Føler du at du sover nok? Foto: All Over Press
Føler du at du sover nok? Foto: All Over Press Vis mer

Søvnbehov

6 til 8 timer søvn = perfekt

Og mindre enn fem timer søvn kan være et tegn på at noe er galt.

En ny studie gjort av italienske og britiske forskere viser at for lite søvn kan føre til en tidligere død. Personer som sover mindre enn seks timer hver natt, har 12 proent større sjanse for å dø innen en 25 års periode.

Undersøkelsen er utført på 1,5 millioner mennesker i 16 ulike studier. Resultatene viste at personer kan risikere å dø tidligere grunnet for lite søvn. Også mennesker som sover for mye kan risikere samme skjebne, selv om forskerne mener dette kan være grunnet en allerede dårlig fysisk form.

Les også: Årsaker til søvnproblemer

De med fulltidsjobb er verst

Professor Francesco, lederen for Sleep, Health and Society Programme ved Englands University of Warwick, mener at det som oftest er mennesker med en fulltidsjobb som får for lite søvn.

- I det moderne samfunnet vi lever i, viser at det er en gradvis reduksjon i gjennomsnittsmengden vi får av søvn i løpet av en natt. Dette er mest vanlig for de som har en fulltidsjobb, som kan komme av det sosiale presset om å jobbe mer, sier han.

Studien undersøkte sammenhengen mellom søvn og dødelighet ved å se på tidligere studier fra britiske, amerikanske, europeiske og østasiatiske land. Den ideelle mengden med søvn viste seg å være mellom seks til åtte timer hver natt.

Les også: Farlig å sove for lite?

På en annen side viser det seg at hvis sammenhengen mellom søvn og døden virkelig skulle være sann, ville det være omkring 6,3 millioner som ville bli rammet. Så de har ingen hånfaste bevis, og professoren forteller at de er nødt til å gjøre flere studier for å finne frem til hvorfor søvn er så viktig for helsen vår.

Viktig med nok søvn

Professor ved Loughborough University's Sleep Research Centre, Jim Horne mener andre faktorer enn bare søvn også kan spille en rolle.

- Søvn er bare en liten del av hva som påvirker den psykiske og fysiske helsen vår. Søvnen påvirkes av mange andre faktorer også, inkludert depresjon, sier han.

Les også: 15 gode råd for god søvn

Han mener at riktig mengde søvn ikke nødvendigvis gjør at noen får et bedre liv eller lever lenger, men at fem timer søvn eller mindre, påpeker at noe er galt.

- Fem timer er for lite søvn for de aller fleste, og å være søvnig hele dagen kan øke risikoen for at du kan havne i en bilulykke, eller det kan bli utrygt hvis du for eksempel skal operere med større maskiner, sier han.

Les også: Derfor fungerer skjønnhetssøvnen

Ulikt søvnbehov

Lommelegen skriver at søvnbehovet varierer fra person til person. Vi er forskjellige på mange måter når det gjelder vekt, høyde, utseende akkurat som vi har forskjellig behov for søvn. Kvaliteten på søvnen er også viktig i forhold til hvor mange timer du har sovet. Ved å se på befolkningen sover en gjennomsnittlig person 7- 7,5 timer, skriver Bjørn Bjorvatn i Lommelegen.no

Søvnlengde og -dybde reguleres av et samspill mellom ulike faktorer. Det er døgnrytmen som har avgjørende betydning for hvor mange timer man sover, og hvor trett man er når man legger seg. Antall timer i våken tilstand bestemmer hvor dypt man sover. Søvnbehovet bygger seg opp mens man er våken, og søvnen blir dypere.

Les hele artikkelen fra lommelegen her.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: