Fiber I Mat

7 matvarer proppfulle av fiber

Sjekk ut disse overraskende alternativene til å dekke behovet for fiber.

GODT OG FIBERRIKT: Både blåbær og mørk sjokolade er fine kilder til fiber. Foto: kulikovan - Fotolia
GODT OG FIBERRIKT: Både blåbær og mørk sjokolade er fine kilder til fiber. Foto: kulikovan - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å få nok fiber i kosten er viktig for at fordøyelsen skal fungere optimalt. Det kan også forebygge tarm- og magekreft, og redusere risiko for livsstilsdiabetes. Den daglige anbefalte dosen er 25-35 gram.

Dersom du får i deg for lite, eller mer enn du trenger, kan det skape trøbbel i tarmen. Sjekk hvilke symptomer som forteller deg om du spiser for lite eller mye fiber her.

Når vi hører ordet fiber, tenker vi fort på grovt brød og knekkebrød. Det er disse som regnes som de klassiske fiberkildene i det norske kostholdet. Men det finnes også andre fine kilder til fiber, og de kommer fra planteriket. 

Du trenger altså ikke knaske knekkebrød til den store gullmedaljen for å få dekket ditt daglige fiberbehov.

Syv supre kilder til fiber

I stedet kan du variere kosten og spise fiberrike matvarer i form av bær, linser og grønnsaker.

Her er seks fine fiberkilder som kanskje overrasker deg:

BRA BØNNER: Kidneybønner gjør seg godt i både salater, meksikanske gryter og til tacoen.	
 Foto: sattriani - Fotolia
BRA BØNNER: Kidneybønner gjør seg godt i både salater, meksikanske gryter og til tacoen. Foto: sattriani - Fotolia Vis mer

RØDE KIDNEYBØNNER
Disse røde bønnene er en veldig fin kilde til fiber. Det er 7,2 gram fiber i 100 gram kokte kidneybønner.I tillegg får du i deg 8,8 gram protein per 100 gram, så kidneybønner er også en flott kilde til proteiner. Vi må legge til at kidneybønner i likhet med andre bønner er fulle av antioksidanter.  Vi forbinder gjerne kidneybønner med texmex-mat, da de ofte brukes i chili com carne, eller når vi lager taco. Å blande dem inn i tacokjøttet er en super måte å lage ekstra mettende og sunn fredagstaco. 

LINSER
Linser er et finfint alternativ til ris, pasta eller poteter. De er nøytrale i smaken, og har kort koketid. Linser inneholder 3,7 gram fiber per 100 gram, og er dessuten proteinrike - de inneholder 8,8 gram protein per 100 gram. Dette gjør at linser metter godt, og hjelper til å holde fordøyelsen din i balanse. Linser kan også brukes i supper og salater. Prøv for eksempel denne linsesalaten.

KLASSIKER: Ekte italiensk pizza har gjerne artisjokk som ingrediens. Foto: Eskymaks - Fotolia
KLASSIKER: Ekte italiensk pizza har gjerne artisjokk som ingrediens. Foto: Eskymaks - Fotolia Vis mer

ARTISJOKK
Denne litt pussige grønnsaken er mye brukt i det franske og italienske kjøkken. Artisjokken er faktisk en tistel, og kan ikke spises rå, men kokt, stekt, grillet eller syltet smaker den godt. Artisjokken inneholder 5 gram fiber per 100 gram, og er dessuten svært kalorifattig. Artisjokk er veldig godt på pizza eller i pastaretten. Prøv for eksempel pasta med tunfisk og artisjokk.

AVOCADO
Denne superfrukten (ja, det er en frukt) er veldig populær både på grunn av sin runde, gode smak, men også fordi den inneholder mye sunt umettet fett. I tillegg til dette inneholder avocado 4,8 gram fiber per 100 gram - noe som sikkert overrasker mange. Forskerne tror kanskje det nettopp er kombinasjonen av umettet fett og fiber som gjør at avocado er gunstig å spise for å senke kolesterolet. Avocado er godt til alt fra reker og taco, på brødskiva eller i salaten. 

MØRKT MIRAKEL: Bjørnebæret er bringebærets sunnere kusine, kan man godt si. Foto: nata777_7 - Fotolia
MØRKT MIRAKEL: Bjørnebæret er bringebærets sunnere kusine, kan man godt si. Foto: nata777_7 - Fotolia Vis mer

BJØRNEBÆR
Bær kan også være en fin kilde til fiber, og blant de beste i klassen finner vi bjørnebær. Dette mørke bæret inneholder 5,3 gram fiber per 100 gram. Og den mørke fargen avslører også at bjørnebæret er fullt av sunne antioksidanter., og det er dessuten en fin kilde til c-vitamin. Ha dem i smoothien, eller i müslifrokosten, eller lag ditt eget bjørnebærsyltetøy og spis på brødskiva.

BLÅBÆR
Det er sikkert ingen overraskelse at også blåbær er rike på fiber. Superbæret alle elsker inneholder 4,6 gram fiber per 100 gram, og er dessuten fullt av antioksidanter. Vær bare klar over at dette gjelder skogsblåbærene som er blå inni - ikke de hvite hageblåbærene du kan kjøpe hele året i butikken. Den gode nyheten er at frosne skogsblåbær har et like høyt fiber- og antioksidantinnhold som nyplukkede. Forskere mener dessuten at blåbær hjelper til å bryte ned fettceller i kroppen

MØRK SJOKOLADE(!)
Vi sparte den beste fiberkilden tilslutt - for sjokkerende nok for de fleste av oss er mørk sjokolade en veldig fin kilde til fiber! Faktisk inneholder mørk sjokolade (70 prosent kakao) hele 10,9 gram fiber per 100 gram!

Aberet er selvsagt at 100 gram mørk sjokolade også inneholder mange kalorier (600 kcal), mye sukker (31,3 gram) og mye mettet fett (26,7 gram). Så å stappe i seg 100 gram mørk sjokolade for å få i seg nærmere halvparten av dagens fiberinnhold er ikke det lureste. Men, litt mørk sjokolade skader ikke - spesielt ikke siden vi vet at mørk sjokolade også inneholder mye antioksidanter.

Lurer du på fiberinnholdet i forskjellige matvarer? Sjekk på Matvaretabellen.no

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer