GLUTEN: Det har allerede vært en stor snakkis i flere år, men vet du egentlig hva det er? Eller hvilken hensikt den har?  Foto: TT NYHETSBYRÅN
GLUTEN: Det har allerede vært en stor snakkis i flere år, men vet du egentlig hva det er? Eller hvilken hensikt den har? Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Gluten

5 ting du bør vite om gluten

Hva er egentlig gluten og hvem bør unngå det?

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste har hørt om gluten.

Kanskje du har en venninne som ikke tåler det, eller du har hørt om enkelte som mener det er sunnere med et kosthold uten for mye gluten.

Men vet du egentlig hva gluten er? Eller hva slags hensikt det har?

LES OGSÅ: Dette bør du vite om kokos

Fungerer som et bindemiddel i bakst

- Gluten er en blanding av proteinene gliadin og glutenin, og finnes naturlig i hvete, spelt, rug og bygg, forteller Marie Brochmann, som har mastergrad i samfunnsernæring fra Høgskolen i Oslo og Akershus og er ernæringsrådgiver ved ICON studio.

Hun forklarer at gluten ikke er et essensielt næringsstoff, men at det finnes i fullkorn - som er koblet til lavere risiko for blant annet hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Men hvilken hensikt har det egentlig i maten?

- Gluten fungerer som et viktig bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med. I tillegg er gluten viktig for at gjærbaksten skal heve seg, og det blir gjerne vanskeligere å bake uten.

<strong>GLUTEN I BAKST:</strong> - Gluten fungerer som et viktig bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med. I tillegg er gluten viktig for at gjærbaksten skal heve seg, og det blir vanskeligere å bake, sier Brochmann.  Foto: (c) Sandra Bielmeier/Westend61/Corbis/All Over Press
GLUTEN I BAKST: - Gluten fungerer som et viktig bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med. I tillegg er gluten viktig for at gjærbaksten skal heve seg, og det blir vanskeligere å bake, sier Brochmann. Foto: (c) Sandra Bielmeier/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

Det finnes imidlertid alternativer - altså glutenfrie produkter, som for eksempel bokhvete, kokosmel og maismel.

Det er ifølge ernæringsfysiologen ikke nødvendig å velge slike alternativer, så sant du ikke har allergi mot gluten, har cøliaki eller har mye mage- og tarmproblemer.

<strong>GLUTENFRITT:</strong> Det er ingen grunn til å velge glutenfritt hvis ikke du har allergier eller intoleranse.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
GLUTENFRITT: Det er ingen grunn til å velge glutenfritt hvis ikke du har allergier eller intoleranse. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

- Det er ingen grunn til at være påpasselig med gluten så fremt du ikke sliter mye med mage- og tarmproblemer, og da må du uansett ta kontakt med lege og klinisk ernæringsfysiolog, sier Brochmann.

LES OGSÅ: Spiser du flutenfritt for å bli sunnere?

1-2 prosent har cøliaki

Det skilles imidlertid mellom ulike intoleranser og allergier - visste du for eksempel at du kan ha glutenintoleranse uten at du har cøliaki?

Ifølge Norsk Cøliakiforening er glutenintoleranse en fellesbetegnelse på fire ulike typer av intoleranse mot gluten; cøliaki, hveteallergi, den sjeldne dermatitis herpetiformis, og den mer vanlige ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

Det antas at mellom 7-8 prosent av befolkningen har en form for glutenintoleranse, og at  1-2 prosent av disse har cøliaki.

- Gluten er skadelig for de med allergi. Tarmtottene i tarmen reduseres og det er vanskeligere å ta opp næringsstoffer tilstrekkelig, sier Brochmann.

- Allergireaksjonen ved cøliaki skyldes at kroppens immunforsvar reagerer på gluten i maten. Det oppstår en vevsødeleggende immunrespons i tynntarmens slimhinne, og fremkalles ved at T-celler i kroppen gjenkjenner gluten.

<strong>GLUTENALLERGI:</strong> Det er viktig at du ikke selv-diagnostiserer deg, dersom du mistenker at du har glutenallergi. Da bør du oppsøke lege og foreta blodprøver og vevsprøver. Foto: JackF - Fotolia
GLUTENALLERGI: Det er viktig at du ikke selv-diagnostiserer deg, dersom du mistenker at du har glutenallergi. Da bør du oppsøke lege og foreta blodprøver og vevsprøver. Foto: JackF - Fotolia Vis mer

For personer som er sensitive mot gluten, kan et høyt inntak føre til magesmerter forstoppelse og diaré.

- Det er fremdeles forsket lite på årsakene til at personer uten cøliaki reagerer på gluten. Plagene kan også ha sammenheng med irritabel tarm og FODMAP.

LES OGSÅ: Bærene du bør spise mer av

Slik finner du ut om du har glutenallergi

- Hvis du har problemer med mage og tarm, er det første du bør gjøre å kontakte legen din, forteller Brochmann. 

Det har nemlig svært lite for seg å synse rundt dette selv.

- Det skal sies at det kan fort bli en trend å være forsiktig med gluten, og du kan lett kaste bort mye tid og penger på glutenfrie alternativer - noe som er helt unødvendig så fremt du ikke har allergi, sier ernæringsfysiologen.

Ta derfor kontakt med legen din, og få gjennomført blodprøve og vevsprøve for å undersøke om du har cøliaki.

- Det viktigste er å utelukke at du har cøliaki eller andre sykdommer. Ta deretter kontakt med klinisk ernæringsfysiolog for hjelp med kostholdet.

HAR DU GLUTENALLERGI? - Hvis du har problemer med mage og tarm, er det første du bør gjøre å kontakte legen din, forteller Brochmann. Det har nemlig svært lite for seg å synse rundt dette selv. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
HAR DU GLUTENALLERGI? - Hvis du har problemer med mage og tarm, er det første du bør gjøre å kontakte legen din, forteller Brochmann. Det har nemlig svært lite for seg å synse rundt dette selv. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

5 ting du bør vite om gluten

Føler du fremdeles at du ikke er blitt helt klok på hva gluten er?

Her er en liste med 5 punkter som oppsummerer informasjonen ovenfor, og gjør det litt lettere for deg å holde oversikt:

  1. Gluten er en blanding av proteinen gliadin og glutenin, og finnes naturlig i hvete, spelt, rug og bygg.
  2. Gluten er viktig for at gjærbaksten skal heve, og er et viktig bindemiddel i deigen.
  3. Gluten er ikke et essensielt næringsstoff, men det helt unødvendig med glutenfire produkter hvis du ikke er allergisk eller har mage- og tarmproblemer.
  4. Studier i sammenheng med glutenholdige matvarer - blant annet fullkorn, viser en kobling til lavere risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
  5. Det antas at mellom 7-8 prosent av befolkningen har en form for glutenintoleranse, og at  1-2 prosent av disse har cøliaki.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer