Symptomer På Kreft

6 sykdommer alle kvinner bør vite om

De vanligste alvorlige kvinnesykdommene.

KVINNESYKDOMMER: Sjansen for at en av disse sykdommene vil ramme deg i løpet av livet, er stor.  Foto: NTB Scanpix
KVINNESYKDOMMER: Sjansen for at en av disse sykdommene vil ramme deg i løpet av livet, er stor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kuler i brystet, svimmelhet, tung pust og tretthet kan alle være tegn og symptomer på at noe er galt med kroppen din.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at kvinner i gjennomsnitt oppsøker fastlege 3,1 ganger i året, mens menn gjør det 2,2 ganger i året.

Tallene viser også at noen grunner til at vi går til lege går igjen oftere enn andre. Blant norske kvinner er dette de seks vanligste sykdommene og symptomene på dem:

LES OGSÅ: Dette kan være tegn på leddgikt

1. Depresjon

Kvinner rammes oftere enn menn av depresjon, flere enn 50 prosent av alle kvinner får en depresjon i løpet av livet.

- Man er spesielt utsatt i puberteten, ved graviditet/fødsel og i overgangsalder, forteller Erik Ganesh Iyer Søegaard, som er lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus.

I tillegg er man også ekstra utsatt dersom man går gjennom skilsmisse, fysisk sykdom eller for eksempel problemer på jobb.

- Det ikke alle vet, er at man kan ha en depresjon uten å føle seg deprimert. Symptomene kan noen ganger bare være tretthet og slitenhet, dårlig konsentrasjon, økt søvnbehov, irritabilitet, svimmelhet, muskelsmerter, likegyldighet, negative tanker og/eller angst, sier Søegaard.

LEGE OG FORSKER: Erik Ganesh Iyer Søegaard. Foto: Privat
LEGE OG FORSKER: Erik Ganesh Iyer Søegaard. Foto: Privat Vis mer

Han mener derfor det kan være lurt å forstå tidlig at man har en depresjon, og at det i seg selv er en ufarlig sykdom som som regel går over.

- Jobb med å tenke positivt og jobb aktivt selv mot depresjonen. Finn en balanse mellom å pleie deg selv og forholdene til andre, oppfordrer Søegaard.

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

2. Osteoporose - benskjørhet

Norge er på verdenstoppen i benskjørhet og påfølgende benbrudd, og kvinner rammes oftere enn menn, med stigende alder. De fleste vet at det er bra med D-vitamin og kalsium, men ikke alle er klar over hvor viktig det er med fysisk aktivitet og trening, for å stimulere og styrke skjelettet.

- Dette er spesielt viktig i tenårene og 20-årene, da mye av benstrukturen for resten av livet dannes, sier Søegaard.

Du kan ha benskjørhet uten å merke noe til symptomene, men får du et lavenergibrudd, det vil si et benbrudd du får av noe kroppen din egentlig skal tåle, og spesielt om du får det i en ryggvirvel eller i hoften, er det sannsynlig at det kan skyldes benskjørhet. 

- De typiske aldrene for de tre store bruddtypene ved osteoporose er underarmsbrudd ved omkring 55-års alder, ryggbrudd ved omkring 65-års alder og hoftebrudd etter 75-års alder. Men unge og barn kan få osteoporotiske brudd også, har Erik Fink Eriksen, professor og ekspert på osteoporose ved Oslo Universitetssykehus tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Slik forebygger du benskjørhet

FØLG FOLKEHELSAS RÅD: - Lett trening noen dager i uken, stump røyken, pass på vekten og kostholdet. Det er viktig å starte tidlig da det tar mange år før blodårene begynner å tette seg. Ikke minst er gode vaner tidlig i livet, ofte noe man tar med seg senere i livet, sier Søegaard.  Foto: NTB Scanpix
FØLG FOLKEHELSAS RÅD: - Lett trening noen dager i uken, stump røyken, pass på vekten og kostholdet. Det er viktig å starte tidlig da det tar mange år før blodårene begynner å tette seg. Ikke minst er gode vaner tidlig i livet, ofte noe man tar med seg senere i livet, sier Søegaard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Hjertesykdommer

Dette er fremdeles mest vanlig hos menn, men kvinneandelen er stadig økende, noe som kan ses på som en negativ konsekvens ved likestillingen.

- Kvinner har de siste tiårene fått et mer «maskulint livsmønster». De jobber mer, snuser, røyker, går opp i vekt og drikker mer alkohol enn tidligere, sier Søegaard.

Det ikke alle vet, er at hjertesykdom ofte arter seg annerledes hos kvinner enn menn.

- Istedet for de klassiske symptomene med smerter i brystet og stråling til venstre arm, kan symptomene hos kvinner for eksempel bare være svimmelhet, tungpust, kvalme eller smerter i kjeve eller skulder, forteller Søegaard.

For å forebygge mot hjertesykdommer, er rådene klare: lett trening noen dager i uken, slutte å røyke, passe på vekten og kosthold.

- Det er viktig å starte tidlig, da det tar mange år før blodårene begynner å tette seg. Ikke minst er gode vaner tidlig i livet, ofte noe man tar med seg senere i livet. Det kan også være lurt å vite kolesterol og BT-verdiene sine, ettersom dette er usynlige risikofaktorer, sier Søegaard.

LES OGSÅ: Høyt blodtrykk er mer farlig for kvinner enn for menn

4. Livmorhalskreft

Det nasjonale screeningprogrammet anbefaler kvinner å sjekke seg hvert tredje år, fra man er 25 til 69 år.

Livmorhalskreft er som regel en langsomt voksende krefttype, som ofte skyldes infeksjon av det seksuelt overførbare viruset HPV.

- Har man hatt mange seksualpartnere i ung alder eller har symptomer som unormal blødning eller mens, kan det være grunn til å sjekke seg hyppigere. Ved å bruke kondom kan man altså forebygge kreft, i tillegg til kjønnssykdommer og graviditet, sier Søegaard.

Prosessen fra HPV-smitte til utvikling av celleforandringer og eventuelt kreft, tar hos de aller fleste mer enn 10-15 år. 

Én til fem prosent av alle som har HPV-virusinfeksjon, utvikler livmorhalskreft dersom de ikke følger opp og behandler celleforandringer.

- Det er en klar sammenheng mellom celleforandringer og livmorhalskreft, men de aller fleste med celleforandringer får aldri kreft. Hvilke celleforandringer som forsvinner av seg selv og hvilke som går tilbake av seg selv, vet vi ikke, har Ingrid Baasland, som er gynekolog og stipendiat ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

5. Brystkreft

Dette er den vanligste kreftformen blant kvinner, og i tillegg en av de vanligste dødsårsakene blant kvinner.

- Selvsjekk er viktig, spesielt å lære sine bryster å kjenne for å kunne oppdage forandringer, sier Søegaard.

Alkohol, røyking og overvekt er risikofaktorer, gener spiller også en viktig rolle.

- Å føde flere barn og amme synes å være beskyttende. Mammografiprogrammet inviterer alle kvinner mellom 50-69 år til undersøkelse hvert andre år, forteller Søegaard.

Årsaken til at kvinner utvikler brystkreft er ukjent, men man vet at risikoen øker med alderen.

- Rundt 80 prosent av kvinnene som får denne kreftformen er over 50 år, har kreftsykepleier og leder for Kreftforeningen Kreftlinje, Else Støring, tidligere fortalt til KK.no.

KULER I BRYSTENE: Jevnlig sjekk av brystene er svært viktig for å oppdage eventuell brystkreft i et tidlig stadie. Foto: NTB Scanpix
KULER I BRYSTENE: Jevnlig sjekk av brystene er svært viktig for å oppdage eventuell brystkreft i et tidlig stadie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om du ikke har noen av de typiske symptomene som blodtilblandet væsking fra brystvorten, hudforandringer rundt brystvorten eller kuler i brystet, er det fortsatt anbefalt at du selv sjekker brystene dine jevnlig.

– Kreftforeningen anbefaler å undersøke brystene selv fra 30-35 års alder. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men du lærer å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer, har Støring fortalt.

LES OGSÅ: Myter og fakta om brystkreft

6. Auto-immune sykdommer

Kvinner er viktigere for artens overlevelse, og naturen passer derfor ekstra godt på kvinnene. De lever lenger og har sterkere immunforsvar.

- Den negative siden ved et sterkt immunforsvar er at det noen ganger tar feil og angriper eget kroppsvev, forteller Søegaard.

Dette kalles auto-immune sykdommer, noe som rammer kvinner tre ganger hyppigere enn menn.

- Det er et bredt spekter av sykdommer, alt fra MS, stoffskiftesykdommer, leddgikt og mange mange andre, sier Søegaard.

Symptomene kan ofte være diffuse og uspesifikke i begynnelsen, og det kan ta lang tid før man får en endelig diagnose.

- Behandlingen går ofte ut på å hemme kroppens immunforsvar, forteller Søegaard.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer