Fett

6 grunner til å spise fett

Det gir ikke bare smak til maten.

Er du opptatt av at alt du spiser skal være magert eller fettfritt? Da går kroppen glipp av viktige fettsyrer.
Er du opptatt av at alt du spiser skal være magert eller fettfritt? Da går kroppen glipp av viktige fettsyrer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At deilige oster som Brie og Parmesan legger seg på hoftebeina, har vi hørt før. Og at den ekstra spruten med olivenolje over salaten gjør at den blir mindre sunn, er gammelt nytt. Men dersom du alltid velger den magreste maten, er ikke dette særlig lurt. Det finnes faktisk flere gode grunner til å ikke kutte ut alt fett fra kosten, melder Health.com.

Fett er smertestillende

Verkende ledd, vondt i ryggen, stiv i nakken? De fleste opplever at karosseriet gjør litt vondt av og til. Da kan faktisk fiskefett være løsningen. Forskere ved Pittsburgh Medical Center fant ut at to tredjedeler av de pasientene som slet med kroniske nakke- og ryggsmerter opplevde at smertene ble mindre etter at de hadde tatt trankapsler i minst 20 dager, skriver Health.com. Årsaken kan være omega-3 sin evne til å bekjempe betennelsetilstander i kroppen. Omega-3 får du gjennom fet fisk som makrell, sild, kveite, ørret, laks og fiskelever. Spiser du lite fisk, kan det være smart å være nøye på en daglig dose tran. - Tran gir Omega-3 og D-vitamin, og anbefales året rundt til hele den norske befolkning. Dette fordi vi spiser alt for lite fet fisk, sier KK.nos kostekspert Ina Garthe.

Hold deg slank

Vil du ned i vekt, er ikke det sunne fettet det første du bør kutte ned på. Fett hjelper nemlig kroppen til å stabilisere både humøret og appetitten. Her er kalorikuttene du ikke kommer til å merke.

Pust lettere

Omega-3 kan bidra til å redusere astma-plager, viser en fersk studie fra universitetet i Indiana.

Peanøttsmør er avstressende

Nøtter har mange gode egenskaper. Det gode fettet i nøttene hjelper kroppen med blant annet å bekjempe farlig kolesterol. Nøtter er også rike på andre gode næringsstoffer. Mandler og hasselnøtter er spesielt sunne, de inneholder E-vitamin som stimulerer immunforsvaret vårt.Forskning viser i tillegg at å inkludere valnøtter og valnøttolje i kosten er bra for både hvilepuls og blodtrykk i stressende situasjoner. Det gjør dessuten at du holder deg mett lenger. Peanøtter inneholder også mye vitamin B og E, samt sink og magnesium. Og faktisk er det supert som en del av et etter-trenings-måltid som gjør at du kommer deg raskere etter en hard økt.

Fin hud med guacamole

Dette gjør det sunt: Den smøremyke konsistensen kommer blant annet av det rause fettinnholdet. Men fettet er av den sunne, enumettede typen, som er supert for hjerte- og karsystemet. I tillegg gir både nøtter og avokado deg en penere hud.Derfor bør du unngå fem om dagen: Alt med måte. Og spiser du guacamole til frokost og fire avokadoer til lunsj, vil nok det høye fettinnholdet merkes på sidebeina. En halv avokado inneholder 14,8 gram fett, men likevel: Avokado i små mengder kan regnes som slankemat.

Slank med ost

Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium, vitamin K2 og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår. Også proteinene i melka har en god innvirkning på det helhetlige kaloriinntaket. En studie viser at personer som får i seg melk og melkeprodukter lett kvitter seg med kiloene når de ønsker det. Elsker du fete oster, bør du unne deg det. Er du opptatt av å knipe inn på kaloriene, men likevel vil ha mye smak, er altså trikset å velge en smaksrik variant som fetaost eller blåmuggost. Dermed kan du nøye deg med en mindre mengde. - Fettet i osten er mettet og det kan bli relativt mye mettet fett dersom ost brukes som pålegg daglig og til matlaging ellers. Det trenger ikke være en sjelden gjest i kjøleskapet, men man må være litt obs på daglig mengde, sier KK.nos trenings- og kostekspert, Ina Garthe.

Pizza mot brystkreft

Elsker du italiensk mat? Hell olivenolje på pizzaen og spis dressing på salaten. En studie gjor ved Universitat Autònoma i Barcelona viser nemlig at olivenoljen virker forebyggende mot brystkreft. Studien viser at Middelhavskosten med mye olivenolje både forebygger og kan virke dempende på framveksten av brystkreftceller. Olivenoljen deaktiverer nemlig proteinet kreftcellene trenger for å holde seg i live. Les også: Ni kjappe råd om kaloriforbrenning

- Unn deg det

- Jeg synes det er viktig å unne seg ting man har lyst på innimellom. Om du gjør dette i små mengder oftere eller mer sjelden og i større mengder vil være hipp som happ. Det som er viktig er at du ikke skal ha dårlig samvittighet, sier Ina Garthe i nettmøte. Les også: Snacks uten kvaler

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer