Er Sjokolade Sunt

5 ting du bør vite om sjokolade

Hvor sunt er det, egentlig?

SUNT MED SJOKOLADE?: Kakaoen i sjokolade har en rekke helsegevinster, men man finner også de samme næringsstoffene i løk, grønnkål, epler, brokkoli, bær, druer og sitrusfrukter. Foto: Scanpix
SUNT MED SJOKOLADE?: Kakaoen i sjokolade har en rekke helsegevinster, men man finner også de samme næringsstoffene i løk, grønnkål, epler, brokkoli, bær, druer og sitrusfrukter. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når noen rekker oss en skål og tilbyr litt sjokolade er instinktet å både klappe og gi fra seg et lite gledeshyl. Takker man nei er det ofte litt motvillig, for smaken av en bit sjokolade er jo så inderlig deilig.

Men er det egentlig noe poeng i å nekte seg selv sjokolade?

Her er fem ting du bør vite om sjokolade:

1. Har masse antioksidanter

ANTIOKSIDANTER: Sjokolade, og da særlig den mørke, er rik på antioksidanter.
ANTIOKSIDANTER: Sjokolade, og da særlig den mørke, er rik på antioksidanter. Vis mer

Mørk sjokolade inneholder faktisk mer antioksidanter enn blåbær.

Berit Nordstrand, som er overlege og forfatter av en rekke kostholdsbøker har tidligere uttalt til KK.no at sjokolade teller som en grønnsak ettersom det inneholder kraftige antioksidanter og mineraler.

- Spesielt finner du rikelig med polyfenoler, noen av naturens mest kraftfulle antioksidanter – som reduserer mengden skadelige gnister fra forbrenningen (frie radikaler) i kroppen din i 2-6 timer etter inntak av litt kakaopulver eller mørk sjokolade, har hun tidligere forklart. 

En forskningsstudie på mus i laboratorium viste også at antioksidantene som mørk sjokolade er rik på, kan beskytte mot diabetes type 2, også kalt livsstilsdiabetes.

2. Hvit sjokolade er ikke særlig sunt

MER FETT: Hvit sjokolade er ofte laget av kakaosmør, og inneholder derfor mer fett enn andre varianter.  Foto: All Over Press
MER FETT: Hvit sjokolade er ofte laget av kakaosmør, og inneholder derfor mer fett enn andre varianter. Foto: All Over Press Vis mer

Hvit sjokolade består nesten bare av fett og sukker. Det er fordi den er basert på kakaosmør, og ikke på kakao slik som melkesjokolade og mørk sjokolade er.

- Kakaosmør, eller kakaofett om du vil, inneholder kun fett, nesten ingen karbohydrater eller proteiner eller andre vitaminer og mineraler, har Lise von Krogh, som er ernæringsfaglig konsulent og ekspert på Bramat.no tidligere forklart KK.no.

Antioksidantinnholdet er dessverre heller ikke imponerende, og hvor trist det enn er, må man innse at hvit sjokolade derfor ikke er særlig sunt.

3. Helseeffekter av kakaoen

Kakaoen inneholder flavonoider som er en slags type antioksidanter - som man også  finner i rødvin. Disse har flere gunstige helseeffekter.

Man mener flavonoider bidrar til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer, siden det virker betennelsesdempende. Man mistenker også at flavanoider kan redusere det dårlige kolesterolet i blodet. Forskningsresultater har også vist at flavonoidene i mørk sjokolade kan senke blodtrykket.

Vil du briljere i quiz eller trivial pursuit kan kanskje sjokolade også hjelpe på det. Forskningsresultater har nemlig vist at det kan ha en positiv effekt på hukommelsen.

Det er flere oppturer, men også noen nedturer. Sjokolade er ikke like gunstig for fordøyelsen.

LES OGSÅ: Ha mørk sjokolade i middagen

VELG MINST 70 PROSENT: – Hvor høyt innholdet er kan dog variere mellom de forskjellige merkene, ut i fra hvordan sjokoladen har blitt prosessert. For å kunne nyttiggjøre seg best av de helsebringende stoffene kan det være lurt å velge en mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao, anbefaler Standal. Foto: Stine Helén Tunstrøm
VELG MINST 70 PROSENT: – Hvor høyt innholdet er kan dog variere mellom de forskjellige merkene, ut i fra hvordan sjokoladen har blitt prosessert. For å kunne nyttiggjøre seg best av de helsebringende stoffene kan det være lurt å velge en mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao, anbefaler Standal. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

4. Hvilken mørk sjokolade er best?

Det er liten tvil om at mørk sjokolade er sunnere enn den hvite og den melkebaserte, men spiller det noen rolle hvilken mørk sjokolade man velger da?

Det finnes mange mørke sjokolader på markedet, og det beste er å lese på emballasjen hvor mye kakao den inneholder. Noen varianter har så mye som 86 prosent kakao, men det betyr ikke at du velge den:

–  Jo mørkere sjokolade og høyere kakaoprosent, jo høyere innhold av de helsebringende stoffene kan finnes i sjokoladen - da disse som sagt er knyttet til kakaoen, har ernæringsfysiolog i SomeBody AS, Nina Helen Standal sagt til KK.no.

NOEN BITER: Husk at det er mengde det handler om - sjokolade, selv mørk, skal ikke spises som mat.  Foto: (c) Veronique BERANGER /Photononstop/Corbis/All Over Press
NOEN BITER: Husk at det er mengde det handler om - sjokolade, selv mørk, skal ikke spises som mat. Foto: (c) Veronique BERANGER /Photononstop/Corbis/All Over Press Vis mer

Sjokolade av 70 prosent kakao har 998 kalorier og er mer energirik enn melkesjokolade som har 541 kalorier, ifølge Matvaretabellen.no. Dette er fordi det har mer fett i seg. Dette er likevel ofte sunnere fett. 

Det lønner seg også å velge sjokolade med mer frukt og nøtter ettersom det er mer rikt på fiber og har mer av det sunne fettet.

LES OGSÅ: Lag din egen knallsunne sjokolade

5. Krever ikke mange biter

Den sunneste sjokoladen inneholder mye kakao, lite sukker og lite mettet fett, men når alt kommer til alt handler det faktisk om mengdene du spiser.

Sjokolade er veldig energirikt og dersom målet er å holde på vekten kan være greit å huske på at 18 gram melkesjokolade gir like mange kalorier som 250 gram jordbær.

Det skal heller ikke mange bitene mørk sjokolade til, for å få i seg gode mengder av de sunne antioksidantene.

Husk også at sjokolade er et «kose-godt» og ikke en matrett som kroppen må ha.

– Det er ikke slik at det er nødvendig å inkludere mørk sjokolade i kostholdet, da de helsebringende stoffene også finnes i andre matvarer som løk, grønnkål, epler, brokkoli, bær, druer og sitrusfrukter, har Nina Helen Standal sagt til KK.no.

LES OGSÅ: To biter er den perfekte mengden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer