Slanking

60 supre slanketips

Bli kvitt julekiloene uten å slite.

Skal du ned i vekt, må du spise. Det gjelder bare å velge smart.  Foto: colourbox.com
Skal du ned i vekt, må du spise. Det gjelder bare å velge smart. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å gå ned i vekt er ikke kjent for nødvendigvis å være rasende festlig, men det ikke være vondt og slitsomt heller. Hvem trenger sultekurer når det finnes enkle tips som får deg ned i vekt?

1. Pynt med is, ikke frukt

Når du fyller isbollen, snu det hele oppned. Tenk på isen som tilbehøret til frukten. I bunnem fyller du skålen med frukt og bær, før du legger en iskule på toppen som pynt. Vil du spise nærmest ubegrensede mengder is, er det bare å følge denne oppskriften.

2. Se opp for kaffekaloriene

Går du ofte på kaffebar? I så fall bør du passe på. Enkelte av de mange kaffetilbudene inneholder like mange kalorier som en hel frokost. Spør etter lettmelk i kaffen og unngå sirup, karamell og sjokolade.

3. Unngå ferieslapphet

Ikke glem å trimme i ferien. Skal du et sted hvor det blir mye sitting og ligging, ta med treningsstrikken eller manualene. Gå istedenfor å ta taxi, og ta trappene framfor heisen. Feriekiloene kommer nemlig før du aner.

4. Tur = kos

Hør på en lydbok når du går lange turer. Det kan få deg til å gå lengre – og du vil kanskje også se fram til neste treningsøkt.

5. Det heter ikke «nei-mat»

All mat er tillatt. Tenk at du kan spise litt av alt, men ikke hele tiden. Øv deg på å bare ta én bit sjokoladekake, og å spise dessert i små biter og uten dårlig samvittighet. Det finnes ikke mat som er forbudt, bare mat som ikke er hverdagsmat.

6. Valgene som teller

Noen få utskiftninger på kjøkkenet er en enkel måte å gå ned i vekt på. Bytt ut mais- og peanøttolje med olivenolje, hvitt brød med fullkornsbrød, salami og fete kjøttpålegg med tunfisk og kokt skinke, helmelk med skummetmelk – og så videre.

7. Spis en proteinrik frokost

Forskning viser at du gjør lurt i å unne deg en god frokost. I et studie fikk noen menn beskjed om å spise en av to frokoster, der begge måltidene inneholdt like mange kalorier, for så å spise akkurat hva de ville resten av dagen. Studien viste at mennene som spiste en proteinrik frokost med eggerøre og toast, følte seg mindre sulten ved lunsjtider, og spiste cirka 400 kalorier mindre i forhold til de andre mennene de neste 24 timene. De hadde spist en frokost som var rik på karbohydrater; en bagel med fettfattig kremost og lettyoghurt. Les også: Disse dropper frokostenLommelegens Brynjulf Barexstein anbefaler at alle måltider bør inneholde fett av den sunne typen, i tillegg til rikelig med protein.

8. Drikk vann

Hver gang man drikker et glass vann setter man i gang forbrenningen og mister 20-50 kalorier. Mye og hyppig påfyll av vann gjør også at man unngår å forveksle tørst med sult. Og vin er helt greit, bare drikk med måte. Masse antioksidanter i rødvin for eksempel – og champagne og annet sprudlevann fungerer bra som «kos», ifølge Guiliani.

9. Hvorfor spiser du?

Hvis du spiser på grunn av følelsesmessige stress, bør du ta det alvorlig. Jobb med deg selv, og prøv å ta tak i selve problemet. Finn fram til en annen måte å avreagere på. Er trøstespisingen alvorlig, bør du ta kontakt med lege eller psykolog. Her finner du råd om trøstespising.

10. La øyet bli mett også

Se hva du spiser. Legg alltid maten på en tallerken. Ikke spis rett ut av posen eller boksen.

11. Dropp flytende kalorier

Få i deg færre søte drikker, som brus, limonade, saft eller lignende. Personer som drikker en halvliter brus daglig, kan gå ned hele 11 kilo på ett år ved å kun bytte til lightbrus. Dagens kalorier bør hovedsakelig tygges – ikke drikkes. Velg heller fersk frukt enn fruktjus. Ikke bare betyr det færre kalorier, men også mer næringsstoffer.

12. Nøkkelen til suksess

Ikke gjør matinnkjøp på tom mage og unngå å ha mat, drikke og snacks i huset som ikke bør spises.

13. Tenk porsjoner

Formelen for å ikke legge på seg er egentlig enkel: Tar du inn mer kalorier enn du forbruker, legger du på deg. Har du lyst på is til dessert, kan du droppe dressing på salaten, vafler i lunsjen eller det ekstra pizzastykket når du egentlig begynner å bli mett. Dermed blir det mer plass i is-magen!

14. Aldri sprengmett

Følg det kinesiske ordtaket: «Spis til du er åtte tideler full».

15. Bestill to forretter

Hvis du skal spise ute kan du bestille to forretter, i stedet for en forrett og en hovedrett. En undersøkelse foretatt ved University of North Carolina viser at gjennomsnittsburgeren i dag er 23 prosent større enn den var i 1977 og at brusflaskene er ½ liter, ikke 33 cl som de var tidligere. Ved å bestille to forretter holder du omgangskretsen med selskap, samtidig som du passer figuren.

16. Ikke spis stående

Ta deg tid til maten. Hver gang du skal spise, forbered maten, legg det på en tallerken og sett deg ned. Les også: Overspiste du i helgen?

17. Hold vekten

Lar du vektnåla peke stadig lengre mot høyre, og tenker at du kan gå like lett ned som da du var 18 år? Her er dårlige nyheter: Vektøkning kan være selvforsterkende. For etterhvert som vekta øker, blir fettcellene flere. Derfor er løsningen å ta grep alt når du har beveget deg et par kilo utenfor trivselsonen.

18. Dropp lettprodukter

Lettprodukter klinger så bra. Men mange lettprodukter inneholder riktignok mindre fett, men mer sukker. Og skal du ned i vekt, er det det samlede kaloriinntaket som gjelder. Mens fett kan få deg til å føle deg mett, og gi deg fettsyrer du trenger, gir sukker deg svært lite. Derfor: Skal du nyte noe godt, ikke velg lettvarianten.

19. Lær deg porsjonsvett

En porsjon peanøttsmør er ikke mer enn en bordtennisball. En porsjon pasta er ikke mer enn en kopp. Et stykke kjøtt bør ha den same størrelsen som en kortstokk. Jo mer usunn noe er, jo større grunn er det til å bare nyte en liten bit av det. Her er regnestykket du bør kunne.

20. Mindre kjøtt

En kjøtteter vil på en gjennomsnittlig dag få i seg en fjerdedel av kalorimengden fra animalske produkter som kjøtt og ost. Erstatter du noe av kjøttet med grønnsaker, kan du spise større porsjoner, og fremdeles gå ned i vekt.

21. Dropp det kjedeligste

Grønnsaksdisken inneholder så mye variert at det skal godt gjøres å bli lei. Men lager du den samme salaten eller den samme dampede brokkolien hver dag, er det ikke så rart om du vender tilbake til usunne vaner etter kort tid. Lær deg heller spennende måter å tilberede grønnsaker på. Prøv også ulike paster, sauser og kryddere. Det er nemlig fullt mulig å nyte seg slank.

22. Få nok proteiner

Magert kjøtt og magre meieriprodukter kan du gjerne spise. De er rike på protein, som gjør at du er mett lengre. Tenk at de alltid skal kombineres med frukt eller grønnsaker. Kombinerer du for eksempel cottage cheese med jordbær og kylling med asparges, får du både smakfulle og sunne retter.

23. Drikk lett

Alkohol er i seg selv kaloririkt, så unngå det mest fetende blandevannet. Drikk gin med light-tonic og rom med sukkerfri cola, så sparer du mange tomme kalorier.

24. Gjør det enkelt

Små valg, som å spise den minste hamburgeren eller å velge tomatsaus framfor fløtesaus til pastaen utgjør store forskjeller i det lange løp.

25. Unn deg å skeie ut

Ikke tenk at du skal nekte deg alt som er godt. Det er fremdeles lov å spise kake, dessert eller sjokolade i ny og ne. Spis heller litt mindre, litt sjeldnere. Og nyt godbiten uten dårlig samvittighet.

26. Juice til frokost

La vann, te og kaffe være det du drikker etter frokost.

27. Før matdagbok

Står vekta fast selv om du tror du spiser sunt kan det være en idé å skrive ned alt du spiser i løpet av en uke. Da vil du kanskje finne de skjulte kalorifellene. Og studier viser at de som skriver matdagbøker spiser 15 prosent mindre enn de som ikke gjør det.

28. Velg hvitvinsglass

Drikk av høye, smale glass. Da drikker du mindre megder enn om du skulle ha drukket av rundere varianter.

29. Kjør restaurantstil

Ikke sett gryten eller serveringsfatet på bordet. Legg heller opp maten på tallerkenen, og forsyne deg bare én gang.

30. Lag mat som smaker noe

Det er ikke bare smør og fløte som gir smak til maten. Også sitron, sennep, eddik, krydder, lime og urter er deilige smaktforsterkere.

31. Styr unna hvit mat

Nesten all mat som er rik på karbohydrater og sukker er hvitt på farge: Polert ris, pasta, is og boller.

32. Vær utrendy

Vær kjedelig når det kommer til kaffen. Svart kaffe med litt skummet melk inneholder svært få kalorier. Det gjør ikke kaffe med sjokolade, helmelk, sirup og sukker. Unn deg heller kaffe laget på ekstra eksklusive bønner. Her er kaffe-verstingene.

33. Spis musli

Studier viser at de som spiser musli til frokost fem dager i uka har mindre sjanse for å utvikle overvekt og diabetes. De som spiser musli får også i seg mer fiber og kalsium og mindre fett enn de som velger for eksempel skive med ost eller egg og bacon til frokost.

34. Senk tempoet

Hjernen er treigere enn magen når det kommer til å oppfatte at du er mett. Metthetsfølelsen kommer gjerne 20 minutter etter at magen har sendt signal om at den begynner å bli full. Spiser sakte, legg bestikket ned for hvert tygg og drikk små slurker vann, så oppfatter du lettere metthetssignalene.

35. Spis hot og asiatisk

Ingefær, chili, hvitløk og wasabi gir mye smak og få kalorier. Noen av dem kan også sette opp forbrenningen et hakk.

36. Velg alltid det minste

Unngå alle former for supersize-tilbud. Velg heller den minste sandwichen, den minste isen og den minste sjokoladen. Vi har nemlig en tendens til å spise det vi har tilgjengelig, og mange synes det er vanskelig å stoppe når godsakene først er åpnet.

37. Gå en tur før middag

Frisk luft og lett trening kan virke regulerende på appetitten. En studie gjort på 10 overvektige kvinner i Skottland viste at en tyveminutterstur reduserte apetitten og ga mer kontakt med metthetsfølelsen.

38. Stor lunsj, liten kvelds

Spis mest tidlig på dag. Studier viser at jo mer du spiser tidlig på dagen, jo mindre spiser du på kvelden. Og kalorier inntatt tidlig på dag er lettere å forbrenne i løpet av dagen enn kalorier inntatt om kvelden.

39. Steng kjøkkenet

Ikke la rester stå framme på kjøkkenet etter middag. Rydd, vask og slå av lyset på kjøkkenet. Å småspise på kvelden kan gi deg mange unødige kalorier.

40. Spis hot mat

Tilsett chili når du kan. Capsaicin, ingrediensen som gjør at de smaker så sterkt, virker også apetittregulerende.

41. Ha litt veskemat

Ha alltid noe sunt tilgjengelig i veska. En fullkornsbar, et eple eller nøtter kan være greie å ty til når du er sulten og omgitt av usunne kioskdisker og junk-tilbydere.

42. Spis maten du elsker

En enkel måte å kutte ned på kaloriene på uten å føle at du ofrer mye er å gå over til en lavkalorivariant av maten du virkelig liker. En pizza er like god med magrere og mindre ost og lettere kjøtt. Elsker du eplekake, lager du den med mindre sukker og smør og mer epler. Hemmeligheten er å kutte ned på sukker og fett, og likevel unne deg det som er godt.

43. Vann ut drinken

Hvitvin med farris er en frisk og sommerlig drink som gjør at du får i deg færre kalorier og mer vann. Altså ikke så fetende, og mindre bakrus.

44. Del godene

Store konditorikakestykker, pizzaer og rause hovedretter er perfekte å dele på to.

45. Legg til, ikke trekk fra

Tenker du bare på den maten du ikke skal spise, er det lett å bli både trist og demotivert. Prøv heller å legg til mer av det som er sunt når du lager mat. Putt for eksempel frisk frukt i frokostblandingen og mer grønnsaker i lasagnen.

46. Ikke spis maten din

Glem alt du har lært om å spise opp alt som er på tallerkenen din. Kjenn heller etter når du er mett, og slutt å spise da. Ofte spiser vi bare fordi maten er tilgjengelig, ikke fordi vi er sultne.

47. Sov godt!

Kjenner du følelsen? Når du er trøtt og uopplagt, er det lett å tilbringe kvelden på sofaen med en boks is. Du faller lettere for fristelser, og trening er hvertfalt helt uaktuelt. Får du nok søvn, orker du både være aktiv og gjøre lettere matvalg. Mange opplever også at de ikke blir så sugne verken på mat eller søtt når de er uthvilte.

48. Ring en venn

Send en mail, heng opp en vask eller sett på en episode av yndlingsserien. Godtesug er litt som røyksug, det varer bare noen minutter før det går over. Klarer du å motstå og avlede deg selv, er du et steg på vei mot bedre spisevaner.

49. Snack sunt

Lag det magert. Skal du ha nachos, er salsa sunnere enn guacamole. Elsker du dip, velg grønnsaker i stedet for chips.

50. Kanel

Studier viser at kanel kan gjøre at sukkeret du får i deg blir forbrent som energi, og ikke lagret som fett. Derfor: Tilsett en teskje kanel i det du spiser hver dag, enten det er sausen, yoghurten eller frokostblandingen.

51. Drikk smart: Gå for grønn te

Studier viser at grønn te midlertidig kan øke kroppens forbrenning, antageligvis på grunn av fytokjemikaliet catechin. Uansett får du en forfriskende kopp uten mange kalorier.

52. Tygg sterk tyggis

Lyst på noe søtt eller salt? Tygg sukkerfri tyggis med mye smak. Lager du middag, og smaker på alt før det kommer på bordet? Typisk tyggis-øyeblikk. Mat smaker ikke godt med sterk mintsmak i munnen.

53. Fisk og fugl

Det tar mye energi å fordøye mat. Derfor gjør du lurt i å spise mat som kroppen bruker både tid og krefter på å fordøye. Spis derfor grovt og proteinrikt, som kylling, fisk, tofu og fullkorn.

54. Sukkersug?

Stikk mandler i tørkede aprikoser. Knasende og søtt!

55. Ta en diettpause

Tillat deg å spise hva du vil og hvor mye du vil til hvert tyvende måltid. Det vil ikke ødelegge noe som helst, og du vil ikke bli selvmedlidende av å nekte deg ting du har lyst på til stadighet.

56. Prøv 80-20-regelen

Hara Hachi bu. Det er japansk, og betyr at man bare spiser til man er 80 prosent mett. Ja, innbyggerne i Okinawa har faktisk et eget navn på denne naturlige slankevanen.

57. Tjueminuttersregelen

Bli en slow-eater. Se på klokka når du begynner å spise. Nyt hver bit, tygg, smak og kos deg med maten. Hvert måltid skal ta tjue minutter. Da rekker du både å bli mett, samt få en opplevelse av å ha hatt et deilig måltid.

58. Ta frem tynnebuksa

Heng buksa du vil inn i på et sted der du ser den hver dag. Det får deg til å holde blikket på premien. Velg et plagg som bare er litt for lite, slik at du fort når første mål, deretter kan du fiske frem et enda mindre plagg.

59. Suppe fyller magen

En bolle med suppe får deg til å spise færre kalorier. Du spiser saktere, magen føles fullere og appetitten synker. Pass deg for suppe med fløte, kok heller en kraft-basert grønnsakssuppe.

60. Hopp over baconet

Du trenger ikke bacon i lunsjbaguetten. Og vips har du spart hundre kalorier, som kan gjøre at du går ned fire kilo på ett år. Andre ting kan erstatte smaken, som tomatskiver, paprika, eller sennep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.