NAM: Jordbær kan serveres på mange flere måter enn du tror! Foto: Trines matblogg/Stine Okkelmo
NAM: Jordbær kan serveres på mange flere måter enn du tror! Foto: Trines matblogg/Stine OkkelmoVis mer

Jordbær

5 nye måter å bruke jordbær på

Dropp fløte eller iskrem - det finnes kulere måter å servere sommerbæret!

KK.NO: Jordbær er sommerbæret nummer én, og vi gleder oss like mye hvert år til de norske bærene kommer.

De er jo så mye bedre enn de utenlandske! Vet du hvorfor? Jo, fordi kjøligere temperaturer og lange, lyse dager gjør modningstiden lenger, og dermed får smaken bedre tid til å utvikle seg før jordbæret er blitt knallrødt og klart for å plukkes.

Vi må også nevne at jordbær er veldig sunne - de er en super kilde til  C-vitamin, inneholder mange antioksidanter, og kan dessuten redusere risiko for hjerteinfarkt. Men husk at jordbær bør skylles godt før de spises, for å bli kvitt rester av plantevernmidler.

LES OGSÅ: Slik holder jordbærene seg bedre

Bruk dem på nye måter

Den tradisjonelle måten å nyte jordbær på her til lands er å servere dem med fløte eller iskrem. Og det er supergodt, det! Men - det finnes langt mer spenstige måter å bruke jordbær, og det kan være fint hvis du når jordbærsesongen er på sitt heftigste har kjøpt et helt lass, og begynner å bli lei av å spise jordbær med fløte eller is hver dag ...

Her er dermed 5 spenstige og spennende måter å servere jordbær på:

 Foto: Trines matblogg
Foto: Trines matblogg Vis mer

Jordbær- og tomatsalat

Trine Sandberg er damen bak populære Trines matblogg, og hun har flere morsomme måter å servere jordbær. Her er hennes friske og overraskende oppskrift på en salat av jordbær og cherrytomater. Den er perfekt til grillmaten eller spekefatet. 

  • Cherrytomater
  • Jordbær
  • Basilikumblader
  • God olivenolje
  • Maldonsalt og grovmalt pepper
     

Bruk omtrent lik mengde jordbær som tomater, og del dem i to. Drypp over din beste olivenolje og krydre med maldonsalt og nykvernet sort pepper.

Dryss på rikelig med basilikumblader og rør forsiktig sammen.

 Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Jordbær- og avocadosalsa

Denne friske salsaen passer perfekt til grillet kylling, svin, eller laks! Den holder seg ikke lenge, så bør lages rett før servering.

  • Jordbær
  • Avocado
  • Rødløk
  • Koriander
  • Limejuice (evt. sitronjuice)
  • Fersk chili
  • Sukker

Hakk jordbær og avokado i småbiter, og finhakk også rødløk og chili.

Bland ingrediensene forsiktig med en spiseskje sukker og litt limejuice, og dryss over korianderblader til slutt.

Kremostfylte jordbær

Disse må du prøve, de smaker supergodt! Kombinasjonen av friske jordbær og søt kremost er uimotståelig. Serveres som små munnfuller til kaffen, for eksempel.

  • Jordbær
  • Kremost, naturell
  • Melis
  • Revet sjokolade

Pisk kremosten og melisen luftig. Du må nesten selv smake deg fram til riktig mengde melis - det avhenger av hvor mye kremost du bruker. Rens jordbærene, og skjær et dypt kryss i tuppen av dem, og .

Plasser dem med stilkenden ned og spissen opp, og dytt kremosten forsiktig ned i krysset (det letteste er å bruke en sprøytepose, men du klarer det med en teskje og lett hånd, også).

Dryss over revet sjokolade, og server!

 Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Sjokoladejordbær

Disse er også nydelige, og passer perfekt å servere til et glass bobler eller to, eller som en søt avslutning på måltidet.

  • Jordbær
  • Mørk sjokolade (gjerne kokesjokolade)
     

Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad (eller svak varme på komfyren) til den er blitt silkemyk.

Dypp jordbærene i den smeltede sjokoladen, og plasser på et fat med bakepapir.

Du trenger altså ikke rense jordbærene først, den grønne stilken er fin å holde i når du dypper (og skal spise dem etterpå). NB! Det er viktig at jordbærene er helt tørre, ellers vil ikke sjokoladen feste seg. Sett i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet, og server!

 Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Peppermarinerte jordbær med mascarponekrem

Hvis du virkelig vil imponere med jordbærdesserten, er dette en innertier. Vi oppdaget den på restauranten Vognmand Nilsen i Oslo, og fikk oppskriften av restaurantsjefen. Kombinasjonen av jordbær og pepper er fantastisk, pepperet forsterker jordbærsmaken.

  • Jordbær
  • Sukkerlake
  • Nykvernet sort pepper
  • Mascarpone
  • Vaniljesukker
  • Revet appelsinskall
  • Appelsinlikør (kan sløyfes)
     

Kok opp en sukkerlake (lik dl-mengde sukker og vann), og kvern sort pepper i laken. La den avkjøles i kjøleskap, eller fryseren, det går raskere.

Del jordbærne i to, og la dem marinere i laken i 20-30 minutter på kjøkkenbenken, eller i kjøleskapet, om du lager desserten på forhånd. Pisk mascarponen luftig og tilsett vaniljesukker til du synes den er passe søt.

Riv litt appelsinskall og dryss over mascarponekremen, og hell tilslutt en knert appelsinlikør over den, før du serverer gjestene.

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: