Vinter

400.000 nordmenn lider av depresjoner

Hele 80 prosent av disse er kvinner.

DEPRIMERT? Ikke ligg i sengen! Tips mot vinterdepresjon finner du nederst i saken. Foto: All Over Press
DEPRIMERT? Ikke ligg i sengen! Tips mot vinterdepresjon finner du nederst i saken. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mens noen opplever snø, kulde og mørket som det største problemet med vinteren, er det andre som har større problemer. Ifølge Lommelegen.no rammes så mange som fem til ti prosent av befolkningen av vinterdepresjon i større eller mindre grad. Dette vil si at hele 400 000 nordmenn sliter med en form for depersjon om vinteren. En av ti går inn i alvorlig depresjon og trenger hjelp med å takle hverdagen.Vindje Hansen, professor ved Universitetet i Tromsø, mener depresjon er en kvinnesykdom. Han har tipsene for deg som føler deg litt ekstra slapp i de kalde, mørke tidene.LES OGSÅ: Drikk et glass melk etter måltidet

Dette er vanlige symptomer

Mangel på energi, økt matlyst og vektøkning, redusert sexlyst, dårlig humør, lite sosial aktivitet, tretthet og lav selvfølelse er noen av symptomene på vinterdepresjon. De vanligste symptomene er imidlertid utmattelse og tretthet. Dette skyldes at mørketiden gjør at døgnet oppleves kortere. Du legger deg når det er mørkt og du våkner når det er mørkt. Og når det først er lyst, er du på jobb. Uansett hvor mye søvn du får, blir du aldri uthvilt. Mørket forvirrer sansene dine og forståelsen av tid. Dette kan gå utover flere ting i hverdagen.LES OGSÅ: Kvinner misliker mørketiden mest(Artikkelen fortsetter under bildet)

Depresjon - spesielt vanlig hos kvinner

Selv om depresjoner oppstår både hos kvinner og menn, er kvinner lettere ofre for psykiske lidelser. Dette skyldes at kvinner produserer færre stresshormoner enn menn.– De fleste psykiske plager er mer utbredt hos kvinner enn hos menn. Dette gjelder derimot ikke psykoser, alkohol, stoffmisbruk og voldelig adferd, forteller Vindje Hansen, som er professor ved Universitetet i Tromsø (UIT). – Det er kompliserte årsaker, men noe skyldes testosteron og noe skyldes biopsykologiske forhold som henger sammen med overlevelse og forskjeller blant roller i millioner av år, forteller han til KK.TEST: Blir du vinterdeprimert?(Artikkelen fortsetter under bildet)Vidje Hansen mener likevel at «vinterdepresjon» er et oppskrytt uttrykk på en sykdom som ikke finnes.– Hvis noen har tendens til å få litt dårligere humør på vinteren, så hjelper det å gå en tur mens det er lyst, trene ute, hygge seg med familie og venner eller ta seg et glass vin, mener han.LES OGSÅ: Ut på tur? Her er klærne som takler sprengkulda!

Slik kan du unngå vinterdepresjon:

  • Ha frisk sex. Gjerne tidlig på dagen. Sex frigjør endorfiner og gir økt selvfølelse. Slipp deg løs uten å tenke på de to kiloene du la på deg forrige uke.
  • Spis middag tidligere og ta lunsjen utendørs. Da får du mer lys i ansiktet og opplever dagen som lenger.
  • Våkner du når det fortsatt er mørkt? Sett en timer på lampene, eller tenn en rekke stearinlys med en gang du våkner. Ha morgenkåpen og tøflene tilgjengelig ved sengekanten, så blir det samtidig lettere å stå opp.
  • Spis fisk, frukt, grønnsaker og bær. Julemiddager og annen fet mat kan gi økt depresjon fordi det forbindes med vinteren.
  • Ha det gøy mens du forbrenner kalorier. Se en komiserie mens du jogger på tredemølla eller ha putekrig med kjæresten.
  • Få tilskudd av energi fra riktige vitaminer og mineraler. Ginseng, rosenrot og fettsyrene fra omega 3 gir god effekt på milde depresjoner.
  • Solarium kan være nyttig i små doser om du ikke har tid eller mulighet til å ta deg en sydenferie.
  • Unngå sovepiller og innsovningstabletter selv om døgnet er i ubalanse.
  • Tenk positivt, se morsomme filmer og inviter venner hjem til filmkvelder med stearinlys og hygge.
  • Planlegg sommerferien. Bestill flybilletter og gled deg.
  • Søk hjelp om tilstanden blir alvorlig. En lege eller psykolog kan gi deg den hjelpen du trenger.
  • (Kilde: Dinside.noLES OGSÅ: Smådeppa? Dette gjør deg glad igjen!

    Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer