OPPSKRIFTER MED BANAN: Det er flere grunner til å bruke banan i matlaging. Vi tar tradisjonelle retter til nye høyder ved bruk av frukten. Kom igang med kokkeleringen du også. Foto: vladimirs - Fotolia
OPPSKRIFTER MED BANAN: Det er flere grunner til å bruke banan i matlaging. Vi tar tradisjonelle retter til nye høyder ved bruk av frukten. Kom igang med kokkeleringen du også. Foto: vladimirs - Fotolia
Banan

5 geniale ting du kan bruke banan til

Det er ingen grunn til å kutte ut denne supersunne frukten.

KK.NO: Det finnes flere gode grunner til å spise banan. Det viser seg at frukten både er sunn for din helse, men kan faktisk også brukes som et middel i din daglige skjønnhetspleie.

Den populære frukten inneholder viktige næringsstoffer som vi mennesker trenger, blant annet er den rik på kalium og kan ha en effekt som forebygger slag, har en studie publisert i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology, vist. 

I de senere år har frukten fått et litt dårlig rykte, blant annet fordi den inneholder en del karbohydrater og kalorier.

Men, ifølge Gunn Helene Arsky - som er ernæringsfysiolog og kostholdsrådgiver for Bama, er dette negative ryktet faktisk helt ufortjent. 

- Bananen inneholder riktignok mer kalorier per enhet, men det er ingen grunn til å kutte den ut, har Arsky tidligere uttalt til KK.no

- En gjennomsnittlig stor banan inneholder faktisk mindre enn et halvt gram fett. Og dette fettet inneholder sunne plantesteroler, som er stoffer vi mennesker har nytte av.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke kutte bananen

Matlaging med en ny vri

Det er altså ingen grunn til å kutte ut bananen av kosten. Ikke bare er den rik på næringsstoffer, sunn og kan benyttes i hudpleien, men den har også mange gode bruksområder matmessig. 

Bananpannekaker har lenge vært hett både på instagram og frokosttallerkenen.

Nedenfor får du tips til noen nye, smaksrike oppskrifter med banan - som du faktisk kan spise hver dag uten å få dårlig samvittighet. 

Bloggerne har nemlig delt sine favoritt-bananoppskrifter med oss. 

1. Peanøttkake med banan

Selv om tittelen «kake med banan», kanskje ikke høres ut som det sunneste alternativet, kan allikevel denne oppskriften nytes med god samvittighet.

Kilde: Lindastuhaug.blogg.no

  • 2 egg
  • 130 g kesam
  • 40 g havremel
  • 40 g peanøttmel
  • 50 g sukrin gold
  • 30 g sukrin+
  • 1 ts kanel
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts ekte vaniljepulver
  • 1 klype salv
  • 1 banan
  • (Hakkede peanøtter)
PEANØTTKAKE MED BANAN: Prøv ut Linda Stuhaug sin oppskrift. Passer utmerket til å servere ved gjestebesøk. Søt kake slår aldri feil. Foto: lindastuhaug.blogg.no
PEANØTTKAKE MED BANAN: Prøv ut Linda Stuhaug sin oppskrift. Passer utmerket til å servere ved gjestebesøk. Søt kake slår aldri feil. Foto: lindastuhaug.blogg.no Vis mer

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene sammen, men vent med bananen. Tilsett en skvett vann, dersom du føler røra blir noe tjukk. Legg et bakepapir i bunnen av en kakeform (14x18 cm/ 16x20 cm) og hell i røra. Topp blandingen med flere skiver banan (og hakkede nøtter), jo flere jo bedre. Stek godt på 180 grader i 12-15 minutter til kaka er gjennomstekt.

Linda Stuhaug har også en annen knallgod oppskrift; Supersaftig bananbrød – sjekk den ut på bloggen hennes! 

LES OGSÅ: Spis peanøtter- lev lenger

2. Banan-is

Banan-is demper søtsuget og egner seg perfekt når du har lyst på noe godt eller som et mellommåltid. Ved hjelp av kun to ingredienser kan du faktisk lage supergod is på 1-2-3.  

Kilde: Alakaroline.no

  • 2 fryste bananer
  • 3 ss melk
BANAN-IS: Et supert måltid som kan nytes når som helst. Kaldt, godt og friskt. Foto: alakaroline.no
BANAN-IS: Et supert måltid som kan nytes når som helst. Kaldt, godt og friskt. Foto: alakaroline.no Vis mer

Slik gjør du:
Skrell bananen, skjær den i skiver og legg den så i fryseren. Når bananen er blitt frossen, legger du skivene i en blender og tilsetter melk. Dersom du ønsker å tilføre desserten «det lille ekstra» kan smaker som blåbær, sjokolade proteinpulver, hakket 86 % sjokolade eller peanøttsmør (peanøttmel) være gode tips.

Karoline Marie gir også et genialt tips for en annen oppskrift med banan; frokostmuffins på bloggen hennes.

LES OGSÅ: Superdeilig is- du kan lage selv

3. Frokostmuffins med bananer

Det er ingen grunn til å kaste banene når skallet begynner å bli brunt. Det er nettopp disse banene som egner seg perfekt i bakst og liknende. Da overmodne bananer er søtere og kan brukes til å lage saftige og gode frokostmuffins. 

Kilde: Frutimian.no

  • 2 modne bananer
  • 300 g hvetemel
  • 75 g fint sammalt hvetemel
  • 75 g sukker
  • ½ ts salt
  • 3 ts bakepulver
  • 25 g havregryn + litt til dryss over muffinsene
  • 1 ½ dl melk
  • 3 ss raps- eller olivenolje
  • 2 egg
  • 125 g amerikanske blåbær
     
FROKOSTMUFFINS: Kast aldri litt for modne bananer, de egner seg perfekt til oppskrifter som denne Foto: Frutimian.no- Linda Elmin
FROKOSTMUFFINS: Kast aldri litt for modne bananer, de egner seg perfekt til oppskrifter som denne Foto: Frutimian.no- Linda Elmin Vis mer

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 190 grader. Mos bananene i en bolle og tilsett resten av ingrediensene. Eggene visper du lett sammen før du har i. Rør blandingen raskt sammen.

Fordel røren i muffinsformer eller bruk smurte papirformer. Dryss over litt havregryn.

Stek muffinsene på nest nederste rille i ca. 25 minutter til de er gjennomstekte. La dem avkjøles på en bakerist.

Marit Røttingsnes Westlie er skribenten bak matbloggen Frutimian.no, og viser deg hvordan du kan lage en fristende og saftig banankake med valnøtter og sjokolade.   

LES OGSÅ: Frokosten alle ekspertene anbefaler

4. Kylling med banan og pekannøtter

Kombinasjonen høres kanskje litt «skremmende» og uvanlig ut, men vi lover at denne retten er og blir uslåelig. Woking kan trylle frem de deiligste smaker og det finnes utallige varianter der ute. Denne retten er intet unntak og en herlig variant!

Kilde: Kriweb.no

  • 680 g Kyllingfilet
  • 1 moden banan
  • 500 g frossen grønnsaksmiks/wokmiks
  • En neve pekannøtter
  • Curry
  • Salt
  • Paprikakrydder
  • Kanel
WOK: Gjør middagen litt mer smakfull med banan og pekannøtter. Dette blir en favoritt for hele familien. Foto: Kriweb.no
WOK: Gjør middagen litt mer smakfull med banan og pekannøtter. Dette blir en favoritt for hele familien. Foto: Kriweb.no Vis mer

Slik gjør du:
Stek kyllingfilet sammen i panne/wok. Tilsett grønnsakene i wokblandingen og vend forsiktig rundt. Tilsett skivet banan mot slutten av steketiden og strø over ønsket mengde nøtter tilslutt.

Les også Kristine Weber sitt sunne tips for bananbrød med sjokoladebiter på bloggen hennes. 

LES OGSÅ: Bytt ut sukker med banan

5. Banancrépes

Dette er en superenkel oppskrift med svært få ingredienser, og utpeker seg som en favoritt det er vanskelig å ikke like. Desserten passer perfekt å servere ved gjestebesøk. Den gjør seg best i dehydrator.

  • Bananer
  • 3 ss linfrø
  • Kokoskrem
  • Bær
BANANCRÉPES: En kjempegod oppskrift for deg som ønsker å gjøre hverdags-frokosten litt mer smaksrik. Lag den gjerne på forhånd og du vil aldri lenger forsove deg.
BANANCRÉPES: En kjempegod oppskrift for deg som ønsker å gjøre hverdags-frokosten litt mer smaksrik. Lag den gjerne på forhånd og du vil aldri lenger forsove deg. Vis mer

Slik gjør du:
Kjør bananen og linfrøene i en blender. Spre deigen ut over et paraflexark og tørk den i cirka seks timer. Server gjerne med kokoskrem og skogsbær for en friskere smak. Du kan også prøve deg frem med mer linfrø, og eventuelt tilsette mandler for en mer mettende oppskrift.

La deg inspirere av våre oppskrifter og prøv selv å eksperimentere med frukten. Ikke vær redd for å gjøre feil. Vi garanterer at den kjedelige middagen eller den smakløse frokosten tar deg til nye høyder.

You deserve a big boost!

LES OGSÅ: Dessert du kan spise til frokost

Til forsiden