Sverige

600 nåler rett i ryggen

- Torturen virker, sier prøvekaninen.

Jo Espen Brenden prøver ut Shaktimatten. Spikermatta kan brukes med eller uten klær. Uten t-skjorte skal den ha en sterkere effekt. Foto: Jo Espen Brenden
Jo Espen Brenden prøver ut Shaktimatten. Spikermatta kan brukes med eller uten klær. Uten t-skjorte skal den ha en sterkere effekt. Foto: Jo Espen Brenden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Foreløpig er ikke spikermatta viden kjent i Norge, men i Sverige er den blitt populær på kort tid. Den har gjort oppfinneren Susanne Lindelöw rik i rekordfart, og den har blitt det store innen alternativ behandling.

Journalist Ulrika Lundberg fra Aftenblandet.se testet spikermatta fra Lindelöw tidligere denne uka. Norske Jo Espen Brenden (36) fikk en lignende utgave tilsendt i gave fra sin svenske svigermor.

Nålene skal ha en unik effekt mot stress.

 • Førstehjelp mot stress
 • 10 tips for å unngå kronisk stress

 • Enkle veier ut av stresset
 • Så enkelt finner du roen

 • Stressdemper fra svigermor

  - Jeg har flagget tydelig at jeg er skeptisk til alt som har med det alternative å gjøre, så jeg ble veldig overrasket da jeg fikk den i gave, forteller Brenden til kk.no

  At den stressdempende matta attpåtil skulle komme fra svigermor, gjorde ham kanskje enda mer mistenksom.

  - De skal visst ha en positiv effekt på fertiliteten, så hun følte seg kanskje klar for å bli bestemor? humrer han.

  Spikermatta skal imidlertid ha langt flere helsebringende gevinster enn akkurat formering.

  - Ifølge henne er spikermatta det store innen alternativ helse i Sverige. Matta bygger på over 5000 år gammel indisk kunnskap. De indiske fakirene brukte og bruker den fortsatt. Shaktimatta (se bilde) er imidlertid ikke laget av spiker, men av 5000 plastnåler, forteller Brenden.
  Shaktimatta består av 5000 spikernåler. Nålene skal ha sammme type effekt som akupunktur. Foto: Jo Espen Brenden
  Shaktimatta består av 5000 spikernåler. Nålene skal ha sammme type effekt som akupunktur. Foto: Jo Espen Brenden Vis mer


  - Brenner som helvete


  Vondt skal vondt fordrive. Det kan høres en smule ironisk ut at det å hvile på plastspikre kan gjøre deg avslappet. Ifølge den svenske journalisten, må du først gjennom smerte, før det blir behagelig.

  ”De 1,5 centimeter lange nålene skyter rett inn i ryggen. Det gjør vondt, og det brenner som helvete! Jeg gisper etter pusten.” Slik skildrer Lundberg opplevelsen av å ligge strak på 600 nåler. (Den har 600 nåler, mens Shaktimatta har 5000).

  - Men allerede etter et par-tre minutter begynner smerten å gi seg, og en intens varme iler gjennom både armer og bein.

 • 23 supertips for kvinner
 • Jills 10 beste treningstips
 • Snarveier til et lengre liv


 • Som akupunktur

  - Da jeg først la meg ned på matta, tenkte jeg at dette var litt av et hint å komme med til svigersønnen sin. For det var rene torturen. Det var lagt fra behagelig, og det var vanskelig å finne en god liggestilling, forteller Brenden.

  Han bestemte seg imidlertid for å trosse smertene, satte på litt rolig musikk i bakgrunnen - og etter femten minutter forsvant smertene. I stedet kjente han svake muskelsammentrekninger og varme i ryggen.

  - Følelsen etterpå var ganske spesiell, fortsetter han. - Ryggen var rødprikket, men endorfinene hadde gjort meg veldig slapp og sløv. Jeg sov utrolig godt den natten, og stressnivået i kroppen sank betraktelig. Faktisk var det en ganske god opplevelse.


  Svensk terapaut på workshop i Norge


  DinSide besøkte Oslo Yoga og den sveske terapauten Lin Homquist i fjor høst. Der fikk Oslojenta Marte Okkelmo (31) prøve ut den mye omtalte stresskuren - også hun følte seg veldig avslappet etterpå. Se hele vidoen og intervjuet med Homquist og Okkelmo her.

  Hvor kan jeg kjøpe? Spikermatta som har blitt mest solgt i Sverige selges fra denne nettsiden. Shaktimatta, som Jo Espen Brenden fikk fra svigermor, selges fra denne nettbutikken.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer