Potet

5 grunner til å ikke droppe poteten

Den inneholder tross alt flere gode næringsstoffer.

IKKE BARE KARBOHYDRATER: Poteten er langt mer enn bare karbohydrater, det er nemlig en verdifull matvare med mange gode næringsstoffer som kroppen trenger. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
IKKE BARE KARBOHYDRATER: Poteten er langt mer enn bare karbohydrater, det er nemlig en verdifull matvare med mange gode næringsstoffer som kroppen trenger. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ord som stivelse, karbohydrater og blodsukkerstigning er noe mange av oss kanskje tenker på når det kommer til poteter.

Den verste lavkarbobølgen er riktignok over, og selv om mange av oss igjen aksepterer poteter som en del av et sunt kosthold, kan det for noen fortsatt henge igjen en liten skepsis.

Men la oss ikke glemme at vi nordmenn har spist poteter i bøttevis, i mange år før det ble utpekt som usunt og fetende. Og så lenge du har et sunt og variert kosthold kan du fint fortsette å ha poteter til middagen.

Ja, for poteten er ikke bare vomfyll og tomme kalorier. Den inneholder nemlig flere gode næringsstoffer som kroppen vår har godt av. Og hver og et av disse næringsstoffene er grunn nok til å ta poteten tilbake inn i varmen.

LES OGSÅ: Så mange poteter kan du spise

GODT TIL MIDDAG: Ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er poteten med på å legge føringer for resten av ingrediensene på tallerkenen, og man gjør da gjerne sunne valg.  Foto: (c) Axxa International Spolka z o.o/the food passionates/Corbis/All Over Press
GODT TIL MIDDAG: Ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er poteten med på å legge føringer for resten av ingrediensene på tallerkenen, og man gjør da gjerne sunne valg. Foto: (c) Axxa International Spolka z o.o/the food passionates/Corbis/All Over Press Vis mer

En verdifull matvare

– Det var nok mens den verste lavkarbobølgen skyllet over oss at poteten falt i unåde, protein- og fettfattig som den er. Men det er jo greit å huske på at en potet ikke bare er en potet.

- Næringsinnholdet varierer gjennom året, og nypoteter er faktisk så vannholdige at mange kaller dem lavkarbo, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og kostholdsrådgiver for BAMA, til KK.no.

Poteten er altså ikke så ille som man skal ha det til, og heldigvis er dette noe stadig flere får øynene opp for.

Poteten er en verdifull matvare med mange næringsstoffer – men det som kanskje er enda viktigere, er at den med på å legge føringer for resten av ingrediensene på tallerkenen.

– Har du lyst på kokt torsk, passer jo poteter aller best til. Om du da har bestemt deg for å kutte ut poteter, er det dessverre mange som kutter ut den kokte torsken også, og for eksempel velger kylling og salat. Ikke noe galt i salat og kylling, men poteten er en fin følgesvenn til mange sunne middagsretter.

LES OGSÅ: Skrell poteter på fem sekunder

God kilde til mange næringsstoffer

Potet var sikringskost og en energikilde i gamle dager, og den har reddet oss nordmenn gjennom mang en vinter på grunn av C-vitamininnholdet sitt. Nå får vi jo friske frukter og grønnsaker hele året, så de færreste av oss står i fare for å utvikle C-vitaminmangel, men dette er ikke den eneste fordelen med poteten.

– Poteten er faktisk en betydelig kilde til jern, og så mye som 8 prosent av jerninntaket vårt kommer fra poteter. Ikke fordi den er så innmari jernrik, men fordi vi spiser den regelmessig.

NÆRINGSRIKT SKALL: Mange av næringsstoffene i poteten sitter i og under skallet, så det kan være lurt å la skallet være på når du koker den. Foto: benjaminnolte - Fotolia
NÆRINGSRIKT SKALL: Mange av næringsstoffene i poteten sitter i og under skallet, så det kan være lurt å la skallet være på når du koker den. Foto: benjaminnolte - Fotolia Vis mer

– Det har også noe å si om poteten er varm eller kald. Kalde, kokte poteter omdanner stivelsen til resistent stivelse, noe som betyr færre tilgjengelige kalorier fra karbohydrater til den som spiser. Poteten mister altså kalorier når den avkjøles! En kald potetsalat med eddikdressing og grønnsaker er dermed et svært smart valg, forteller hun.

Spis gjerne skallet

Du har sikkert hørt at poteten helst bør kokes med skallet på, og dette er for at ikke noen av næringsstoffene skal forsvinne under tilberedningen. I tillegg har skallet i seg selv et høyt innhold av fiber.

– Poteten kommer jo fiks ferdig med et lekkert skall rundt. Spiser du dette, får du i deg ekstra mye kostfiber og mineraler som blant annet bidrar til lavere blodsukkerstigning, bedre fordøyelse, sterkere immunforsvar og en bedre blodtrykksregulering, forklarer Arsky.

Men unngå poteter som har fått grønne flekker eller mye spirer på skallet, dette er nemlig et tegn på at poteten har et høyt nivå av giften solanin, som kan gi diaré og hodepine. Dersom poteten oppbevares i lys dannes denne giften i og under skallet, og det er derfor viktig at poteten alltid oppbevares mørkt.

ENERGIKILDE: Poteten er en god kilde til blant annet jern, c-vitaminer og fiber, og har i årevis fungert som en god energikilde i det norske kostholdet. Foto: Ken Lucas/ARDEA/Ardea/All Over Press
ENERGIKILDE: Poteten er en god kilde til blant annet jern, c-vitaminer og fiber, og har i årevis fungert som en god energikilde i det norske kostholdet. Foto: Ken Lucas/ARDEA/Ardea/All Over Press Vis mer

Her er fem gode grunner til at poteten er noe du kan spise med god samvittighet.

1. Har mer kalium enn bananer

Som mange andre trodde du kanskje at det var bananer som inneholdt mest kalium, de er tross alt kjent for sitt høye innhold. Men en stor bakt potet med skallet på inneholder faktisk hele 1600 mg kalium. Dette tilsvarer nesten halvparten av anbefalt mengde for en hel dag, og nesten fire ganger så mye som en middels banan.

Dette mineralet er blant annet viktig for å regulere og opprettholde væskebalansen i kroppen, samtidig som det kan hjelpe til med å senke blodtrykket.

2. Skallet er proppfull av fiber

Som nevnt tidligere inneholder skallet mye fiber. I en stor potet med skallet på finner du rundt 7 gram kostfiber, dette utgjør cirka en fjerdedel av hva du bør få i deg per dag. Men uten skallet synker dette fiberinnholdet ned til bare 1 gram. En diett rik på fiber vil ikke bare hjelpe deg med å bevare metthetsfølelsen, og dermed føre til mindre småspising, men det er også vist å kunne gi lavere kolesterol og bidra til å forhindre diabetes, samt redusere risikoen for hjerteinfarkt.

OVNSBAKT: Spiser du skallet får du i deg ekstra mye kostfiber og mineraler som blant annet bidrar til lavere blodsukkerstigning. Foto: REX/Woman's Weekly/All Over Press
OVNSBAKT: Spiser du skallet får du i deg ekstra mye kostfiber og mineraler som blant annet bidrar til lavere blodsukkerstigning. Foto: REX/Woman's Weekly/All Over Press Vis mer

3. En god dose c-vitamin

En annen godsak du finner i potetskallet er c-vitamin, og denne viktige antioksidanten bidrar blant annet til oppbygging og vedlikehold av bindevevet i kroppen. Ferske og ukokte poteter inneholder en god mengde c-vitamin – rundt 29 mg i en stor potet, som tilsvarer halvparten av det du bør få i deg daglig. Men siden dette er et vannløselig vitamin, vil mye av det forsvinne under tilberedning. På tross av dette er poteten fortsatt en god kilde til c-vitamin.

LES OGSÅ: Hvilken av disse inneholder mest c-vitamin?

4. En god kilde til mangan

Næringsstoffet mangan er kanskje ikke noe de fleste av oss har kunnskap om, og selv om vi ikke trenger så mye av det, er det fortsatt viktig for kroppen vår.  Dette er et grunnstoff som inngår i to metallo-enzymer som deltar i stoffskiftets omsetning av karbohydrater og fett i kroppen vår, i tillegg til å nøytralisere frie radikaler. En stor potet med skallet på inneholder 33 prosent av anbefalt daglig mengde mangan.

5. Rik på vitaminet B6

I likhet med c-vitamin er vitamin B6 også et vannløselig vitamin, og fra en potet med skallet på får du rundt 46 prosent av den daglige anbefalte dosen. Dette vitaminet er viktig for både nervesystemet og energiomsetningen i kroppen, og siden vi ikke lagrer B6 i kroppen trenger vi en jevnlig tilførsel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer