Hull I Tennene

5 overraskende ting som skader tennene

Det er ikke bare brus og godteri som er syndere.

JUICE: Noen mat- og drikkevarer kan gjøre mer skade på tennene enn andre. Her er tipsene for å unngå hull og syreskader. Foto: Scanpix/NTB
JUICE: Noen mat- og drikkevarer kan gjøre mer skade på tennene enn andre. Her er tipsene for å unngå hull og syreskader. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: God munn- og tannhygiene skal man ikke kimse av. Ikke bare for å opprettholde et vakkert smil, men det kan nemlig ha en innvirkning på din generelle helse. 

Alt av mat og drikke kan selvsagt gjøre skade på tennene dersom du ikke er nøye med tannpuss, tanntråd og munnskyll. 

Men noen mat- og drikkevarer kan gjøre mer skade enn andre. Og det er slett ikke alltid så lurt å pusse tennene rett etterpå.

LES OGSÅ: Sukkerfri tyggegumi kan skade tennene dine

Forskjell på karies og syreskader

Erik Svendsrud som er tannlege hos Tannlege Svendsrud, sier til KK.no at det er viktig at vi skiller mellom erosjon (syreskader) og karies, dette er nemlig ikke det samme. 

– Det siste er en prosess som forårsakes av at bakterier bruker karbohydrater i maten vi spiser og produserer syre som lager en skade like under emaljen, forklarer han. 

Om man spiser ofte slik at tannen ikke får mulighet til å reparere seg mellom måltidene, kan det til slutt oppstå et hull i overflaten. 

PASS PÅ TENNENE: Syren i enkelte mat- og drikkevarer kan skade emaljen fra utsiden, mens sukkerholdige matvarer lettere fører til karies som skader tannen fra innsiden. Foto: Scanpix/NTB
PASS PÅ TENNENE: Syren i enkelte mat- og drikkevarer kan skade emaljen fra utsiden, mens sukkerholdige matvarer lettere fører til karies som skader tannen fra innsiden. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Karies starter under overflaten og det er derfor vi kan stanse hull som vi ser på røntgen ved hjelp av fluor, endrede kostvaner og endret munnhygiene siden det ikke har oppstått en fysisk åpning i emaljen når hullet er lite. 

Når det gjelder syreskader derimot er det en litt annen prosess som skjer.

– Syrekader (erosjon) fjerner emaljen på overflaten ved at sure drikker og for eksempel sure drops løser opp emaljen direkte. Her vil altså syren stamme direkte fra det vi spiser og drikker, i motsetning til hull i tennene der syre produseres av bakterier.

LES OGSÅ: Snacks kan skade tennene dine

Juice og hvitvin har mye syre

Det er mange syreholdige mat og drikkevarer vi får i oss hver eneste dag, og disse kan altså gjøre skade på tennene våre. 

Cola og rødvin er vel det de fleste tenker på som dårlige drikkevalg når det kommer til tennene våre, men faktisk er både juice og hvitvin vanlige syndere på grunn av det høye syreinnholdet.

– Det stemmer at juice og hvitvin og egentlig alt som har en lav pH kan gi syreskader på tennene, det man ofte kaller erosjon, sier tannlegen.

SYRE: Hvitvin har en lav pH-verdi som kan føre til syreskader på tennene. Det kan derfor være lurt å skylle munnen med vann etter et glass vin. Foto: Scanpix/NTB
SYRE: Hvitvin har en lav pH-verdi som kan føre til syreskader på tennene. Det kan derfor være lurt å skylle munnen med vann etter et glass vin. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Slik velger du riktig munnskyll

Etter å ha drukket eller spist noe som er surt er det derfor ikke lurt å pusse tennene rett etterpå, siden emaljen da er myket opp av syren og man risikerer å fjerne mer av tannen enn om man venter litt. 

– Man kan for eksempel skylle munnen med fluor, men det er vel ikke så realistisk å gå rundt med fluorskylling og skylle hver gang man har drukket juice. Sunn fornuft kommer man langt med og om man kanskje prøver å drikke mer vann som tørstedrikk og redusere noe på juiceinntaket kan det være en lur måte å beskytte tennene på, anbefaler Svendsrud.

Drikker du hvitvin er det alltid lurt å drikke vann ved siden av, men det er altså ikke bare for å unngå hodepinen. Og kanskje bør du spise litt ost ved siden av vinen, ost kan nemlig hjelpe med å nøytralisere syren.

BBQ: Du har kanskje ikke tenkt over at barbeque saus ofte inneholder mye sukker, noe som slett ikke er så bra for tennene. Foto: Scanpix/NTB
BBQ: Du har kanskje ikke tenkt over at barbeque saus ofte inneholder mye sukker, noe som slett ikke er så bra for tennene. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Når det gjelder juice kan det være et tips å drikke med sugerør, da dette gjør at mindre av drikken kommer i kontakt med tennene.

Sukkerholdige matvarer

Ja, vi vet at godteri ikke er bra for tennene. Men det er slett ikke bare snop som inneholder sukker. Tyggevitaminer og barbeque saus er også tilsatt sukker, og er derfor noe du bør være forsiktig med. Også tørket frukt kan gjøre skade på tennene.

– Sukrose eller vanlig sukker (rørsukker) er mer skadelig med hensyn til risiko for hull enn fruktsukker. Det vil si at det er større risiko for å få hull om du drikker for eksempel Coca Cola med sukker ofte enn om du spiser tørket frukt, forteller tannlegen. 

Når det gjelder sukkerholdige produkter kan det være et poeng å pusse etter at man har spist, her trenger du altså ikke å vente. Det beste er likevel å holde seg til faste måltider og la munnen få hvile mellom måltidene.

– Det er jo heller ikke alltid så praktisk å gå rundt med tannbørsten i lommen, og om man har økt risiko for hull i tennene kan det å gni litt tannkrem på tennene etter lunsj, eller å tygge en tyggegummi i noen minutter være et poeng, sier han.  

– Det finnes også fluorholdig tyggegummi og sugetabletter på apoteket som kan brukes etter måltider. Dette øker spyttproduksjonen og spyttet er med på å nøytralisere den syren som bakteriene produserer i forbindelse med måltider, legger han til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer