Mat Hunder Ikke Tåler

5 matvarer som kan være livsfarlig for kjæledyr

Kan gi alvorlig forgiftning og nyresvikt hos hund og katt.

FARLIG FOR HUNDER: Sjokolade er blant tingene kjæledyrene IKKE bør spise.  Foto: Samfoto
FARLIG FOR HUNDER: Sjokolade er blant tingene kjæledyrene IKKE bør spise. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det kan være fristende å gi kjæledyret litt av din egen mat når søte små øyne sjarmerer deg i senk. Men det er slett ikke alltid så lurt. 

Det er nemlig ikke alt som er trygt for hunder og katter å spise, selv om det kanskje er helt ufarlig for oss.

LES OGSÅ: Dyriske helsegevinster

FARLIG: Både druer og rosiner er noe kjæledyret ditt ikke bør få i seg, det kan nemlig være svært farlig. Foto: Scanpix/NTB
FARLIG: Både druer og rosiner er noe kjæledyret ditt ikke bør få i seg, det kan nemlig være svært farlig. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Druer og rosiner

– En hund kan spise mye forskjellig, både av vegetarisk mat og kjøtt. De vil av instinkt ofte spise det de kommer over.

- Katter derimot er kjøttetere, og vil derfor oftere kunne unngå mye av det som er farlig, sier veterinær ved Anicura Dyreklinikk, Kristin Hagen Johansen, til KK.no.

Det betyr likevel ikke at katter er helt trygge, og du kan ikke alltid stole på at de vet selv hva de bør og ikke bør spise. Og det er enkelte ting du bør være spesielt obs på, både når det gjelder katter og hunder.

– Både druer og rosiner kan være ganske farlig for husdyrene. De inneholder et giftstoff som kan føre til nyresvikt, forteller dyrlegen.

Dette er selvsagt avhengig av hvor mange druer eller rosiner dyret har fått i seg, men det er slett ikke så mye som skal til før det kan gjøre skade.

– En stor drue beregnes å veie cirka åtte gram, mens en liten veier cirka fire gram. Hunder kan tåle opptil fem små druer, eller fem rosiner per kilo kroppsvekt. En liten hund kan derfor raskt få i seg for mye, sier hun.

LES OGSÅ: 8 fine gaver til husets firbeinte

Sjokolade, gjærbakst og løk

Vi mennesker elsker sjokolade, og vi kan ofte føle oss pigge og kvikke etter å ha spist litt sjokolade. Dette skyldes blant annet at kakao inneholder theobromin, som har en stimulerende effekt på nervesystemet.

Dette stoffet er derimot svært giftig for hunder og katter.

– Mørk sjokolade er verst, siden den inneholder mer theobromin, men også melkesjokolade kan gjøre skade. En melkesjokolade på 100 gram kan for eksempel gi en lett forgiftning hos en hund på seks kilo, men kan være en dødelig dose for en hund på to kilo, forteller Johansen.

KAN IKKE SPISE ALT: Familiens firbente kan slett ikke spise alt vi spiser, det kan få fatale følger. Dette bør du være obs på. Foto: Scanpix/NTB
KAN IKKE SPISE ALT: Familiens firbente kan slett ikke spise alt vi spiser, det kan få fatale følger. Dette bør du være obs på. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Hun påpeker at det kan være individuelt hvor mye sjokolade dyret tåler, men det er likevel en god regel å unngå at de spiser sjokolade i det hele tatt. En annen ting du bør holde unna kjæledyret ditt er gjærdeig. 

– Gjærdeig er også farlig, og bør ikke gis til hverken hund eller katt. Gjæren kan omdannes til alkohol i magen på dyret, og derfor forårsake alkoholforgiftning, forklarer hun.

Også løk, både kokt og rå, kan være farlig for husdyrene, da det fører til økt nedbrytning av røde blodlegemer.

– Løk kan forårsake diaré, hjerteproblematikk og anemi hos både hund og katt. En hund på ti kilo vil tåle maksimalt 50 gram løk, altså en løk på størrelse med et lite eple, påpeker hun.

LES OGSÅ: Leserne deler sine skjønneste kjæledyr-bilder

Frostvæske og paracetamol

Det er imidlertid ikke bare matvarer som kan være skadelig for dyrene å spise.

Kjæledyret kan også finne på å slikke på ting, eller spise ting, som ikke er mat.

Et vanlig eksempel på dette kan være frostvæsken du bruker på bilen din, i tillegg til bremsevæske og vindusspylervæske.

GIR NYRESVIKT: Dersom katten din har smerter bør du likevel ikke finne på å gi den Paracet, det kan nemlig føre til alvorlig nyresvikt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GIR NYRESVIKT: Dersom katten din har smerter bør du likevel ikke finne på å gi den Paracet, det kan nemlig føre til alvorlig nyresvikt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

– Frostvæske kan smake litt søtt og godt for katter, og de kan derfor finne på å slikke det opp dersom det for eksempel er sølt på bakken. Dette er slett ikke bra for katten, og kan føre til nyresvikt, sier veterinæren.

Første tegn er sjangling, og ofte kvalme og økt vanninntak. Deretter vil det oppstå nyresvikt og eventuelt kramper eller koma. En annen ting som kan forårsake nyresvikt hos katter er paracet.

– Noen kan finne på å gi paracetamol til en katt som har smerter, men dette bør man ikke gjøre. Katter tåler ikke paracetamol, og det kan ende med at katten må avlives som følge av det – hvilket er veldig trist, forteller Johansen og legger til at katter heller ikke tåler flåttmidler som er beregnet på hunder.

Det kan være vanskelig å vite hvilke symptomer du bør se etter og hva det kan være et tegn på.

Johansen oppfordrer derfor alle hunde- og katteiere til å kontakte en dyrlege dersom de mistenker forgiftning.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer