Tenåring

6 gode råd til tenåringsforeldre

Skaper nettet en generasjonskløft til våre tenåringsdøtre som er mye større enn vi aner? JA, mener dansk forfatter.

UTFORDRENDE TENÅRINGSTID: For å forstå din datter, er det avgjørende å forstå hva som har forandret seg siden du selv var tenåring.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
UTFORDRENDE TENÅRINGSTID: For å forstå din datter, er det avgjørende å forstå hva som har forandret seg siden du selv var tenåring. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Siden vi alle tross alt overlevde vår egen tenårinsgtid, er det lett å tenke at vi selvsagt forstår oss på våre tenåringsdøtre.

Men den danske forfatteren og journalisten Nina Vedel-Petersen, som har skrevet boken «Forstå din datters verden», er ikke i tvil om at forandringen som internett har skapt, har åpnet en generasjonskløft som gjør det vanskelig å forstå de utfordringene dagens unge jenter møter. 

– Tanker og følelser og utvikling er mye likt, men påvirkningen unge jenter utsettes for i dag, kan det være vanskelig å sette seg inn i. Kommunikasjonen er mer brutal, det går fortere, og det er mange forventninger til at de skal være modne og voksne langt tidligere enn de har mulighet til.

Internett har åpnet fantastiske muligheter for kommunikasjon. Likevel advarer Vedel-Petersen om at eldre barn kan være del av en omfattende, skjult kommunikasjon som du ikke kan hjelpe dem med.

80 % HAR DET BRA: Psykolog Anna Bjærre minner også om at 80 prosent av alle unge jenter har det bra. De snubler litt, reiser seg igjen. Lærer av livet og går videre.  Foto: Lisa F. Young - Fotolia
80 % HAR DET BRA: Psykolog Anna Bjærre minner også om at 80 prosent av alle unge jenter har det bra. De snubler litt, reiser seg igjen. Lærer av livet og går videre. Foto: Lisa F. Young - Fotolia Vis mer

– På sosiale medier skjer ting fort og med en enorm styrke. Blir du mobbet på nettet, blir du det morgen, middag og kveld. Også midt på natten, mens du skulle være trygg i sengen din, kan de nå deg. Ting kan spres raskt til mange mennesker, bilder av deg og kommentarer blir delt, og du kan ikke trekke noe tilbake. Det er vanskelig å skulle starte med blanke ark igjen, påpeker hun.

Og oppfordrer alle foreldre til å lære seg de forskjellige plattformene som Facebook, Instagram, Snapchat og Tinder, og i størst mulig grad følge med på hva barna deres holder på med. På samme måte er det viktig at både foreldre og lærere tidlig snakker med de unge om hva som er god tone og omgangsform på nettet.

LES OGSÅ: - Uansett hvor mye fint folk sier, klarer jeg ikke å ta det inn

INTERNETT OG SMARTTELEFONER: Har gjort ting enklere - men også vanskeligere, for mange.  Foto: Samfoto
INTERNETT OG SMARTTELEFONER: Har gjort ting enklere - men også vanskeligere, for mange. Foto: Samfoto Vis mer

Mange henvendelser om utilfredshet med kroppen

Også psykolog Anna Bjerre opplever at dagens tenåringsjenter står overfor helt andre utfordringer enn hva vi selv gjorde, og har startet det danske chatteforumet GirlTalk.dk. Her kan jenter mellom 12 og 24 år lufte sine bekymringer og få rådgivning om de har det vanskelig. Mange av henvendelsene handler om ensomhet og utilfredshet med kroppen..

«Når jeg får en snapchat på mobilen, tenker jeg alltid: De er perfekte, de har alt. Så ser jeg meg selv i speilet og tenker: Jeg er altfor tykk (…), jeg vil aldri få venner som vil like meg»,  skriver en av de unge jentene på forumet.

«Selvskading» og «spiseforstyrrelser» er gjennomgående overskrifter på forumet. Mange av jentene føler at fokuset på det perfekte liv og den perfekte kropp er massivt og overveldende. Hvem kan holde følge med det? Noen, men langt fra alle.

– Verden er blitt større, vi har flere muligheter. Det krever stor grad av selvstendighet å navigere, og noe av det vanskelige er når mulighetene blir til krav, sier Anna Bjærre.

– Hvis du kan endre utseende gjennom kirurgi, er ikke lenger spørsmålet for mange: «Skal jeg gjøre det?» men «Når skal jeg gjøre det?» Det er vanskelig når så mange er misfornøyd med kroppen sin.

Psykologen opplever også et stort fokus på å skape et godt liv.

- Alt fra tv-program til foreldre presenterer dem for en prestasjonskultur hvor de skal leve opp til noe, prestere og levere. Ofte har vi altfor mye fokus på seierne, men ikke på hvordan man håndterer nederlagene, mener Anna Bjerre, som under deler sine beste råd som nettopp handler om dette.

LYTT UTEN Å DØMME: Er blant rådene psykologen gir til tenåringsmødre.  Foto: Samfoto
LYTT UTEN Å DØMME: Er blant rådene psykologen gir til tenåringsmødre. Foto: Samfoto Vis mer

LES OGSÅ: Gi slipp på perfeksjonismen

Psykolog Anna Bjerres beste råd til tenåringsforeldre

1. Husk at det er stor forskjell på å løse problemer for barna sine, og å hjelpe dem så de kan løse dem selv. Det er en utbredt misforståelse at vi skal fikse alt for våre barn.

2. Lytt uten å dømme. Det er ikke opp til deg å vurdere om et problem barnet ditt har møtt på er stort eller smått. Lytt til hva de selv forteller om problemet, på den måten beholder du barnets fortrolighet.

3. Skap et miljø barna har lyst til å ta med venner hjem til. Du kjenner ditt barn bedre når du ser hvordan de er sammen med venner.

4. Fokuser på hvem barnet ditt er, og hva det gjør. Barnet ditt skal ha oppmerksomhet bare fordi hun er til, ikke kun når hun leverer.

5. Det er viktig å kunne si unnskyld. Når du sier unnskyld viser du at du ikke er et ufeilbarlig overmenneske. Det er en viktig verdi å gi videre.

6. Tilgi deg selv for ikke alltid å være perfekt. Perfekt kan ingen være – ikke engang foreldre. Du kan ikke unngå å feile, gå tom for overskudd eller være «dumme mamma».

Saken er opprinnelig publisert i KK 25. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer