Vann

6 grunner til å drikke vann akkurat nå

Det er ingen grunn til å legge bånd på seg i varmen.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sol, sommer og svette dager er deilig. Sørg bare for å få i deg nok vann mens du nyter tilværelsen. Her ser du hvorfor det er viktig:

1. Du blir mer balansert

Å drikke vann hjelper deg å holde væskebalansen i kroppen. Du består tross alt av 60 prosent vann, så å etterfylle er viktig. Kroppsvæskene sørger for å holde fordøyelse, sirkulasjon, spyttproduksjon, transport av næringsstoffer og kroppstemperatur i orden.
 • Kjendiser på vannvogna
 • Hjernen din kommuniserer med nyrene for å avgjøre hvor mye væske som skal skilles ut som urin og hvor mye som skal beholdes i kroppen. Har du for lite væske i kroppen aktiveres tørstmekanismen. Med mindre du går på medisiner som gjør deg tørst skal du lytte til kroppen når den gir deg signal om at du trenger å drikke noe. Vann bør være førstevalget, men jucie og andre tørsteslukkere fungerer også.Det eneste du med sikkerhet bør holde deg unna når du trenger væske er alkohol. Den tuller til kommuniksjonen mellom hjernen og nyrene, slik at kroppen skiller ut mer værske enn godt er. Dette kan gjøre deg dehydrert.

  2. Du blir penere

  Vann gir deg finere hud. Huden din inneholder masse vann og fungerer som en barriere for væsketap. Det er ikke slik at rynker og linjer forsvinner når du drikker nok vann, men er du dehydrert blir huden slappere og mattere, og den ser tynnere ut. Bruk av fuktighetskrem hjelper til med å «låse» fuktigheten i huden.
 • Femina.no: Den store vanntesten
 • 3. Du blir sprekere

  Vann gir energi til musklene. Når cellene ikke får opprettholde væskebalansen blir musklene raskere slitne, og dine kroppsprestasjoner lider under dette. Sørg derfor for å drikke nok i varmen, når du trener eller anstrenger deg fysisk på annet vis.
 • Vann for alle penga
 • 4. Du blir slankere

  Vann kan bidra til kalorikontroll. Høyt væskeinntak har lenge vært et kjent slanketriks. Det er ikke slik at vann er slankende i seg selv, men det hjelper til med å fylle magen og dermed øke metthetsfølelsen. Sukkerholdige drikker er selvsagt ikke smart i denne sammenhengen. Mat med høyt væskeinnhold, som frukt, bønner og grønnsaker, er også et godt valg. På grunn av det høye vanninnholdet ser maten større ut og du bruker lang tid på å tygge den, hvilket igjen gjør at du fortere føler deg mett.
 • Flytende kalorier
 • 5. Du holder deg frisk

  Vann hjelper nyrene med å jobbe bedre. Kroppsvæskene transporterer avfallsstoffer inn og ut av cellene. Urinstoff, eller urea, er hovedavfallsstoffet. Det er vannløselig og skilles ut i urinen via nyrene. Så lenge kroppen din får nok væske klarer nyrene denne renseoppgaven utmerket. Farge- og luktsvak urin er tegn på at du drikker nok vann. Drikker du for lite over lang tid vil urinen bli mørk og få en stram lukt. Da jobber nyrene dine på høygir, og du har økt risiko for å få nyrestein.

  6. Du stopper ikke opp

  Vann opprettholder tarmfunksjonen. Drikker du for lite vil tykktarmen trekke vann ut av avføringen din for å kunne jobbe skikkelig. Resultatet kan bli forstoppelse, hvilket slett ikke er behagelig. Ta derfor et glass for magens skyld.Tips for å drikke nok:
 • Drikk noe hver gang du spiser.
 • Spis mye frukt og grønnsaker; de inneholder mye vann. Cirka 20 av væskeinntaket vårt kommer fra maten.
 • Ha en flaske vann tilgjengelig på jobben, i bilen og i håndveska. Du trenger slett ikke kjøpe dyrt vann i butikken. Fyll opp med godt norsk springvann, det har super kvalitet.
 • LES OGSÅ:
 • Så usunt drikker du
 • Saftig sunnhet som smaker supert
 • Drikk deg sunn
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer