Fifty Shades Of Grey

50 ting du ikke visste om «Fifty Shades»

Gjett hvilken sexscene som har blitt endret!

FIFTY SHADES OF GREY: Skal du på kino i helgen? Her er en liste over 50 ting du kanskje ikke visste om Fifty Shades of Grey. Foto: Jonathan Hordle/REX/All Over Press
FIFTY SHADES OF GREY: Skal du på kino i helgen? Her er en liste over 50 ting du kanskje ikke visste om Fifty Shades of Grey. Foto: Jonathan Hordle/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: For noen år siden gikk nærmest alle kvinner i Norge rundt og leste boksuksessen «Fifty Shades of Grey» - en ny og oppgradert form for husmorporno, som etter hvert ble dagligdags og allment akseptert.

Det har lenge vært kjent at bøkene skal filmatiseres, og etter mange måneder med venting og oppbygde forventninger er det endelig duket for premieren førstkommende fredag.

Skal du se filmen i helgen, men har ikke lest bøkene? Slapp av, nyhetsnettstedet Daily Mail har laget en liste over 50 ting det kan være lurt å vite om suksessbøkene.  

Se traileren nederst i saken!

LES OGSÅ: 3 ting du kan lære av «Fifty Shades»

50 ting du bør vite om Fifty Shades of Grey

E.L.JAMES: Er forfatteren bak bøkene.  Foto: Splash News/ All Over Press
E.L.JAMES: Er forfatteren bak bøkene. Foto: Splash News/ All Over Press Vis mer

1. Britiske E.L. James, som egentlig heter Erika Mitchell, skrev opprinnelig historien om Christian Grey og Anastasia Steele som fanfiction på en Twilight-nettiside, under pseudonymet «Snowqueen's Icedragon». Dette ble senere til boken og filmen «Fifty Shades of Grey». 

2.  Den indiske suksessforfatteren Salman Rushdie, som er forfatter, sa følgende om bøkene: «Jeg har aldri lest noe så dårlig skrevet som har blitt utgitt». Den Amerikanske forfatteren William Giraldi kalte bøkene for noe en åttendeklassing kunne skrevet. Merk deg: begge to er menn.

3. «Fifty Shades of Grey»-bøkene er oversatt til mer enn 50 språk, og har blitt solgt mer enn 100 millioner eksemplarer av - mer enn alle Harry Potter-bøkene unntatt den første.

RED ROOM OF PAIN: Gjett hvordan det blir seende ut i filmen! Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A
RED ROOM OF PAIN: Gjett hvordan det blir seende ut i filmen! Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A Vis mer

4. Fifty Shades var den første boken som solgte mer enn én million eksemplarer på Amazon Kindle. Dette kan være fordi folk ønsker å unngå pinlige situasjoner på toget.

5. «The Red Room Of Pain» hvor Christian lever ut sine fantasier er innredet med en benk polstret med lær av okse, en hylle i polert tre med kroker, håndjern og pisker.

6. «The Red Room Of Pain» har også en skuff som inneholder en rekke «leketøy». I boken viser Christian Ana et par brystvorteklemmer og sier «det er for begge», og hun svarer «begge brystvortene?». «Nei, for både nytelse og smerte», sier han.

7. Ana er en naiv jomfru før hun møter Grey, og kaller han fra tid til annen for en nedlatende drittsekk.

8. Ana jobber som deltidsansatt i en jernvarehandel. Hun blir noe forvirret når Christian kommer innom for å kjøpe plaststrips. Lurer på hva han skal bruke dem til?

9. Christian gir Ana en Mac Book Pro slik at hun kan lære mer om BDSM, mens han alltid kan nå henne på e-post. Han gir henne også et par Manolo Blahnik, Cartier øredobber, Gucci-kjoler og Agent Provocateur-undertøy.

10. Normal ikke-BDSM sex kalles «Vanilla» i bøkene.

KONTRAKT: Visste du at det er 21 punkter i kontraken Christian vil at Ana skal underskrive?  Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A
KONTRAKT: Visste du at det er 21 punkter i kontraken Christian vil at Ana skal underskrive? Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A Vis mer

LES OGSÅ: «Fifty Shades»​​-stjerne Dakota Johnson kaster klærne

11. «SPEM i Alium», en 40-del motett av Thomas Tallis, spilles i bakgrunnen mens Ana blir pisket med bind for øynene.

12. Ana kaller kjønnsorganet sitt for «sex» i den engelske versjonen. Småflaut.

13. Det er 21 punkter i kontakten Gray ønsker at Ana skal underskrive. Han krever for eksempel at hun aldri ser han i øynene.

14. Christians første gave til Ana er første utgave av «Tess Of The D’Urbervilles», hvor heltinnen faller fra sin nåde og blir sårt straffet.

15. Ordet «jet ski» er nevnt 29 ganger i triologien.

16. Ana må alltid vokse eller barbere seg «der nede».

17. Ana må sove åtte timer hver eneste natt.

18. For å holde formen må Ana ha et balansert kosthold, hvor et måltid består av tre østers, fire biter torsk og en asparges. Hun får verken spise nøtter eller oliven.

19. Christians mellomnavn er Trevelyan.

20. Ana må kalle Christian for «sir» når de er i «The Red Room Of Pain».

MODELL: Jamie Dornan, som spiller Christian Grey, pleide å være undertøysmodell for Calvin Klein, Armani og Dior. Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A
MODELL: Jamie Dornan, som spiller Christian Grey, pleide å være undertøysmodell for Calvin Klein, Armani og Dior. Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A Vis mer

LES OGSÅ: Gå for grått!

21. Ana har en irriterende indre gudinne som stadig avbryter forhandlingene hennes.

22. Christian har brennmerker på brystet som Ana først tror at er arr fra vannkopper.

23. Når Ana er med Christian må hun gå med følgende klær: et grått blyantskjørt, en blek grå silkeskjorte og høyhælte sorte pumps.

24. Ana og Christian har satt grenser for den seksuelle leken. Likevel har de et tegn eller et ord de kan si dersom det blir for røft.

PREMIERE 13. FEBRUAR: Fifty Shades of Grey.  Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A
PREMIERE 13. FEBRUAR: Fifty Shades of Grey. Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A Vis mer

25. Ana sier nei til noen av Christians krav. Vil du vite hvilke får du lese bøkene!

26. E.L. James har aldri vært i Seattle eller Portland, hvor bøkenes handling utspiller seg.

27. Christian mistet jomfrudommen sin da han var 15 år til Elena, en venninne av hans mor. I bøkene er hun kjent som Mrs. Robinson. Det var hun som introduserte han til hans livsstil.

28. Ana minner seg selv gjentatte ganger om at hun ikke må «kose» som en kjæreste med Christian.

29. Ana har følgende grenser: hun vil ikke delta i handlinger som involverer brann, vannlating eller avføring.

30. Det antas at E.L. James tjente nærmere 50 millioner pund i løpet av 2012 på bøkene og annen markedsføring rundt dem. Fifty Shades vin er også i salg enkelte steder. Den røde heter «Red Satin», mens den hvite heter «White Silk».

UNDERTØYSKOLLEKSJON: KappAhl lanserte i fjor «Fifty Shades of Grey»-undertøy. Foto: Produsenten
UNDERTØYSKOLLEKSJON: KappAhl lanserte i fjor «Fifty Shades of Grey»-undertøy. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: De hotteste sextrendene i 2015

31. E.L. James og Blue Bella har slått seg sammen og laget en Fifty Shades-inspirert undertøyskolleksjon.

32. Når Ana møter Christians foreldre til lunsj går hun uten truser. Christian pleier også å gå kommando under buksene.

33. Universal betalte hele fem millioner dollar for filmrettighetene til Fifty Shades og Grey.

34. Traileren til filmen har blitt sett mer enn 36 millioner ganger.

35. Jamie Dornan, som spiller Christian Grey, har tidligere vært undertøysmodell for Calvin Klein, Armani og Dior.

36. Skuespiller Dakota Johnson, som spiller Ana, er datter av Don Johnson og Melanie Griffith. Dakota ble kåret til den minst berømte kvinnen som noen sinne har prydet forsiden av amerikanske Vogue.

37. Jennifer Ehle spiller Anas mor, Carla.

38. Rita Ora, som er artist og dommer i The Voice, spiller Christians søster Mia.

39. E.L. James var sta som et esel under produksjonen av filmen. Hun truet med å trekke seg dersom dialogen ble omskrevet.

40. Det har ikke vært noen forhåndsvisninger, men vi kan med stor sikkerhet si at Ana og Grey vil være på folks lepper i lang tid fremover.

R-RATING I USA: I USA har filmen R-rating, noe som innebærer at ungdom under 17 år må ha følge med voksne. Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A
R-RATING I USA: I USA har filmen R-rating, noe som innebærer at ungdom under 17 år må ha følge med voksne. Foto: Supplied by LMK/All Over Press/A Vis mer

LES OGSÅ: Her er den «vanligste» fetisjen

41. Voldsaksjonister truet med å boikotte filmen. En sosial kampanje kalt #50dollarsnot50 shades ville heller at pengene som blir brukt på kinobilletter skal gå til kvinners veldedige organisasjoner.

42. Audi er den eneste produktplasseringen i filmen.

43. Direktør Sam Taylor-Johnson, har sagt følgende: «Å være feminist betyr ikke at du ikke kan være underdanig. Det betyr ikke at du alltid må være på topp».

44. I USA har filmen R-rating, noe som innebærer at ungdom under 17 år må ha følge med voksne.

45. Den mye omtalte tampong-scenen ble fjernet fra filmen da den ble ansett som ubehagelig.

46. De ble nødt til å fjerne manetene fra en av sexscenen i filmen.

47. Et australsk firma har lansert et Fifty Shades-spill som skal brukes på fest.

48. Beyoncé har remikset sangen «Crazy In Love» for filmen.

49. Den verste setningen i alle tre bøkene er: «Stemmen hans er varm og rusten som mørk smeltet sjokolade fudge karamell»… hææ?

50. Et hotell i Lake District, The Damson Dene, har erstattet bibler med et eksemplar av Fifty Shades på alle deres rom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer