Sunne Matvarer

7 matvarer du bør spise hver dag

Sikrer kroppens inntak av viktige næringsstoffer.

VIKTIGE MATVARER: Havregryn, røde tomater og mandler er tre matvarer som bør inngå i det daglige kostholdet ditt.  Foto: Fotolia
VIKTIGE MATVARER: Havregryn, røde tomater og mandler er tre matvarer som bør inngå i det daglige kostholdet ditt. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Akkurat som en bil trenger bensin for å kjøre, trenger vi mennesker enkelte matvarer for å fungere.

De fleste av oss vet godt hva vi ikke bør spise, som for eksempel søppelmat, snacks og søtsaker. Det vi kanskje ikke er like klar over, er hva som faktisk bør inngå i kostholdet vårt.

Er du usikker på hva som er lurt å ha i kjøleskapet? Her er en liste over syv matvarer det kan være bra å spise hver dag.

LES OGSÅ: 5 «usunne» matvarer som faktisk er sunne

1. Røde tomater

Tomater er kalorifattige og rike på A- og C-vitaminer samt mineraler. Tomaten får den julerøde fargen sin fra karotenoidet lykopen. Jo dypere rødfarge tomaten har, desto mer lykopen inneholder den.

Flere undersøkelser tyder på at et kosthold rikt på tomater og lykopen kan forebygge prostatakreft hos menn.

Lykopen kan også forebygge andre typer kreft, samt hemme kolesterolproduksjonen og fremme nedbrytningen av det uheldige LDL-kolesterolet.

Hvis du virkelige vil nyte godt av helsefordelene til tomatene, har du god grunn til å varme dem opp. Lykopenet tas nemlig ekstra godt opp dersom tomaten er varmet, for eksempel i suppe, saus eller som bakt tomat, men også dersom det er litt olje eller annet fett på den, som i ost på pizzaen for eksempel.

2. Havregryn

Havre er et særdeles næringsrikt kornslag som inneholder blant annet jern, folat og gunstige fettsyrer. Det inneholder flere typer fiber - blant annet løselig fiber.

Fiber har generelt sett en mettende effekt, mens løselig fiber er svært effektivt for å balansere blodsukkeret, samtidig som det er gunstig for tarmfunksjonen. Som om ikke det er nok, er det også gunstig for hjertet (kolesterol).

Til og med personer med sensitiv tarm eller irritabel tarm, vil som oftest tåle havre godt. Dette er fordi havre har en beroligende effekt på tarmen og gir vanligvis mindre oppblåsthet og ubehag enn mange brød.

HAVREGREYN: Havre er et særdeles næringsrikt kornslag som inneholder blant annet jern, folat og gunstige fettsyrer. Foto: jd-photodesign - Fotolia
HAVREGREYN: Havre er et særdeles næringsrikt kornslag som inneholder blant annet jern, folat og gunstige fettsyrer. Foto: jd-photodesign - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik bør maten ligge i bæreposen

3. Kylling, kalkun eller svin

Kjøtt er en viktig kilde til proteiner, som er et helt essensielt næringsstoff for oss mennesker, og det spesielt for de av oss som trener.

Årsaken til at protein er viktig er først og fremst fordi de er nødvendige for oppbygning av nye celler både under vekst (gjelder for muskeloppbygging) og til vedlikehold av kroppen.

Proteiner deltar også på forskjellige måter i alle livsprosesser i kroppen. Blant annet flytter næringsstoffene molekyler fra ett sted til et annet, ødelegger giftstoffer og reparerer bein og muskler.

Gode kilder til protein er for eksempel kylling, kalkun, karbonadedeig eller magrere kjøttdeigsvarianter fra kylling eller svin. Til pålegg er kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, roastbiff og leverpostei gode alternativer.

4. Yoghurt

Yoghurt har en rekke helsegunstige egenskaper. Det styrker immunforsvaret, beskytter mot kreft og er bra for fordøyelsen.

Yoghurten balanserer også bakteriefloraen i magen din, hvilket igjen sørger for bedre opptak av vitamin B, sink, kalsium og karbohydrater. Når bakteriefloraen i magen er i orden er det også lettere å unngå kvalme, diaré, forstoppelse og oppblåst mage. Kjøp de yoghurt-typene som inneholder aktive bakterier.

Er du ikke så glad i vanlig yoghurt har også kefirmelk og soyayoghurt de samme egenskapene.

YOGHURT: Yoghurten balanserer også bakteriefloraen i magen din, hvilket igjen sørger for bedre opptak av vitamin B, sink, kalsium og karbohydrater.  Foto: tashka2000 - Fotolia
YOGHURT: Yoghurten balanserer også bakteriefloraen i magen din, hvilket igjen sørger for bedre opptak av vitamin B, sink, kalsium og karbohydrater. Foto: tashka2000 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: 15 matvarer du bør prøve i 2015

5. Egg

Egg er en sunn matvare som er godt likt av de aller fleste. I tillegg til å smake utrolig godt, er også frokostfavoritten en god og billig kilde til viktige næringsstoffer kroppen vår er avhengig av for å fungere.  

Egg har blant annet et høyt innhold av vitamin D, vitamin E, selen, fosfor og B-vitaminene B12, B2 og folat. Egg inneholder også vitamin A og jern - som er spesielt gunstig for oss kvinner.

Selv om egg har mange helsefordeler og egentlig ikke er noe å være redd for, skal du ifølge Ragnhild Lekven Fimreite, som er autorisert klinisk ernæringsfysiolog på ernæringsfysiolog.no, ikke overdrive inntaket av frokostfavoritten.

– Siden selve eggeplommen inneholder en del kolesterol, som hos enkelte personer kan gi utslag i økt blodkolesterol, kan det være lurt å begrense inntaket til ett egg om dagen i snitt. Om du spiser to egg en dag og ingen neste dag, har det ikke noe å si. Det er gjennomsnittet over tid som betyr noe.

6. Mandler

Mandler inneholder masse sunne fettsyrer som kroppen har godt av, og er også en god kilde til vitamin E. Vitaminet er en kraftig antioksidant som hjelper kroppen å bekjempe frie radikaler. Det er spesielt gunstig om du trener. Da vil en neve eller to mandler om dagen bidra til at musklene raskere restituerer seg etter trening.

Vitamin E kan ifølge Bama.no også virke gunstig på fruktbarheten din, og det er dessuten sunt for hjertet.

I tillegg til vitamin E, inneholder også mandler en god del kalsium, fosfor og magnesium, tre mineraler som er veldig viktig for beinbygningen din. Magnesium er i tillegg kjent for å kunne virke muskelavslappende – det kan blant annet motvirke lette leggkramper.

Dette er en ganske energitett matvare, så en håndfull mandler er derfor et godt mellommåltid.

MANDLER:  Mandler en god kilde til vitamin E. Vitaminet er en kraftig antioksidant som hjelper kroppen å bekjempe frie radikaler.  Foto: praisaeng - Fotolia
MANDLER: Mandler en god kilde til vitamin E. Vitaminet er en kraftig antioksidant som hjelper kroppen å bekjempe frie radikaler. Foto: praisaeng - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med luft i magen?

7. Fet fisk

De fleste har fått med seg at fet fisk og omega-3 er helt essensielt for å bevare en god helse, da det ikke bare er godt for hjernen, men kan også redusere risikoen for diabetes og forlenge livet.

Det offisielle rådet er derfor å spise fisk minst tre ganger i uken, og dersom du er aktiv bør du hvert fall sørge for å følge dette rådet.

Er du glad i fisk kan du godt bruke dette som pålegg på brødskiven til frokost eller lunsj!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer