Helse & Livsstil

7 salatmyter

Grønt er ikke alltid skjønt.

7 salatmyter
Publisert
Sist oppdatert




Grønnsaker er utvilsomt noe av det sunneste du kan få i deg. Men det er forskjell på salat.
Her avliver vi 7 grønne myter.

1. Det er bare en salat
Slett ikke alltid. Mange ferdigsalater som selges i butikker og kiosker er proppet med kalorier. Det kan skyldes dressingen, eller måten ingrediensene er behandlet på. Noen av disse salatene er fulle av fett og inneholder mellom 500-1000 kalorier. Til sammenlikning inneholder en bacon cheeseburger fra Burger King 360 kalorier. En vanlig voksen kvinne trenger cirka 2000 kalorier daglig.
  • Ta testen: Hva vet du om fett?

  • 2. Fettfattig dressing er sunnest
    Det stemmer ikke nødvendigvis. Fjerner man fettet i dressingen forsvinner selvsagt mange kalorier, men mange dressinger har et svært høyt sukkerinnhold og er i tillegg næringsfattige. Sukker kan også bidra til å blokkere kroppens evne til å ta opp antioksidantene i grønnsakene.
  • Derfor er antioksidanter bra for deg

  • 3. Mye grønnsaker veier opp for ekstra ost
    Nei. Det er ikke slik at kroppen tåler mer av de usunne ingrediensene om du i tillegg spiser mange av de sunne.
  • Her er maten du bør styre unna

  • 4. Salat er salat
    Ikke når det gjelder næringsinnhold. Regelen er at jo sterkere farger salaten har, jo sunnere er den. Spinat og brønnkarse er supre ingredienser, fulle av stoffer som er bra for deg. Bleke salattyper som isbergsalat har ikke mye å by på sånn sett.
  • Lakselasagne med spinat

  • 5. Bacon er for fetende
    Noen helsevinner er bacon ikke, men ingrediensen har dårligere rykte enn fortjent. En skive bacon inneholder ikke mer fett enn to spiseskjeer med feta- eller gulost. Du kan godt unne deg litt bacon i salaten, men reduser i såfall mengden andre fettinnholdige ingredienser.
  • 11 tunge tak mot fett

  • 6. Du blir ikke matforgiftet av salat
    Jo, det kan skje. Salat og tomat er noen av de hyppigste kildene til salmonella og E.coli-bakterier. Det skyldes gjerne bruk av naturgjødsel under dyrking, urent vann eller at folk har tatt i maten med skitne hender. Det er lite du kan gjøre for å minske smitterisikoen om du spiser ute, men hjemme bør du alltid vaske grønnsakene i rennende vann før du bruker dem.
  • Dette er E.coli

  • 7. Økologisk er sunnest
    Økologiske grønnsaker kan ha flere næringsstoffer enn andre, men at er ferske betyr mer enn måten de er dyrket på. Jo lenger grønnsaker blir lagret, jo mer utsatte de er for lys og varme, jo flere næringsstoffer går tapt.
  • Økologisk på frammarsj
  • Taper grønnsakene seg?


  • LES OGSÅ:
  • Sunnhets-leksikonet
  • Derfor spiser du usunt
  • Hvilke matvarer inneholder hva?
  • Ta testen: Hvor sunt lever du?



  • Kilde: Marie Claire

    Grønnsaker er kjempesunt. Men det betyr ikke nødvendigvis at salaten du spiser alltid er det.
    Grønnsaker er kjempesunt. Men det betyr ikke nødvendigvis at salaten du spiser alltid er det. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer