Spise Sunnere

6 geniale triks som gjør maten ENDA sunnere

Spis sitrusfrukter med kornblandingen og varm opp tomaten. Her er ekspertens beste tips!

OPPVARMET: Når tomaten varmes opp vil det gjøre lykopenet kraftigere, slik at du får full uttelling av den gode antioksidanten.
 Foto: VG
OPPVARMET: Når tomaten varmes opp vil det gjøre lykopenet kraftigere, slik at du får full uttelling av den gode antioksidanten. Foto: VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Visste du at enkelte matvarer kan potensielt bli enda sunnere enn de allerede er dersom de så behandles riktig, spises til riktig tid i modningsprosessen eller hvis de kombineres med andre matvarer?

Det stemmer! 

Derfor har vi spurt ernæringsfysiolog Therese Fostervoll Mathisen fra Thema Nutrition, om hun har noen eksempler på matvarer som det er mulig å gjøre enda sunnere.

LES OGSÅ: 7 matvarer du bør spise hver dag

1. Varm opp tomater

Tomat er noe av det sunneste du kan spise, og dette er mye takket være det høye innholdet av antioksidanter.

– Tomater er fulle av antioksidanten lykopen. Disse viser spesielt stor aktivitet når tomaten varmes opp, og i nærvær av fett/olje. Derfor vil pizzasaus, tomatsaus og hjemmelaget tomatsuppe være smart, sier hun. 

Varmer du opp tomaten vil derfor gjøre lykopenet kraftigere, og kroppen vil ta opp mer av denne gode antioksidanten. Dette er derfor en god grunn til å slenge litt tomater med litt olje i stekepanna, eller du kan lage dine egne tomatsauser fra bunnen av.

2. Spis bananen når den er grønnere 

MINDRE KARBS: Det er færre karbohydrater i grønn banan.  Foto: Scanpix
MINDRE KARBS: Det er færre karbohydrater i grønn banan. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge ernæringsfysiologen har banan mer energi i form av karbohydrater når du spiser den moden, enn når du spiser den umoden. 

– Det skyldes at sukkerartene den inneholder er resistente for våre fordøyelsessafter når den er umoden, men at disse sukkerartene spaltes av bananens egne enzymer når den modnes, og derfor gjøres fordøyelig for oss. 

Når den blir overmoden, blir disse sukkerartene igjen resistente for vår fordøyelse. Skal du bruke banan som energikilde i forbindelse med trening, anbefaler hun derfor at den inntas moden.

Har bananene først rukket å bli brune og overmodne trenger du likevel ikke å kaste dem. Da er de nemlig perfekte å bruke i søt bakst.

LES OGSÅ: En av disse bananene har dobbelt så mye sukker

3. Riktig varmebehandling av grønnsaker

Grønnsaker er en svært viktig del av kostholdet vårt, men generelt sett er grønnsaker bare delvis fordøyelig for oss, slik at det fulle næringsinnholdet av vitaminer og mineraler ikke er tilgjengelig. 

– Årsaken til dette er at planteceller bygges opp av en cellevegg som er ganske vanskelig for vårt fordøyelsessystem å bryte gjennom.

- Ved varmebehandling, med fuktighet til stede, sveller disse celleveggene og sprekker – og dermed klarer vi å fordøye det som finnes på innsiden, forklarer Mathisen. 

Men du bør likevel være obs på at ikke grønnsakene blir overbehandlet, da vil de igjen miste mye av sitt gode næringsinnhold.

– Spesielt dersom de koker lenge i mye vann, da forsvinner mye av næringsstoffene ut av grønnsaken! Damp heller grønnsaker raskt, da bevares det meste av næringsstoffer samtidig som vi klarer å fordøye og ta de opp bedre, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Er frosne grønnsaker er sunnere enn ferske?

VARME HJELPER: Når grønnsaker varmebehandles blir næringsinnholdet av vitaminer og mineraler mer tilgjengelig, så fremst de ikke overkokes.  Foto: Scanpix/NTB
VARME HJELPER: Når grønnsaker varmebehandles blir næringsinnholdet av vitaminer og mineraler mer tilgjengelig, så fremst de ikke overkokes. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

4. Rått egg er ikke sunnest

Å helle i seg et rått egg høres kanskje ikke så veldig fristende ut, likevel er dette noe mange tror er svært sunt.

Heldigvis er dette noe du fint kan droppe, det lønner seg nemlig å varmebehandle egget.

– Egg bør varmebehandles før inntak, da disse inneholder stoffet avidin som binder b-vitaminet biotin, og gjør at vi ikke klarer å fordøye og ta dette opp. Dette uheldige stoffet deaktiveres når egget varmebehandles, forklarer hun.

LES OGSÅ: Så mange egg kan du spise om dagen

5. Bløtlegg korn

– Korn bør bløtlegges før inntak, og eventuelt heves over lengre tid, da dette gjør at et uheldig stoff kalt fytinsyre brytes ned og gjøres inaktivt.

BLØTLEGG: – Korn bør bløtlegges før inntak, og eventuelt heves over lengre tid, da dette gjør at et uheldig stoff kalt fytinsyre brytes ned og gjøres inaktivt, sier eksperten.  Foto: Scanpix
BLØTLEGG: – Korn bør bløtlegges før inntak, og eventuelt heves over lengre tid, da dette gjør at et uheldig stoff kalt fytinsyre brytes ned og gjøres inaktivt, sier eksperten. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette stoffet vil normalt binde seg til kalsium og jern, og gjøre disse ufordøyelig og ikke-tilgjengelig for oss, forteller ernæringsfysiologen. 

Denne fytinsyren brytes ned av et enzym som normalt finnes i korn, men som altså må aktiveres av fuktighet. Skal du for eksempel bake brød kan det av denne grunnen være lurt å la deigen heve en stund.

– Surdeigsbrød er således beste hevemetode for å fremme næringstilgjengelighet i brød, da dette innebærer langvarig heving, legger hun til.

LES OGSÅ: 6 matvarer kroppen ikke trenger

6. Kombiner jernrik korn med vitamin C

KOMBINER: Appelsinjuice og frukt og grønt som er rikt på vitamin C gjør det lettere for kroppen å ta opp jernet som finnes i kornprodukter. Foto: Scanpix/NTB
KOMBINER: Appelsinjuice og frukt og grønt som er rikt på vitamin C gjør det lettere for kroppen å ta opp jernet som finnes i kornprodukter. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Jernmangel er ikke uvanlig for kvinner å oppleve i løpet av livet, og det er derfor viktig å sørge for å få i seg tilstrekkelig av dette mineralet. De beste kildene til jern er kjøtt, og da særlig innmat som leverpostei.

Men jern finnes også i korn, og dette jernet er av en kjemisk variant som er vanskelig fordøyelig for våre enzymer. 

– Når dette jernet derimot kombineres med vitamin C endres den kjemiske formen, og det blir lettere for kroppen å fordøye og ta opp jernet. Kombiner derfor vegetabilske jernkilder med noe som er rikt på vitamin C, som juice, sitrusfrukter, paprika og kålrot, anbefaler Mathisen.

Vær også obs på at drikker som kaffe, te, melk og vin reduserer jernopptaket, spiser du et jernholdig måltid det kan derfor være lurt å vente en time med disse drikkene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer