Mageproblemer

7 magesykdommer du bør kjenne til

Svært mange har problemer med dette.

MAGESMERTER: Sliter du ofte med en kranglete mage? Det er ikke et uvanlig problem, og kan skyldes en rekke ulike ting. Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press
MAGESMERTER: Sliter du ofte med en kranglete mage? Det er ikke et uvanlig problem, og kan skyldes en rekke ulike ting. Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mageknip, luft i magen, forstoppelse, diaré og smerter – vi har alle opplevd det, men som regel går det over av seg selv.

Slik er det ikke for alle. Noen av oss er ganske ofte plaget med en kranglete mage.

En studie fra 2009, utført av Capacent Epinion på oppdrag fra Idoform Balance, viste at hele to av fem nordmenn ofte har problemer med magen. Og dette kan gjerne gå ut over livskvaliteten, og gi deg mindre overskudd i hverdagen.

Det finnes riktignok legemidler som hjelper mot både diaré, forstoppelse og magesmerter, men dersom du ofte plages med ubehag og smerter i mageregionen, kan det være lurt å ta seg en tur til legen for å finne årsaken.

Mageproblemer er et svært generelt begrep, det finnes nemlig en rekke ulike sykdommer, lidelser eller matvareintoleranser som kan ligge bak. 

Her er en liten oversikt over noen av de vanligste.

LES OGSÅ: Få fart på fordøyelsen - helt naturlig

UREGELMESSIG: Uregelmessig avføring som gjerne varierer mellom løs mage og forstoppelse, er typiske symptomer på irritabel tarm.
UREGELMESSIG: Uregelmessig avføring som gjerne varierer mellom løs mage og forstoppelse, er typiske symptomer på irritabel tarm. Vis mer

Irritabel tarm

Hva er det: Irritabel tarmsyndrom, eller irritable bowel syndrome (IBS), er en fellesbetegnelse for flere vanlige plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre, og er den vanligste mageplagen her til lands. Lidelsen er ikke farlig, og det antas at det kan skyldes overfølsomhet i tarmen.

Symptomer: Det kan medføre en del ubehagelige symptomer som slim i avføringen, uregelmessig avføring, som gjerne varierer mellom løs mage og forstoppelse. Mye luft i magen er som regel den største plagen, og dette forverres ofte utover dagen og etter måltider.

Dette hjelper: Enkelte matvarer kan trigge problemene, det er derfor lurt å være obs på det du spiser. En gruppe forskere fra Seksjon for gastroenterologi ved UiB oppdaget i 2009 at små mengder tungt fordøyelige karbohydrater forverret plagene. 

Dette er matvarer som brokkoli og hvitløk, rug og hvete, melk og yoghurt, eller matvarer som inneholder fruktsukker. Disse matvarene brytes ikke ned slik de skal, og forårsaker derfor gass.

MELK: Har du laktoseintoleranse bør du unngå melkeprodukter for å holde magen i sjakk. Foto: Thinkstock
MELK: Har du laktoseintoleranse bør du unngå melkeprodukter for å holde magen i sjakk. Foto: Thinkstock Vis mer

Matvareintoleranse

Hva er det: Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund har rundt 5 prosent av den voksne befolkningen matallergi, eller matoverfølsomhet, og det er viktig at man skiller mellom disse to.

Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten, mens ved matoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene kan likevel ligne allergireaksjoner. 

Symptomer: Vanlige symptomer kan være smerter, diaré, kvalme, kløe, eksem og elveblest. 

Dette hjelper: Det er en rekke ulike former for matvareintoleranse, og to vanlige eksempler er glutenallergi og laktoseintoleranse. Det finnes ingen spesiell behandling mot dette, og det beste er derfor å styre unna de matvarene man reagerer på.

Cøliaki

Hva er det: Først og fremst er det viktig å være klar over at glutenintoleranse og cøliaki ikke er en og samme ting. Glutenintoleranse er en fellesbetegnelse på fire ulike typer av intoleranse mot gluten, og cøliaki er altså en av dem. 

Ifølge Norsk Cøliakiforening er Cøliaki er en autoimmun sykdom i tynntarmen der immunforsvaret lager antistoffer mot kroppens eget enzym. Rundt én av 100 i Norge har denne sykdommen, og den varer livet ut.

GLUTEN: En kranglete mage kan også skyldes at du ikke tåler gluten, og problemet vil da bli borte når du kutter gluten fra kosten. Foto: (c) Sandra Bielmeier/Westend61/Corbis/All Over Press
GLUTEN: En kranglete mage kan også skyldes at du ikke tåler gluten, og problemet vil da bli borte når du kutter gluten fra kosten. Foto: (c) Sandra Bielmeier/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

Symptomer: Symptomene kan variere fra person til person, men plagene kan ofte komme som periodevis diaré, forstoppelse, luftansamlinger, jernmangel og nervøse plager. 

Dette hjelper: Det er svært viktig å kutte gluten fra kostholdet, ellers vil tarmtottene i tarmslimhinnene bli skadet, som kan redusere tarmens evne til å ta opp næringsstoffer.
Klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken, Inge Lindseth, har tidligere sagt til KK.no at det er viktig å få satt diagnosen tidlig, og alt som skal til er en enkel blodprøve.

– Kommer pasienten til legen med mageproblemer, og man har utelukket at det ikke er en alvorlig sykdom, så testes det for cøliaki.

Forstoppelse

Hva er det: Hard avføring som gjør det vanskelig å få tømt seg, er kanskje en av de mest vanlige mageproblemene, og noe som alle vil oppleve i løpet av livet. Men for noen er dette en tilbakevendende plage, og jo eldre du blir, jo hyppigere vil det forekomme.

Dette kan også forårsakes av enkelte typer medisiner, som antibiotika. Eller det kan være et resultat av et fiberfattig kosthold og lite fysisk aktivitet.

EFFEKTIVT: Svisker kan sette fart på en forstoppet mage. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
EFFEKTIVT: Svisker kan sette fart på en forstoppet mage. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Symptomer: Hard mage, sjeldne dobesøk, og noen ganger også kvalme eller smerter fordi du ikke får tømt deg.

Dette hjelper: Det beste er derfor å drikke nok vann, og å sørge for å spise matvarer med mye fiber, som frukt og grønnsaker, korn og grovt brød. Å gå seg en tur vil også kunne sette fart på fordøyelsen, men svisker kan også være en god løsning.

LES OGSÅ: Derfor får du vondt i magen av sukkerfritt snop

Ulcerøs kolitt

Hva er det: Ulcerøs kolitt er en betennelsessykdom som rammer endetarmen og nedre deler av tykktarmen. Dette er en sykdom man ikke hører om like ofte, men den forekommer hos 2-3 av 1000 personer her til lands.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er årsakene til sykdommen fortsatt ukjent, men det antas at gener kan spille en rolle. 

Symptomer: Mange av symptomene kan ligne på andre tarmsykdommer, noe som gjør det vanskeligere å diagnostisere tilstanden. Vanlige symptomer er krampeaktige magesmerter og blodig avføring, i tillegg til slapphet og vekttap.

Dette hjelper: Legen kan påvise sykdommen ved hjelp av en blodprøve, prøver på leverfunksjon og bakterieprøver av avføringen, eller ved en koloskopi. Og kirurgi er den eneste behandlingen som kan helbrede sykdommen.

LES OGSÅ: Så lang tid bruker du på å fordøye mat

CROHNS? Mange går i flere år med plagene før de får påvist Crohns sykdom, det er derfor lurt å oppsøke lege dersom du plages med slike symptomer.  Foto: JackF - Fotolia
CROHNS? Mange går i flere år med plagene før de får påvist Crohns sykdom, det er derfor lurt å oppsøke lege dersom du plages med slike symptomer. Foto: JackF - Fotolia Vis mer

Crohns sykdom

Hva er det: Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage- tarmkanalen, og antas å være en autoimmun sykdom. Vanligvis ligger problemet i overgangen mellom tynntarm og tykktarm, men alle deler av tarmen kan også rammes.

Det kan også dannes betennelsesknuter og arrvev som skaper trange partier i tarmen, og dette vil gå ut over fordøyelsen. Ifølge Landsforeningen for fordøyelsessykdommer har Crohns sykdom et meget individuelt varierende forløp.

Symptomer: Magesmerter og diaré er typiske symptomer, noen ganger kan det også forekomme blod i avføringen. Du kan også oppleve kvalme, brekninger, nedsatt matlyst og vekttap, og følelsen av å være oppblåst.

Dette hjelper: Mange går i flere år med plagene før de får påvist Crohns sykdom, det er derfor lurt å oppsøke lege dersom du plages med slike symptomer. 

Næringsrik mat og tilstrekkelig med kalorier er viktig, men medikamenter brukes for å holde sykdommen i sjakk. Likevel er operasjoner ofte en nødvendighet, og du kan ende opp med å måtte få stomipose på magen, men dette gjelder ikke for alle.

SYRE: Magesår kan gi plager som sure oppstøt, halsbrann og magesmerter. Foto: Stasique - Fotolia
SYRE: Magesår kan gi plager som sure oppstøt, halsbrann og magesmerter. Foto: Stasique - Fotolia Vis mer

Magesår

Hva er det: Magesår er en infeksjonssykdom som ofte er forårsaket av bakterien Helicobacter pylori, men kan også skyldes medisiner som Naproxen, Dispril og Aspirin. Og har du først hatt magesår en gang, er det svært lett å få det igjen.

Symptomer: Du kan oppleve magesmerter, sure oppstøt og halsbrann, og det kan føles bedre etter du har tatt syrenøytraliserende produkter. Ved blødende magesår kan du også bli slapp, blek og svimmel, og få svært mørk avføring på grunn av blod.

Dette hjelper: Magesår på grunn av hp-bakterien behandles gjerne med en kombinasjon av tre, eller fire medisiner, og behandlingen tar syv til ti dager. Dersom magesåret ikke skyldes denne bakterien vil du kun behandles med en medisin som demper syreproduksjonen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer