SJOKOLADE: Visste du at sjokolade har en rekke positive effekter på helsen vår? Det stemmer.  Foto: windu - Fotolia
SJOKOLADE: Visste du at sjokolade har en rekke positive effekter på helsen vår? Det stemmer. Foto: windu - Fotolia Vis mer

Mørk Sjokolade

5 gode grunner til å spise sjokolade i dag

Gladnyhet til deg som er søtsugen.

KK.NO: Sjokolade er kvinners beste venn – men også verste fiende. Den kan gi trøst, glede og velbehag, men som du sikkert vet har den også rykte på seg for å kunne øke vekta og gi dårlig hud.

Men i dag ønsker vi ikke å ødelegge gleden ved denne mørke nytelsen – faktisk vil vi heller gi deg fem gode grunner til hvorfor du bør spise mer sjokolade.

Her er de!

LES OGSÅ: Godt å vite om sjokolade

1. Mørk sjokolade er bra for blodtrykket

Det høres vel ut som det er for godt til å være sant, men så lite som 6,7 gram mørk sjokolade per dag kan ha en beskyttende effekt mot betennelser - og mulig påfølgende hjerte- og karsykdom.

Ifølge medisinsk forskning kan mørk sjokolade være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene våre, da det inneholder flavonoider, som er et antioksidant som kan dempe skadelige forandringer i kroppen.

Flavonoider hindrer blant annet kolesterol fra å danne et belegg på innsiden av blodårene. Derved reduserer flavonoidene risikoen for åreforkalkning, trange blodårer og blodpropp. Det gjør også at blodet flyter bedre i blodårene.  

BEDRE SYN: Sjokolade inneholder flavonoider, som er et antioksidant som skal kunne øke blodtilførselen til netthinnen.  Foto: Kurhan - Fotolia
BEDRE SYN: Sjokolade inneholder flavonoider, som er et antioksidant som skal kunne øke blodtilførselen til netthinnen. Foto: Kurhan - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Bedre helse med lys sjokolade

2. Bedrer synet ditt

En bit sjokolade kan også gjøre deg til en bedre sjåfør i dårlig vær. Igjen er det det høye innholdet av flavonoider som er årsaken, da de øker blodtilførselen til netthinnen, som igjen gjør at man ser bedre.

Det gjelder spesielt når det er vanskelig å se kontraster som i tåke eller regnvær.

LES OGSÅ: Sjekk synet - for helsens skyld

3. Beskytter mot diabetes type 2

En studie utført ved Pennsylvania State University i USA (les mer om studien her), viser at antioksidantene mørk sjokolade er rik på, kan motvirke type 2 diabetes.

Studien ble utført ved at mus som først hadde blitt påført livsstilsdiabetes, ble gitt kakaopulver over en periode på 10 uker.

I løpet av denne perioden falt insulinnivået deres med hele 27 prosent. Endringen var så stor at de etter 10 uker hadde like lavt insulinnivå som kontrollgruppen som ikke hadde diabetes.

Forskerne tror resultatene, som er blitt publisert i European Journal of Nutrition, også gjelder for mennesker.

– Det som overrasket oss mest, var hvor stor effekt det hadde, sier professor Joshua Lambert, som ledet studien.

BESKYTTER MOT DIABETES TYPE 2: En studie utført ved Pennsylvania State University i USA , viser at antioksidantene mørk sjokolade er rik på kan motvirke type 2 diabetes.
BESKYTTER MOT DIABETES TYPE 2: En studie utført ved Pennsylvania State University i USA , viser at antioksidantene mørk sjokolade er rik på kan motvirke type 2 diabetes. Vis mer

LES OGSÅ: Melkesjokolade er like sunt som mørk sjokolade

4. Kan gi kjærlighetslivet ditt en boost

Fungerer sjokolade som naturens eget Viagra? Både ja og nei.

Man vet at stoffet fenetylamin, som forekommer i små mengder i sjokolade, frigjør endorfiner og øker effekten av dopamin, som i sin tur påvirker sexlysten.

Når det er sagt, er det ikke sikkert det finnes tilstrekkelig med stoffer i sjokoladen til at det faktisk øker kjærlighetsfølelsene.

BEDRE HUKOMMELSE: Forskere mener at kakaobønner kan bidra til å styrke hukommelsen.  Foto: pathdoc - Fotolia
BEDRE HUKOMMELSE: Forskere mener at kakaobønner kan bidra til å styrke hukommelsen. Foto: pathdoc - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Maten som faktisk øker sexlysten

5. Kan styrke hukommelsen

Forskere ved Columbia University Medical Center i USA, har utført en studie de mener antyder at kakaobønner kan bidra til å styrke hukommelsen.

Studien, som riktignok er liten, er publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience og er utført på 37 personer mellom 50 og 69 år. I tre måneder ble en del av dem gitt en lav dose kakaobønner daglig, mens en annen del ble gitt en høy dose kakaobønner.  

Testpersonene som ble gitt høye doser kakao, scoret langt bedre i hukommelsestesten enn testpersonene som ble gitt små doser kakaobønner.

- Hvis testpersonen hadde hukommelsen til en gjennomsnittlig 60-åring da testingen startet, så ville personen etter tre måneder ha hukommelsen til en 30 eller 40-åring, forteller Scott A. Small, ifølge forskningsnettstedet Science Daily.

Han er en av forskerne bak studien, som til tross for funnene advarer mot å spise mer mørk sjokolade, da det kan ha andre uheldige konsekvenser, som vektøkning.

Sjekk KKs store årshoroskop!