Kvise

6 tips som redder kvise-krisen

Smarte råd når urenhetene spretter opp.

KVISE-KRISE: Det er skikkelig irriterende når kviser dukker opp. Heldigvis finnes det råd som kan få dem til å forsvinne raskere.  Foto: (c) Steve Prezant/Corbis/All Over Press
KVISE-KRISE: Det er skikkelig irriterende når kviser dukker opp. Heldigvis finnes det råd som kan få dem til å forsvinne raskere. Foto: (c) Steve Prezant/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Enten du får dem ofte eller bare en gang iblant, er det ikke til å komme unna at kviser kan være en pest og en plage.

Heldigvis finnes det flere gode tips og triks som kan få kvisene til å roe seg ned og forsvinne litt raskere.

Kanskje noen av disse fungerer for deg?

LES OGSÅ: Soler du deg kvisete?

1. Ikke klem dem for tidlig

Når det kommer til kviser, og da spesielt de dypere, er det veldig viktig at du ikke begynner å klemme på dem før de har en solid gul tupp. Klemmer du på en dyp, rød kvise for tidlig, vil pusset kunne spre seg nedover i huden og føre til en verre inflammasjon.

Når kvisen er klar for å klemmes, er det viktig at du renser huden godt med varmt vann og en salisylsyreholdig rens.

Salisylsyre virker både betennelsesdempende og eksfolierende. Det vil si at den reduserer hevelser og rødhet samtidig som den fjerner opphopning av døde hudceller som tetter porene.

Steriliser en nål og stikk hull før du forsiktig klemmer ut pusset. Stopp før det kommer blod. Et godt tips kan være å avslutte med et rensende produkt som virker lett uttørrende og sammentrekkende.

KLEMME KVISE: Det er viktig at du venter med å klemme kvisen til den har en gul tupp. Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press
KLEMME KVISE: Det er viktig at du venter med å klemme kvisen til den har en gul tupp. Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Kan fet mat og sukker gi deg kviser?

2. Vær forsiktig med sminke

Det dummeste du kan gjøre når du har en kvise er å tette til huden over den så oksygen ikke slipper til. Bakteriene i kvisen tåler nemlig ikke oksygen, og trives derfor bedre med tette produkter over.

Hvis du skal legge sminke over kvisen, må ikke sminken inneholde ingredienser som kan tette porene, såkalte komedogene ingredienser som for eksempel petrolatum, mineraloljer og lanolin. Sminke som inneholder disse ingrediensene blir bare liggende oppå huden og tetter igjen porene.

Har du urenheter er det derfor viktig å bruker sminkeprodukter som åpner porene og slipper oksygen til.

LES OGSÅ: Sminkekostene kan gi deg kviser og uren hud

3. Rens huden din godt, morgen og kveld

Som du sikkert har hørt flere ganger, er det å rense ansiktet morgen og kveld veldig viktig i kampen mot kvisene.

I løpet av natten jobber nemlig huden med å kvitte seg med avfallsstoffer. Legger du deg med sminke og forurensing fra en hel dag vil du tette porene, og hindre hudens naturlige rensing.

Så uansett hvor sliten du måtte være, vil det være verdt de få minuttene med vann og rens på badet for å slippe å våkne opp med enda flere urenheter og sliten hud dagen etter.

RENSE HUDEN: Det er viktig at du renser huden din morgen og kveld dersom du er plaget med kviser.  Foto: Fotolia
RENSE HUDEN: Det er viktig at du renser huden din morgen og kveld dersom du er plaget med kviser. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: – Rens huden din to ganger

4. Ikke plukk deg i ansiktet

Det en egen aknediagnose som heter Acne Excorie, eller «plukke-akne», som skyldes konstant plukking, klemming og skraping på urenheter i huden. Dette medfører ofte sekundære infeksjoner og kan føre til arrdannelser.

Det beste rådet for å unngå å forverre eller framprovosere kviseutbrudd med tafsing og plukking, er svært enkelt: Vask hendene!

Siden hendene våre er rene bakteriebombene, anbefales det alltid å vaske dem godt før du tar deg selv i ansiktet. Dette rådet har du sikkert hørt før, og det gjelder jo ikke bare når du skal unngå urenheter i ansiktet. Det forebygger også sykdomssmitte.

5. Prøv isbittrikset

Den danske hudspesialisten og kosmetologen Ole Henriksen, som har store stjerner som Charlize Theron og Jack Nicholson på kundelisten, har tidligere kommet med et genialt tips mot kviser - som KK.no også har testet - nemlig isbittrikset!

Ta en isbit og pakk den inn i et lommetørkle for å gjøre kontakten med isbiten mer behagelig. Gni så isbiten forsiktig mot huden i fem minutter. Gjenta gjerne flere ganger om dagen.

- Isbiten roer ned betennelsen i talgkjertelen og øker blodsirkulasjonen til området. Det har virkelig en bra effekt, har Henriksen forklart.

Du kan lese mer om hva vår testperson syntes om trikset her!

KJØL NED KVISEN: Et godt triks kan være å kjøle ned kvisen.  Foto: Per Ervland
KJØL NED KVISEN: Et godt triks kan være å kjøle ned kvisen. Foto: Per Ervland Vis mer

LES OGSÅ: Ikke bruk tannkrem på kviser

6. Stress og kosthold spiller en rolle

Visste du at i en del av tilfellene kan kvisene faktisk skyldes stress? Det stemmer. Stress, både fysisk og følelsesmessig, øker nivået av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol gir økt tendens til inflammasjon og kan forårsake utbrudd av kviser.

For å forebygge eller unngå at kvisene dukker opp når du blir stresset, gjelder det å gi kroppen andre måter å kvitte seg med dette stresset på. 

Finn den måten som føles komfortabel for deg. Det kan være å sette deg ned, å få en massasje, å løpe en tur ute i naturen eller drive med yoga eller meditasjon - alt som kan hjelpe deg med å få ut stresset. Du vil se en stor forandring i huden når du finner din måte å takle stresset på.

En annen ting som kan være årsaken til at kvisene stadig dukker opp er kostholdet ditt. Tidligere har vi skrevet at personer som er plaget med uren hud bør være forsiktige med blant annet skalldyr og meieriprodukter. Hvorfor kan du lese mer om her!
 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer