrene.

LES OGSÅ: Spiser du for mye rødt kjøtt?

Høye verdier av bly i kjøttet 

Randi Edvardsen, som er seksjonssjef på seksjon for fremmedstoffer og EØS hos Mattilsynet, forteller at man bør begrense inntaket av kjøtt fra vilt som er skutt med ammunisjon av bly dersom slaktet ikke er tilstrekkelig renskåret. 

- Dette gjelder spesielt kvinner i fertil alder, gravide, barn og personer med forhøyet blodtrykk.

- Bly er et tungmetall som har uheldige virkninger i kroppen dersom man får i seg for mye av det. Det kan føre til forhøyet blodtrykk og nyreskader, samt gi en liten reduksjon i IQ hos barn og fostre i mors livmor. 

Videre forteller eksperten at kjøttet du skal være forsiktig med, er hjortevilt – altså kjøtt av elg, hjort, rådyr og rein.

Vilt som er skutt med hagleammunisjon, som oftest rype og annet småvilt, har Mattilsynet foreløpig ikke noen vurdering av. 

- De typene vi har undersøkt nå er kvernet kjøtt av hjortevilt. Det er det kjøttet som befinner seg nært sårkanalen som inneholder mest bly, og grunnen til at vi har sett på kvernet kjøtt er fordi vi tror at mye av kjøttet fra området nært sårkanalen, altså fremparten av dyret, går til produksjon av denne typen varer. 

KVERNET KJØTT: Du bør være ekstra forsiktig med å spise kvernet kjøtt av hjortevilt, da dette kjøttet kan stamme fra området nær sårkanalen.  Foto: Olga Lietunova - Fotolia
KVERNET KJØTT: Du bør være ekstra forsiktig med å spise kvernet kjøtt av hjortevilt, da dette kjøttet kan stamme fra området nær sårkanalen. Foto: Olga Lietunova - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Styr unna lammekjøttdeig og medisterdeig

Trygt å spise lårstek og ryggfilet 

Hvis du ønsker å unngå kjøtt av hjortevilt som inneholder bly, anbefaler Edvardsen deg å kjøpe stykningsdelene som befinner seg langt fra skuddstedet. 

- Det er helt uproblematisk å spise lårstek og ryggfilet. Dersom viltet er skutt med blyfri ammunisjon er det selvsagt også fritt for blyrester. 

- Kjøper du kvernet kjøtt eller deigprodukter anbefaler jeg deg å høre på salgsstedet om de vet hvilke rutiner de, eller leverandøren deres har, for å forsikre deg om at det har blitt skåret bort tilstrekkelig mengde kjøtt rundt sårstedet. 

Skal de i kjøttdisken på for eksempel Meny eller Ica vite dette? 

- Virksomhetene skal og bør kunne gjøre rede for at de har gode produksjonsrutiner, eller kjenner produksjonsrutinene hos leverandørene sine. 

- Så ja, de bør kunne gjøre rede for det på matbutikken. 

SPØR OM HJELP: Dersom du ønsker å forsikre deg om at det har blitt skjært bort tilstrekkelig mengde kjøtt rundt sårstedet, anbefaler eksperten deg å høre på salgsstedet om de vet hvilke rutiner de eller leverandøren deres har i forhold til kjøttet.  Foto: Minerva Studio - Fotolia
SPØR OM HJELP: Dersom du ønsker å forsikre deg om at det har blitt skjært bort tilstrekkelig mengde kjøtt rundt sårstedet, anbefaler eksperten deg å høre på salgsstedet om de vet hvilke rutiner de eller leverandøren deres har i forhold til kjøttet. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Maten som øker risikoen for kreft

Kan fint spises av og til 

Mattilsynet anbefaler at ingen spiser kjøtt rundt sårkanalen, synlig påvirket kjøtt eller de nærmeste ti centimeterne. 

Det er imidlertid ingen krise å få i seg dette dersom du spiser viltkjøtt en sjelden gang. 

- Personer som spiser viltkjøtt en gang i måneden eller sjeldnere vil ikke ha påvist noen forhøyde blynivåer.

- Og spiser man viltkjøtt veldig sjelden, så trenger man ikke bekymre seg for om man en sjelden gang får i seg kjøtt med høye blynivåer. 

- Man får en blyeksponering der og da, men den innebærer ikke noen økt helserisiko, forklarer hun. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer