KK.NO: Når noen rekker oss en skål og tilbyr litt sjokolade er instinktet å både klappe og gi fra seg et lite gledeshyl. Takker man nei er det ofte litt motvillig, for smaken av en bit sjokolade er jo så inderlig deilig.
Men er det egentlig noe poeng i å nekte seg selv sjokolade?
Her er fem ting du bør vite om sjokolade:
1. Har masse antioksidanter

Mørk sjokolade inneholder faktisk mer antioksidanter enn blåbær.
Berit Nordstrand, som er overlege og forfatter av en rekke kostholdsbøker har tidligere uttalt til KK.no at sjokolade teller som en grønnsak ettersom det inneholder kraftige antioksidanter og mineraler.
- Spesielt finner du rikelig med polyfenoler, noen av naturens mest kraftfulle antioksidanter – som reduserer mengden skadelige gnister fra forbrenningen (frie radikaler) i kroppen din i 2-6 timer etter inntak av litt kakaopulver eller mørk sjokolade, har hun tidligere forklart.
En forskningsstudie på mus i laboratorium viste også at antioksidantene som mørk sjokolade er rik på, kan beskytte mot diabetes type 2, også kalt livsstilsdiabetes.
2. Hvit sjokolade er ikke særlig sunt

Hvit sjokolade består nesten bare av fett og sukker. Det er fordi den er basert på kakaosmør, og ikke på kakao slik som melkesjokolade og mørk sjokolade er.
- Kakaosmør, eller kakaofett om du vil, inneholder kun fett, nesten ingen karbohydrater eller proteiner eller andre vitaminer og mineraler, har Lise von Krogh, som er ernæringsfaglig konsulent og ekspert på Bramat.no tidligere forklart KK.no.
Antioksidantinnholdet er dessverre heller ikke imponerende, og hvor trist det enn er, må man innse at hvit sjokolade derfor ikke er særlig sunt.
3. Helseeffekter av kakaoen
Kakaoen inneholder flavonoider som er en slags type antioksidanter - som man også finner i rødvin. Disse har flere gunstige helseeffekter.
Man mener flavonoider bidrar til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer, siden det virker betennelsesdempende. Man mistenker også at flavanoider kan redusere det dårlige kolesterolet i blodet. Forskningsresultater har også vist at flavonoidene i mørk sjokolade kan senke blodtrykket.
Vil du briljere i quiz eller trivial pursuit kan kanskje sjokolade også hjelpe på det. Forskningsresultater har nemlig vist at det kan ha en positiv effekt på hukommelsen.
Det er flere oppturer, men også noen nedturer. Sjokolade er ikke like gunstig for fordøyelsen.
LES OGSÅ: Ha mørk sjokolade i middagen

4. Hvilken mørk sjokolade er best?
Det er liten tvil om at mørk sjokolade er sunnere enn den hvite og den melkebaserte, men spiller det noen rolle hvilken mørk sjokolade man velger da?
Det finnes mange mørke sjokolader på markedet, og det beste er å lese på emballasjen hvor mye kakao den inneholder. Noen varianter har så mye som 86 prosent kakao, men det betyr ikke at du må velge den:
– Jo mørkere sjokolade og høyere kakaoprosent, jo høyere innhold av de helsebringende stoffene kan finnes i sjokoladen - da disse som sagt er knyttet til kakaoen, har ernæringsfysiolog i SomeBody AS, Nina Helen Standal sagt til KK.no.

Sjokolade av 70 prosent kakao har 998 kalorier og er mer energirik enn melkesjokolade som har 541 kalorier, ifølge Matvaretabellen.no. Dette er fordi det har mer fett i seg. Dette er likevel ofte sunnere fett.
Det lønner seg også å velge sjokolade med mer frukt og nøtter ettersom det er mer rikt på fiber og har mer av det sunne fettet.
LES OGSÅ: Lag din egen knallsunne sjokolade
5. Krever ikke mange biter
Den sunneste sjokoladen inneholder mye kakao, lite sukker og lite mettet fett, men når alt kommer til alt handler det faktisk om mengdene du spiser.
Sjokolade er veldig energirikt og dersom målet er å holde på vekten kan være greit å huske på at 18 gram melkesjokolade gir like mange kalorier som 250 gram jordbær.
Det skal heller ikke mange bitene mørk sjokolade til, for å få i seg gode mengder av de sunne antioksidantene.
Husk også at sjokolade er et «kose-godt» og ikke en matrett som kroppen må ha.
– Det er ikke slik at det er nødvendig å inkludere mørk sjokolade i kostholdet, da de helsebringende stoffene også finnes i andre matvarer som løk, grønnkål, epler, brokkoli, bær, druer og sitrusfrukter, har Nina Helen Standal sagt til KK.no.
LES OGSÅ: To biter er den perfekte mengden