Mat Du Bør Spise Hver Dag

5 matvarer du bør spise hver dag

Gir deg nesten alle næringsstoffene du trenger.

MANDLER, BLÅBÆR, MELK, HAVREGRYN OG GULRØTTER: Lag for eksempel grove pannekaker med melk, blåbær og havregryn. Hakkede mandler kan strøs over.  Foto: Plainpicture
MANDLER, BLÅBÆR, MELK, HAVREGRYN OG GULRØTTER: Lag for eksempel grove pannekaker med melk, blåbær og havregryn. Hakkede mandler kan strøs over. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva vil det egentlig si å spise sunt?

For det hele kan være litt forvirrende - bør du for eksempel putte superingrediensen næringsgjær i alt du spiser, eller bare gi plass til mer brokkoli?

Å spise sunt trenger slett ikke å være «rocket science».

GULROT: Klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik, kan fortelle at gulrot er en av matvarene du bør gi plass til i kosten din hver eneste dag. Foto: poplasen - Fotolia
GULROT: Klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik, kan fortelle at gulrot er en av matvarene du bør gi plass til i kosten din hver eneste dag. Foto: poplasen - Fotolia Vis mer

Faktisk kommer du langt bare ved å inkludere disse 5 supersunne matvarene i kostholdet ditt hver dag.

LES OGSÅ: Vet du hva jordbær inneholder?

5 matvarer du bør gi plass til hver dag

- Skal du legge om livsstilen eller prøve å velge litt sunnere, så må du gjøre endringer som det er mulig å opprettholde over tid, og prøve å gjøre det så enkelt som mulig, forteller klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik.

- Det er fullt mulig å leve sunt på helt vanlig mat, og det er ikke behov for spesialprodukter fra helsebutikken for å bli sunnere, sier hun.

Så, hvilke matvarer kan du starte med å inkludere hver dag?

  1. Havregryn
  2. Ekstra lettmelk
  3. Mandler
  4. Blåbær
  5. Gulrot

- Dette er matvarer som det er enkelt å legge til rette for å innta daglig, samt at de inneholder mange viktige næringsstoffer, forteller ernæringsfysiologen.

Hun forklarer du gjennom disse matvarene hver dag får et godt bidrag til behovet ditt for kostfiber, vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer og antioksidanter. I tillegg får du tilførsel av vitaminer og mineraler som er vanskeligere å dekke behovet for - som jern, folat og jod.

- Dette er mat som alle kan få i seg daglig - faktisk du spise det i ett eneste måltid!

Sammen kan det nemlig bli til en svært så næringsrik frokost. Lag havregrynsgrøt laget på melk med hakkede mandler og blåbær på toppen. Som en liten dessert, eller som et mellommåltid på vei til skole eller jobb, kan du ta med deg en gulrot.

FROKOST: Så enkelt som bare det! Du kan enkelt inkludere alle de supersunne matvarene i en smakfull frokost. Avslutt med en en gulrot og voila!a Foto: Brent Hofacker - Fotolia
FROKOST: Så enkelt som bare det! Du kan enkelt inkludere alle de supersunne matvarene i en smakfull frokost. Avslutt med en en gulrot og voila!a Foto: Brent Hofacker - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ha grønnsaker i vaffelrøra

Styrker immunforsvaret, bygger muskler og skjerper hjernen

Visste du at havregryn kan bidra til å styrke immunforsvaret ditt og bekjempe betennelser, eller at det i tidligere studier har kommet frem at det sunne kornet kan hjelpe deg med å gå ned i vekt?

Melk er en god kilde på kalsium, protein, vitamin B12 og B2, fosfor og jod, og er blant annet bra for skjelettet og kan redusere risikoen for benskjørhet.

Mandler er en god kilde til proteiner og fett. Deres største fordel er likevel innholdet av vitamin E, som er spesielt viktig for å bygge muskler. De kraftige antioksidantene bekjemper frie radikaler og reparerer musklene mellom treningsøktene, som gjør at du henter deg inn raskere.

Du bør heller ikke droppe blåbær. Tidligere studier har vist at en neve til frokost kan skjerpe hjernen din resten av dagen!

BLÅBÆR: Også kalt superbæret. Blåbær er proppfulle av antioksidanter, og tidligere studier har vist at bæret kan skjerpe hjernen din, samt være forebyggende mot alzheimers.  Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia
BLÅBÆR: Også kalt superbæret. Blåbær er proppfulle av antioksidanter, og tidligere studier har vist at bæret kan skjerpe hjernen din, samt være forebyggende mot alzheimers. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia Vis mer

Gulrot er faktisk en av de sunneste grønnsakene vi har, og er en god kilde til vitamin A og betakaroten. For å få mest ut av den bør du imidlertid koke den.

Smarte tips for å leve sunnere

Malvik kan fortelle at et viktig grep hvis du ønsker å bli sunnere, er å tenke på tilgjengeligheten av sunn mat i livet ditt.

- Har du enkelt tilgang på nøtter som mellommåltid? Handler du inn frukt og setter det frem slik at det blir enklere å velge dette?

- De viktigste valgene tar du mens du står i butikken og velger den maten du skal spise. Lag derfor sunne handlelister og sørg for at du alltid har sunn mat tilgjengelig, forklarer ernæringsfysiologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer