Tomater

50 gram tomatpuré er nok

Det kan redusere nivået av dårlig kolesterol og høyt blodtrykk.

BRUK TOMATPURÉ I PASTA, PIZZA ELLER I EN DRIKK: Forskere mener at kun 50 gram tomatpuré om dagen kan ha samme effekt som legemiddelet statiner, men uten bivirkninger som muskelsmerter og nerveskader. Foto: Panther Media
BRUK TOMATPURÉ I PASTA, PIZZA ELLER I EN DRIKK: Forskere mener at kun 50 gram tomatpuré om dagen kan ha samme effekt som legemiddelet statiner, men uten bivirkninger som muskelsmerter og nerveskader. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det sies ofte at grønnsaker er sunnere når de er rå ettersom mye av vitaminene forsvinner når du koker dem.

Men slik er det ikke alltid. Blant annet er betakaroten i gulrot mye lettere for kroppen å ta opp etter at gulroten er kokt.

Tomat er også blant disse grønnsakene. Når tomatene er varmet opp har kroppen lettere for å ta opp antioksidantet lykopen, som kan bidra til å redusere nivåene av dårlig kolesterol i blodet, skriver Mail Online.

Så, spiser du mye tomat fra før, bør du begynne å spise den som er varmet opp.

LES OGSÅ: Ikke ta for mye av dette

Bruk mer tomatpuré

En av forfatterne bak studien, Dr Karin Ried, ved the University of Adelaide, kan fortelle at en halv liter tomatjuice eller kun 50 gram tomatpuré vil gi en solid beskyttelse mot hjertesykdommer.

En rå tomat om dagen vil imidleritd ikke ha samme effekt.

- Jeg vil på det sterkeste anbefale tomatpuré. Den er spesielt rik på lykopen, og det er ikke vanskelig å få 50 gram inn i en pasta, på pizzaen eller i noe å drikke. Forskningen vår viser at hvis du får i deg 25 milligram lykopen om dagen kan du redusere nivået av dårlig kolesterol med 10 prosent, har Ried tidligere uttalt om studien.

Hun forteller videre at dette er omtrent samme nivå som vanlige medisiner innenfor dette området inneholder, men uten bivirkninger som muskelsmerter og nerveskader.

LES OGSÅ: Boksematen du bør spise mer av

Du trenger kun 57 gram om dagen

Forskerne bak studien mener at tomater som er oppvamret kan ha de samme fordelene som statiner. Statiner er et legemeiddel som blir benyttet av pasienter som kjemper mot høye nivåer kolesterol i blodet eller høyt blodtrykk.

Nye studier viser at oppvarmet tomater kan være et godt alternativ til denne medisinen. Når det gjelder forbruket i Norge viser reseptregisteret at 448.000 personer hentet ut minst én resept på statin i 2009, i følge Kunnskapssenteret.no (Ekstern lenke).

Du trenger imidlertid ikke legge om kostholdet til å handle kun om tomater for å oppnå fordelene. 57 gram om dagen er det du trenger for at du skal få de gode effektene.

LES OGSÅ: Den kan faktisk redde livet ditt

Hemmeligheten ligger i fargen

Hemmligheten til tomaten er antioksidantet lykopen som gir grønnsaken den delikate, røde fargen. Når tomaten i tillegg er oppvarmet, kan kroppen ta opp enda mer av stoffet enn når grønnsaken er rå.

Eksperter i Australia analyserte resultatene av 14 internasjonale studier om fordelene ved lykopen over de siste 55 årene.

Konklusjonene var at den skaper et naturlig forsvar mot dårlig kolesterol i blodet, og effektene kunne sammenliknes med små doser av statin som blir brukt for å behandle pasienter med høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer