Orgasme

6 ting de færreste vet om orgasme

Visste du for eksempel at det går an å få en «snik-orgasme»?

ULIKE BEHOV: - Mannens og kvinnens seksualitet og tenning kan vi oppleve som ulik, ved at hun kan trenge mer stimuli enn han, men dette er det selvfølgelig ingen 100 prosent fasit på. Alle er vi individuelle og har ulike behov, sier sexolog Ulla Aasland til KK.no. Foto: NTB Scanpix
ULIKE BEHOV: - Mannens og kvinnens seksualitet og tenning kan vi oppleve som ulik, ved at hun kan trenge mer stimuli enn han, men dette er det selvfølgelig ingen 100 prosent fasit på. Alle er vi individuelle og har ulike behov, sier sexolog Ulla Aasland til KK.no. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Et av målene  med sex (hvert fall for en del av oss), er jo dette med å få orgasme - også kjent som den sterke seksuelle følelsen du får - både fysisk og psykisk - når du når klimaks.

Ifølge Wikipedia er orgasme lånt av det greske ordet orgasmos, som er dannet av et ord som betyr «å svulme» eller «bli prirret».

LES OGSÅ: Har du hørt om orgasme «der oppe»?

Det vi vet om kvinnelig orgasmen

De aller fleste kvinner oppgir at orgasme inntreffer ved stimulering av områdene rundt og på klitoris, som i tillegg til vaginal orgasme, sannsynligvis er den mest kjente formen for nettopp å nå klimaks.

Sexolog Ulla Aasland, som driver privat praksis i Porsgrunn, sier til KK.no at vaginal orgasme også innebærer stimulering av klitoris.

- Oppnår man orgasme ved samleie, uten bevisst stimulering av klitoris, kan det faktisk hende at man ubevisst har stimulert klitoris. Organet er stort og strekker seg nemlig utover på hver side av skjeden, og har tusenvis av nervetråder. Klitoris svulmer på samme måte som mannens penis ved lyst, forklarer hun.

Young couple making love in bed focus on hand Foto: marchsirawit - Fotolia
Young couple making love in bed focus on hand Foto: marchsirawit - Fotolia Vis mer

Til tross for at du trodde du kanskje visste «alt» om orgasme, er det nok en del ting du likevel ikke har tenk over.

Vi har listet ned seks fakta om orgasme du kanskje ikke var klar over:

Selv fostere jakter orgasmen

- Det at ufødte barn kan observeres ved å holde på eller rundt eget kjønnsorgan, er en realitet. Det samme er barn som onanerer. Helt normalt.. Seksualiteten er med mennesket fra fosterliv til død, sier sexolog Ulla Aasland til KK.no.

I 1987 la forsker Israel Meizner ved Tel Aviv University fram en forskningsrapport som går på det at selv fostere jakter på orgasmen.

I Meizners studie, kalt «Sonographic observation of in utero fetal masturbation», fra Journal of Ultrasound in Medicine, viser han til et ultralydbilde av et guttefoster som holder rundt kjønnsorganet sitt.

LES OGSÅ: Får du ikke orgasme?

Det tidligst beviste studiet gjort av et barn som har oppnådd en orgasme er gjort av den amerikanske professoren og sexologen Alfred Charles Kinsey i 1953, som resulterte i rapporten «Sexual Behavior in the Human Female».

EKSPERT: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver, og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat
EKSPERT: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver, og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat Vis mer

Her kommer det frem at en tre år gammel jente oppnådde orgasme ved hjelp av onani.

Sexolog Ulla Aasland forklarer til KK.no at barn kan onanere med hjelp av hånd, leke, bleie eller stol.

- Barn kan onanere mot det de oppdager som stimulerende og dette er en helt naturlig del av menneskets utvikling.  Barns seksualitet og kunnskap om egen kropp og grenser utvikles og læres gjennom lek, og særlig gjennom rollelek som er førskolebarnets typiske være- og uttrykksmåte.

Typiske rolleleker for utforsking er for eksempel doktorleker og «mor, far og barn».

Du kan få orgasme i det skjulte

Mange tenker at vaginalorgasme og klitorisorgasme er de vanligste måtene «å komme» på, men sexolog Aasland forklarer at det finnes flere måter å nå klimaks på. Blant annet kan du få knipeorgasme.

Aasland forklarer at denne orgasmeformen kan oppnås i det skjulte.

Knipeøvelser i underlivet er nemlig en fin måte å oppnå såkalt «snik-orgasme» på – ifølge den norske sexologen kan denne øvelsen gjøres hvor som helst, og når som helst:

- Let etter muskelen som strammer seg ved urinering. Ikke gjør dette til en vane, kun for å finne frem til hva slags muskel det er snakk om. Har du taket på denne og kan stramme og holde, vil også kvinnens klitoris bli stimulert, faktisk nok til å kunne utløse orgasme, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Hvor mange får orgasme hver dag?

Meditasjon er også en måte man kan oppnå orgasme på. Ifølge psykolog Peder Kjøs er dette noe man må trene hardt på for å oppnå:

– Det er mulig, men det er vanskelig for de fleste å få orgasme uten fysisk stimulering. Noen kan få orgasme med lite stimulering, som for eksempel ved å «rugge» med underlivet eller bare trekke musklene i bekkenet sammen. Så meditasjon kan sikkert fungere, for da fokuserer man noe ekstremt, sier han:

– Men, som sagt, vil det nok være vanskelig for mange, da de fleste trenger ganske mye fysisk stimulering.

Man kan tenke seg til en orgasme

Etter ulykker, skader og lammelser, som gjør at du ikke kan oppnå orgasme på vanlig måte, er det ifølge Ulla Aasland faktisk bevist mulig å nå klimaks ved stimuli av andre sanser – som lukt, smak, syn og hørsel.

- Det handler om å finne frem til andre erogene soner på kroppen, man kanskje ikke var klar over at eksisterte, før man ble skadet. Oppdagelse og stimulering av «nye» erogene soner kan føre til orgasme, selv om disse sonene kan befinne seg langt fra kjønnsorganene, sier hun. 

Skal vi tro Aasland må man - uansett hvordan man vil oppnå orgasme, stimulere seksuelle fantasier, da fantasiene våre er en viktig faktor i oppnåelse av orgasme.

TANKENS KRAFT: Ifølge sexolog Ulla Aasland er det faktisk mulig å nå klimaks bare ved hjelp av tankene. Foto: NTB Scanpix
TANKENS KRAFT: Ifølge sexolog Ulla Aasland er det faktisk mulig å nå klimaks bare ved hjelp av tankene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lesbiske kvinner får flere orgasmer

I en amerikansk undersøkelse publisert i The Journal of Sexual Medicine i fjor, kom forskere fram til at lesbiske kvinner har betydelig høyere sannsynlighet for å oppnå orgasme, enn sine hetrofile og biseksuelle søstre.

Dette tror sexolog Aasland kommer av at kvinner mest sannsynlig har en bedre forståelse av hva som skal til for å gi en kvinne orgasme:

- Mannens og kvinnens seksualitet og tenning kan vi oppleve som ulik, ved at hun kan trenge mer stimuli enn han, men dette er det selvfølgelig ingen 100 prosent fasit på. Alle er vi individuelle og har ulike behov.

Mange kvinner oppgir at de trenger mer tid enn sin mann til å bli skikkelig tent og til å ønske å ha sex.

- Dessuten kan både verbale, nonverbale og fysiske tilbakemeldinger man mottar i hverdagen være en faktor for å styrke hennes lystfølelse. Det kan være at de lesbiske parene i undersøkelsene var mer samspilte på disse områdene.

Orgasmen blir bedre med årene

Orgasme funker bedre om man er trygg og avslappet i forhold til seg selv, egne følelser og egen kropp sammen med andre, og dette kan nok mange kjenne seg igjen i som noe som blir bedre med alder.

- Jeg tenker ikke at orgasme nødvendigvis blir bedre med alder alene, men med alder kommer også gjerne erfaring med egen og andres kropp, erogene soner og trygghet, sier sexolog Aasland.

LES OGSÅ: Orgasme gir bedre helse

Stress i forhold til egen kropp og følelser og tanker om hva partner synes om en, kan være noe som blekner med årene, det samme kan gjelde andre stressfaktorer man opplever som yngre.

- Dette kan for eksempel handle om stress i forhold til uønsket graviditet, ønske om graviditet, stress med prevensjonsmidler og rundt økonomi, livet og livsfase generelt.

IKKE «FAKE»: Mange kvinner gir uttrykk overfor partneren sin at de har nått klimaks - når de egentlig ikke har gjort det - fordi at de er redd for å såre partneren. Dette burde du ikke gjøre, sier sexolog Ulla Aasland til KK.no. Foto: NTB Scanpix
IKKE «FAKE»: Mange kvinner gir uttrykk overfor partneren sin at de har nått klimaks - når de egentlig ikke har gjort det - fordi at de er redd for å såre partneren. Dette burde du ikke gjøre, sier sexolog Ulla Aasland til KK.no. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Derfor burde du ikke «fake» orgasme

Ifølge Aasland er det fortsatt kvinner som «faker» orgasme, og fortsetter å gjøre dette i årevis og kanskje gjennom hele sitt voksne liv, fordi hun ikke vil såre partner.

Mange kvinner som ikke oppnår orgasme tar ikke selv ansvar for å vise partner hva som skal til for å oppnå orgasme, hevder hun:

- På denne måten er det mange menn som ikke har peiling på hvordan de skal gi partneren sin orgasme, nettopp fordi partneren har «faket» orgasme og latt partneren i god tro få en forståelse av at hun har hatt orgasme og at hun er superfornøyd.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer