Glutenintoleranse

6 meltyper for deg med glutenallergi

Nå har du ingen grunn til å droppe julebaksten!

GLUTENALLERGI: Er du glad i å bake, men har glutenallergi? Det trenger ikke stoppe deg. Her er seks alternativer du kan bruke istedet for hvetemel.  Foto: Sea Wave - Fotolia
GLUTENALLERGI: Er du glad i å bake, men har glutenallergi? Det trenger ikke stoppe deg. Her er seks alternativer du kan bruke istedet for hvetemel. Foto: Sea Wave - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula er rett rundt hjørnet, noe som betyr at det snart er på tide å tenke på hvilke julekaker som skal serveres til våre nære og kjære i år.

Vil du gjerne bake krumkaker, pepperkaker, kakemenn, sirupssnipper eller kanskje peppernøtter, men har glutenallergi og kan dermed ikke bruke hvetemel i baksten?

Da kan du ifølge nettstedet Self.com prøve noen av disse seks glutenfrie mel-alternativene.

LES OGSÅ: Spiser du glutenfritt for å bli sunnere?

1. Mandelmel

Mandelmel er laget av avskallede mandler som er finmalte, og kan brukes i baking og matlaging av alle som har en intoleranse mot gluten. Det beste er at du kan bruke mandelmel i alle oppskrifter hvor man til vanlig bruker hvetemel.

I mandelmelet er over 80 prosent av fettet fra mandlene fjernet ved kaldpressing for å gjøre det bedre egnet som mel. Mandelmel gir svært lav blodsukkerstigning, og er dermed godt egnet for diabetikere og andre som vil spise mat som er snill mot blodsukkeret.

MANDELMEL: Mandelmel er laget av avskallede mandler som er finmalte, og kan brukes i baking og matlaging av alle som har en intoleranse mot gluten.  Foto: Heike Rau - Fotolia
MANDELMEL: Mandelmel er laget av avskallede mandler som er finmalte, og kan brukes i baking og matlaging av alle som har en intoleranse mot gluten. Foto: Heike Rau - Fotolia Vis mer

Mandelmel har også et høyt innhold av mineraler, derav blant annet magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink. Innholdet av proteiner er også høyt, da det har hele 55 prosent.

2. Rismel

Rismel er laget av finmalt ris, og kommer i både brune og hvite varianter. Dette er en fin erstatning for hvetemel, da det i likhet med mandelmel kan brukes som en erstatning i for eksempel brød- eller kakebakst. Rismel blir også ofte brukt til å lage risnudler og ulike japanske desserter.

LES OGSÅ: Slik vet du om du har glutenintoleranse

3. Amaranthmel

Amaranth er et frø med høyt innhold av protein og kostfiber. Frøene inneholder blant annet kalsium, magnesium, jern og sink.

AMARANTHMEL: Amaranthmel er laget av et frø med høyt innhold av protein og kostfiber.  Foto: P.CH. - Fotolia
AMARANTHMEL: Amaranthmel er laget av et frø med høyt innhold av protein og kostfiber. Foto: P.CH. - Fotolia Vis mer

Amaranthmel kan for eksempel brukes til brød, kaker, pannekaker, kjeks og vafler. Når det gjelder baking av brød, anbefales det å bruke 25 til 30 prosent amaranthmel, ellers vil du få problemer med hevingen. Melet er også et godt glutenfritt bindemiddel i supper, sauser og i grønnsakretter.

4. Potetmel

Potetmel er et glutenfritt, naturlig stivelsesprodukt som gir perfekte bakervarer, da det tiltrekker seg varme og holder på den – noe som gir saftige brød, kaker, pannekaker og vafler. I tillegg er det en god kilde til B-vitaminer og fiber.

LES OGSÅ: - Bytt ut vanlig hvetemel med fullkorn hvetemel

5. Bokhvetemel

Bokhvete er frø fra en plante i syrefamilien. Selv om den kalles bokhvete er den altså ikke en kornsort eller hvetesort.

BOKHVETEMEL: Nei dette er ikke det samme som vanlig hvetemel. Bokhvete er nemlig frø fra en plante i syrefamilien.  Foto: HandmadePictures - Fotolia
BOKHVETEMEL: Nei dette er ikke det samme som vanlig hvetemel. Bokhvete er nemlig frø fra en plante i syrefamilien. Foto: HandmadePictures - Fotolia Vis mer

Bokhvetemel er laget av avskallet bokhvete og kan brukes til brød, kaker, grøt, sauser, pai og pannekaker. Til brød og andre ting som skal heve bør du imidlertid blande inn andre melsorter. Bokhvetemel passer også fint som jevning i sauser og supper, da det utvider seg raskt.

6. Kikertmel

Kikertmel, eller gram-mel som det også kalles, er mel laget av tørkede og malte kikerter. Det lages kikertmel av både stekte og ustekte kikerter – det stekte har en kraftigere smak.

Kikertmel brukes i mange land blant annet i Midtøsten og i Middelhavslandene. I India, Pakistan og Nepal brukes kikertmel i utstrakt grad i matlagingen, og er derfor en av de viktigste næringskildene.

Kikertmel er glutenfritt og næringsrikt. Det er en veldig god kilde til protein med seks ganger så mye protein som hvetemel og tre ganger så mye som fullkornsmel. I tillegg inneholder det lite mettet fett og mye fiber. Det er vitamin- og mineralrikt og inneholder spesielt mye magnesium, kobber, jern, mangan, vitamin B6 og folat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer