Det hersker mange ulike oppfatninger av hva som er best for forbrenningen vår, og hvordan vi skal leve og spise for å holde den oppe, og vekta nede.
Ikke alt som blir sagt og skrevet stemmer alltid, og i hvert fall ikke for alle.
Ernæringslegen Madelyn Fernstrom er kjent og anerkjent i hele USA, og har skrevet mange bestselgere om godt kosthold.
Her avliver hun sju myter om vekt og forbrenning:
Myte 1: Det er best å trene om morgenen
Trening er best når den passer for deg. Når du er motivert og på hugget er du i stand til å trene hardere og lengre. Mange velger å trene om morgenen for å ha det gjort, mens andre synes det er et bra tidspunkt fordi de føler seg mer våkne og energiske etterpå.Kjenn etter selv hva som er best for deg. Det som teller er innsatsen og intensiteten under treningsøkten, ikke tidspunktet.
Myte 2: Du bør drikke en sportsdrikk før treningen
De fleste av trenger ikke sukker og elektrolytter til å få et energikick om vi trener en times tid eller mindre. Det mest veldokumenterte trikset for å øke forbrenningen under trening er å drikke vann og en koffeinholdig drikk før du starter.Ta altså en kopp kaffe eller te (cirka 200 milligram koffein) før du hopper i treningstøyet. Unngå koffeinpiller eller såkalte turbodrikker. Mistenker du at du er sensitiv overfor koffein, kan også 200 milligram være for mye for deg. Sjekk med legen din.
Myte 3: Trening er det eneste som kan påvirke forbrenningen
Det er helt sant at trening stimulerer forbrenningen; den stiger mens du trener og det varer i et par timer etterpå. En annen viktig forbrenningsfaktor er alder.Fra du er rundt 30 år, og hvert tiår framover, synker forbrenningen med cirka fem prosent. Det betyr at du trenger 100-150 daglige kalorier mindre hvert tiår fra du er 30. Du trenger altså ikke spise like mye som før for å tilføre kroppen den energien den trenger.
Myte 4: Karbohydrater til frokost kickstarter forbrenningen
Fiberrike karbohydrater, som frukt og fullkorn, er supert til ethvert måltid og lett å velge om morgenen.Imidlertid er en frokost som også inneholder proteiner og fett hakket bedre. Disse næringsstoffene gir større metthetsfølelse, slik at effekten av måltidet sitter lengre. En frokost bestående av 40-50 prosent karbohydrater, 25-30 prosent proteiner og 25-30 prosent fett er en bra start på dagen.
Myte 5: Du går fortere ned i vekt hvis du ikke spiser etter kl. 19.00
Det er sant at færre kalorier får deg kjappere ned i vekt, men det er helt ok å spise også om kvelden. Måltidet bør imidlertid ikke inneholde mer enn 200-300 kalorier og ikke inntas senere enn to timer før du legger deg.Er du blant dem som synes du trenger en matbit rett før du køyer, bør du begrense kaloriinntaket til 100. Er du for mett i magen kan det forstyrre søvnen, fordi kroppen jobber for fullt med å fordøye maten. Du bør heller ikke spise mens du ligger - tenk gravitasjon.
Myte 6: Få energi med sukkersnacks på ettermiddagen
Selv om du har spist en sunn og næringsrik lunsj, er det lett å få lyst på noe å spise utpå ettermiddagen. Og da frister det gjerne mest med noe søtt, selv om det ikke nødvendigvis er det du trenger.Et sukkerkick varer ikke lenge. Vil du ha snacks som gir kroppen reell energi, bør du innta noe som består av både karbohydrater, proteiner og fett, og som inneholder cirka 150-200. Grove kjeks med fettfattig ost, en yoghurt eller en proteinbar er gode tips. Fordelen med dette minimåltidet er at du ikke føler deg utsultet når det endelig er middag, og dermed unngår å overspise da.
Myte 7: Seks små måltider daglig er bedre enn tre vanlige
Du kjenner deg selv best. Mange synes det går helt fint å spise tre ganger om dagen; de får i seg nok næring uten å måtte småspise mellom måltidene. Og blodsukkeret kan oppføre seg helt fint med denne spiserytmen.Skal du ned i vekt, bør du imidlertid heller spise lite og ofte, siden man gjerne spiser mer når det går lang tid mellom hvert måltid. Uansett er det antall kalorier som betyr mest, så du bør prøve å ha en god balanse mellom karbohydrater, proteiner og fett.
LES OGSÅ:
