Kosthold

52 tips som brenner fett

– Drikk te, ha sex og spis sterk mat. Her er tipsene som virkelig brenner fettet.

Dropp sultekurene og skippertaks-treningen i år. Finn heller superformen med mange små, smarte grep.  Foto: colourbox.com
Dropp sultekurene og skippertaks-treningen i år. Finn heller superformen med mange små, smarte grep. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå er tiden hvor vi er mest motiverte. Vi skal spise sunnere, trene mer og i det hele tatt bli friskere utgaver av oss selv. Skal du nå dette målet, bør ikke endringene i livsstilen føles triste eller kjedelige. Å bli slank og sunn kan faktisk føles både lett og gøy. Vi har samlet 52 tips som hjelper deg å nå målet ditt - ett for hver av ukene i det nye året.

Løp langt!

Prøv å legge inn en god løpeøkt i uka. Om du velger tredemølle eller vei, vil du raskt merke det på vekta. En studie fra Yale University School of Medicine viser at joggere har en høyere fettforbrenning selv når de ikke trener, skriver Shine.com.

Velg musikken du elsker

Og gjerne det raskeste og tøffeste. Hører du på musikk med en kjapp beat løper du fortere og løfter tyngre, og du blir mindre sliten.

Sex

Visste vi det ikke. Svette kropper i senga er like bra som svette kropper i treningsstudioet. Du forbruker fem kcal per minutt når du har sex. En oppfordring til å holde det gående litt lenger...Men ikke nok med det: Du kan faktisk ligge deg gladere, vakrere og mindre forkjøla.

Spis hvis du er slapp

Føler du deg slapp uten litt mat i kroppen før treningsøkten, eller du merker at du raskt blir sliten under treningen, bør du nok ta en liten matbit først. Er kroppen litt for energitom til å trene kan den nemlig reagere med å senke forbrenningen, rett og slett for å spare på energien. Kroppen din «vet» jo ikke når den får mat neste gang. Prøv for eksempel å spise dette før du trener

Ikke gi opp

Selv i travle tider gjør du lurt i å prioritere trening. Trener du aerobic 80 minutter i uka holder du vektøkningen unna.

Bruk staver

Jo visst - det er litt kjerring. Men trener du med staver forbrenner du 20 prosent flere kalorier enn om du bare går på beina.

Gå fortere

Å gå med innlagte fartsetapper gjør at du forbrenner mer kalorier, og hjelper deg å komme i form mye raskere. I tillegg vil det å sette seg mini-mål gjøre at du holder på motivasjonen lenger. Finn deg en fin rute som tar omtrent tre kvarter å gjennomføre. Forsøk så å få den 45 minutter lange treningsløypa di til å bli en runde du bruker 40 minutter på. Men ikke gå hele turen i et raskere tempo for å kutte ned på minutter brukt. I stedet legger du inn små intervaller, der du øker tempoet. Hvis du bruker 40 minutter på en slik treningsøkt, forbrenner du 195 kalorier, ifølge Health.com.

Dans

Kan virkelig en god fest føre til økt forbrenning? Ja, i hvert fall hvis du danser. Danser du i tretti minutter forbruker du ca. 150 kalorier.

Sov deg tynnere

Søvn er viktig for mange årsaker og sørger ikke bare for at du får mer energi, men regulerer også stoffskiftet ditt, og lite søvn kan derfor sakte ned forbrenningen din i løpet av en dag, og dermed også påvirke matlysten din.

Sjekk den glykemiske indeksen

En forskningsstudie på sunne, inaktive kvinner, som begynte å trene under studien, viste det seg at de som spiste en frokost som besto av mye fiber og som hadde lav glykemisk indeks, forbrant mer fett enn de som spiste en frokost med høy glykemisk indeks. Frokosten med lav glykemisk indeks inneholdt 3,5 gram fiber som kom fra müsli med melk, yoghurt, fersken og litt eplejuice.

Ta en mango

Velg en mango som er så rød og gul som mulig, da inneholder den et høyt antall antioksidanter som c-vitaminer og karotener. Det høye innholdet av fiber er bra for forbrenningen. Flere matvarer som gir høy forbrenning finner du i denne artikkelen.

Grønn te hver dag

Studier viser at et inntak av grønn te etter trening setter fart på forbrenningen og forbedrer insulinsensitiviteten og glukosetoleransen i kroppen din.

Prøv sirkeltrening

vis du virkelig skal få fart på forbrenningen er nemlig utholdende styrketrening tingen. Dette er trening med lett belastning og mange repetisjoner, som gir en god treningseffekt. Prøv for eksempel å gjøre styrketreningen din om til god gammal sirkeltrening, der hvert sett består av 15 repetisjoner, uten pauser i mellom. Vent 20 sekunder og gå løs på neste øvelse. Gå gjennom hele sirkelen to ganger. Forskning viser at jo kortere pauser man har mellom øvelsene, jo flere kalorier forbrennes. - Ved å trene hele kroppen aktiveres flere muskler, som igjen vil gi høyere fettforbrennening, sier Jim Stoppani, som blant annet har skrevet Encyclopedia of Muscle and Strength.

Spis hot og asiatisk

Ingefær, chili, hvitløk og wasabi gir mye smak og få kalorier. Noen av dem kan også sette opp forbrenningen et hakk.

Dropp skippertakene

Hyppige, korte treningsøkter gir bedre resultater enn få, lange. Det kommer av at forbrenningen øker litt hver gang du rører på deg.

Stress ned

Stress kan gjøre at kroppen går i sparebluss. Det vil si at forbrenningen går ned, mer energi lagres (kilokalorier), og stresshormonene kortisol og leptin produseres for fullt, som fører til vektøkning. Det melder Daily Mail.Teorien om at stress kan føre til vektøkning, ble nylig bekreftet i en studie publisert i tidsskriftet American Journal of Epidemiology. Her fant forskerne blant annet at kvinnens midje lar seg påvirke mer av forskjellig typer stress, enn midjen til menn. Det kan dreie seg om stress forårsaket av økonomiske problemer, jobbkonflikter, problemer med kjærlighetslivet og det å føle seg fanget.

Kaffe kan gjøre deg slankere

Koffein kan øke forbrenningen litt. 6-7 kopper kaffe per dag regnes som et trygt inntak, ifølge helseeksperter. Dersom du ikke liker kaffe kan du prøve grønn te. Det kan redusere fettnivået i systemet ditt.

Bli som Pippi

Mange jenter ønsker ofte å stramme opp nettopp mage, rumpe og lår – men dropper faktisk de treningsøvelsene som hjelper mest. - Muskelmasse forbrenner mer enn fettvev, så hvis du greier å være mer fysisk aktiv vil det bli lettere å gå ned i vekt. Det beste er en kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening, sier Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog tilknyttet Lommelegen.no

Hva med Wii?

Det er gøy, og du kan gjøre det når du vil. Hvis du virkelig vil svi av kaloriene, kjører du boksing.

Har du spilt fotball før?

Da er dette en god grunn til å finne tilbake til gressmatta. En god fotballkamp er nemlig like effektivt som jogging, og mange synes at det er mye morsommere.

Hold deg i form

Et jevnt aktivitetsnivå er mye bedre enn perioder med stillesitting, avløst av aktive perioder.

Spis kanel

Studier viser at kanel kan gjøre at sukkeret du får i deg blir forbrent som energi, og ikke lagret som fett. Derfor: Tilsett en teskje kanel i det du spiser hver dag, enten det er sausen, yoghurten eller frokostblandingen.

Gå en tur før middag

Frisk luft og lett trening kan virke regulerende på appetitten. En studie gjort på 10 overvektige kvinner i Skottland viste at en tyveminutterstur reduserte apetitten og ga mer kontakt med metthetsfølelsen.

Drikk vann

Hver gang man drikker et glass vann setter man i gang forbrenningen og mister 20-50 kalorier. Mye og hyppig påfyll av vann gjør også at man unngår å forveksle tørst med sult. Og vin er helt greit, bare drikk med måte. Masse antioksidanter i rødvin for eksempel – og champagne og annet sprudlevann fungerer bra som «kos», ifølge Guiliani.

Få nok proteiner

Magert kjøtt og magre meieriprodukter kan du gjerne spise. De er rike på protein, som gjør at du er mett lengre. Tenk at de alltid skal kombineres med frukt eller grønnsaker. Kombinerer du for eksempel cottage cheese med jordbær og kylling med asparges, får du både smakfulle og sunne retter. Lommelegens Brynjulf Barexstein anbefaler at alle måltider bør inneholde fett av den sunne typen, i tillegg til rikelig med protein.

Driv hardt innimellom

Har trening - det vil si at du har en intensitet som er åtti prosent av det du klarer, kan gjøre at forbrenningen holder seg høy i hele 19 timer etter at treningen er avsluttet. Dette er en god grunn til å ta seg skikkelig ut!

Tren variert

Orker du ikke høyintensitetsøkter hver gang, kjør annenhver. Studier viser at å veksle mellom kondisjonstrening på full speed og mer rolige økter er det beste for å få en høy forbrenning.

Ikke vær redd for å bygge muskler

Årsaken til det er at for hver kilo muskelmasse du legger på deg, vil forbrenningen din øke med opptil 90 kalorier ekstra per dag, ifølge NHI.no. Styrkeøvelsene som gir mest effekt går på de store muskelgruppene – som knebøy, markløft og utfall. Disse øvelsene – som kalles for basisøvelser – er super trening for både mage, rumpe og lår. Les også: Brenn fett hele dagen

Tren på morgenen

Ved å ha en treningsøkt tidlig om morgenen, gir du forbrenningen en kickstart. Og ikke bare det, den vil holde seg på et høyt nivå de neste 24 timene. Det betyr at du vil forbrenne mer kalorier i løpet av dagen. Mange føler også at trening på morgenkvisten regulerer appetitten på den måten at de unngår å bli småsultne utover dagen.

Ti fettforbrennende minutter

Har du ikke tid til å trene så ofte eller lenge som du ønsker? Dette er øvelsen som kan få fart på forbrenningen på ti minutter.1. Hopp på en ergometersykkel eller vanlig sykkel2. Varm lett opp i to minutter3. Gi på med så høy belastning og så raskt tempo du bare klarer i 30 sekunder4. Ro ned med lavere belastning og tempo i 30 sekunder5. Gjenta 30-sekundersøktene med hvile syv ganger til

Drikk melk

Nei, dette er ikke sant. Personer som drikker melk mister faktisk mer fett enn de som kutter ut melken. Det er fordi kalsiumet i meieriprodukter trigger fettforbrenning istedenfor lagring av det. Resultatene ser du ved å innta 3-4 porsjoner, som et glass skummet melk eller en yoghurt som inneholder mindre tilsatt sukker, daglig.

Raske steg

For å få det lille ekstra ut av trikset bør du ta mindre og raskere steg for å øke farten. Vær effektiv og myk, pass på at du ikke låser hofter og bekken. Flere undersøkelser viser at en halvtimes gåtur hver dag gjør underverker for helsen selv om du deler turen opp i ti minutters etapper. Og går du én time fem ganger i uken er det nok til at du ser resultater.

Bli tyngre

Ikke gjør alt så enkelt. Bær varene hjem i en stor sekk, i stedet for å ta bussen eller bilen. Bærer du ti prosent av kroppsvekten din, øker du forbrenningen med åtte prosent.

Gå i oppover

Begynn å gå i oppoverbakke og forbrenn mer fett. Studier viser at en kvinne som går 30 minutter på 5 prosent oppoverbakke på en tredemølle, forbrant opp mot 35 prosent flere kalorier enn en som gikk på kun 2 prosent oppoverbakke.

Styrketrening først

Tar du unna styrkeprogrammet før du går i gang med kondisjostreningen, vil du forbrenne mer.

Prøv aromaterapi

Det høres underlig ut. Men en studie fra Smell and Taste Treatment and Research Foundation i Chicago vister at hvis du sniffer inn duften av jordbær mens du trener, forbrenner du mer.

Få i deg vitamin C

Undersøkelser tyder på at C-vitamin kan svi fett. Velg mat som gir minst 75 milligram av vitaminet per porsjon. En grapefrukt inneholder for eksempel 88 milligram. De fleste frukter som er rike på C-vitamin har i tillegg mye fiber, som også hjelper til med å forbrenne kilokalorier.

Ikke la de høye hælene hindre deg

Du trenger ikke ta på treningstøyet hver gang du skal gå - hverdagstreningen er like viktig som de jevnlige øktene på treningssenteret. Ha derfor joggesko i veska, slik at du kan hoppe ut av de elegante jobbeskoene og inn i joggeskoene før du går hjemover.

Spis fisk eller tran

Får du i deg 6 gram fiskeolje hver dag, er dette effektivt sammen med trening tre ganger i uka, viser en australsk studie.

Spis omelett

En omelett av to egg til frokost vil holde deg mett lenge.

Ikke sult deg

Hvis du spiser for få kalorier hver dag, tror kroppen at en hungersnød er nært forestående. Dermed reagerer den med å skru ned forbrenningen. Og det er ikke det du ønsker, så sørg for å få i deg nok mat hver dag.

Sjekk porsjonene

Spis heller mindre og oftere. Skaff deg en liten oversikt over kalorimengden i hvert måltid, uten å bli hysterisk kalorifiksert. Et måltid bør maks gi 600 kalorier.

Isbiter, jatakk!

Det høres kanskje ikke så mye ut. Men drikker du to og en halv liter isvann hver dag forbrenner du 100 kilokalorier bare ved å slukke tørsten. Eller hva med å drikke dette, som er enda sunnere enn vann?

Ta trappene

Hvis du ikke ønsker å gå på treningssenteret, kan du forbrenne mange kalorier på å være mer aktiv i hverdagen. For eksempel ved å ta trappene istedenfor heisen eller ved å la bilen stå og gå til jobben.

Ikke jobb om natta

Hvis du kan unngå det, er dagskift bedre for helsa di. Studier viser at nattarbeid er ugunstig for hormoner og insulinnivåer, noe som lett kan føre til vektoppgang.

Ta telefonen gående

Gjør du det til en vane å alltid reise deg opp og gå rundt når du får en telefon, er dette bedre enn å bli sittende eller liggende på sofaen.

Jo da, shopping er også trening

Det kan være god trening i litt shopping. Etter en halvtime fra butikk til butikk har du svidd av de 100 kaloriene. Men hva får man egentlig gjort på en halvtime? Hvorfor ikke ta en halvtime til? Nå har du en god grunn til å prioritere å øke garderoben framfor muskelmassen: Ukentlig brenner vi av nesten 923 kalorier på shopping. Det tilsvarer tre store stykker gulrotkake med glasur.

Tren rumpa

Neste gang du går av sted på tur, press inn baken og tren rumpemusklene. Du bruker flere muskler og forbrenner dermed flere kalorier.

Prøv noe nytt

Gjør noe du aldri har gjort før! Zumba har blitt veldig populært den siste tiden. De fleste har fått med seg eksplosjonen av tilbudene på treningssentrene. Zumba får du også på DVD som gir deg muligheten til å trene det hjemme, slik som Marian Aas Hansen blant annet gjør. Zumba har røtter fra latinamerikanske pulserende rytmer som ved hjelp av god musikk gir deg en god stemning og masse energi. Zumba gjør at du får brukt hele kroppen med enkle trinn, og du glemmer raskt at dette er en treningsøkt. - Zumba er de kursene vi har fått størst respons på hittil i år. Det passer til alle, alt fra unge jenter til eldre kvinner. Med eksotiske dansebevegelser og glad partymuskk får du inspirasjon til å fortsette å trene, forteller Johanne Fredriksson, produksjonssjef for gruppetrening i Elixia.Her kan du se et klipp fra en zumbatime:

Les også: Lett å forbrenne mer10 matvarer som brenner fettSlik forbrenner du maks

Kom deg ut

Studier viser at vitamin D kan hjelpe deg med å gå ned i vekt – og du kan ganske enkelt få i deg vitaminet ved å lufte deg litt i sola. Når det er sagt, bør du ikke glemme å beskytte huden din. Husk solkrem.

La maten synke

Vent gjerne til to timer etter et måltid før du går tur. Blodsukkernivåene er stabile på et lavere nivå og kroppen brenner både sukker og fett.Merk! Du kan minske de negative effektene av et kraftig fettrikt måltid gjennom å gå i en times tid i raskt tempo før middagen. Gåturen gjør at mengden blodfettstoffer blir betydelig lavere.

Inn i varmen

Tilbringer du femten minutter liggende på et håndkle i badstua, har du faktisk svettet bort 100 kalorier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer