Det er nok utopisk å tro at du kommer deg gjennom juletiden uten å smake på søtsakene, men vil du begrense skadene litt, kan du benytte deg av disse tipsene:
1. Velg mørkt
Mørk sjokolade viser seg å ha opptil flere egenskaper som er sunne for kroppen, såframt du holder deg til moderate mengder. Mørk sjokolade sies å være bra for sexlivet, i tillegg til at den inneholder antioksidanter som beskytter kroppen mot kreft. Siste nytt er at mørk sjokolade er like bra for hjertet som aspirin.Mørk sjokolade har i tillegg en mye rikere smak, slik at søtsuget jages på flukt fortere.
2. Velg hele nøtter
Juletid er nøttetid, og selv om nøtter har massevis av supre egenskaper som er bra for kroppen, gjelder det å ikke overdrive inntaket. Det er bedre å satse på nøtter enn potetgull, men du bør velge hele nøtter med skall - av tre årsaker:3. Lag din egen marspian
Mandler inneholder mange sunne næringsstoffer, som for eksempel B-vitaminer, magnesium, sink, fosfor, jern og E-vitamin. Ekte marsipan inneholder halvparten mandler og halvparten melis. Marsipangriser og de fleste marispantyper du kan lage dine egne marsipanfigurer av, har betydelig høyere sukkerinnhold. Lag din egen marsipan med 70 prosent mandler og 30 prosent melis i stedet - så får du flere gode næringsstoffer og enda bedre smak. Marsipan lager du slik:500 gram mandler
250 gram melis
1-2 eggehviter
Skåld mandlene i varmt vann. Etterpå må de tørke - de kan få ligge på benken i noen dager, eller de kan tørkes på svak varme (50-60 grader) i stekeovnen over natten. Mal mandlene to ganger; en gang alene, og en gang sammen med melisen. Tilsett eggehvite (upisket) til du får en god, seig konsistens og la marsipanen ligge kaldt et par timer før du former den. Liker du litt annerledes smak på marsipanen, kan du tilsette noen dråper likør eller revet sitrusskall.
OBS! Selv med denne varianten er det ikke sunt å spise store mengder marspian.
4. Prøv andre desserter
Desember blir fort full av riskrem og karamellpudding uansett, så hvorfor ikke prøve noen andre og sunnere varianter innimellom? Stekte epler er et velsmakende alternativ som har et langt lavere kalorinivå enn puddinger og kremdesserter.4 epler
4 ss honning
Sitronsaft
Kanel
Del eplene i to og fjern kjernehusene. Bruk epler som er faste og friske i kjøttet. Bland sammen honning og sitronsaft (2-3 spiseskjeer). Legg eplene i en ildfast form og hell over honning- og sitronblandingen. Stek dem på 175 grader i 20-30 minutter til de er møre. Strø kanel på. Serveres eventuelt med litt vaniljeis eller yoghurtis.
5. Sjekk næringsinnholdet
Prøver du å leve litt sunnere, bør du gjøre det til en vane å sjekke hva du faktisk får i deg. Innholdsdeklarasjonen på pakkene kan være vanskelige å tyde, derfor er matvaretabellen kjekk å ha. Her kan du slå opp og sammenligne hundrevis av matvarer, så blir du i stand til å velge sunnere - det gjelder både søtsaker og andre matvarer.



