Gjennom århundrer har mennesker flittig sanket kostholdstips. Mat - og kostholdsmagasinet Eating well har samlet noen av disse mathemmelighetene i en liten guide.
Olivenolje
For rundt førti år siden konkluderte studien The Seven Countries Study at olivenoljen var årsaken til det lave antallet hjertesykdommer og kreft på den greske øya Kreta.I dag, takket være epidemiologiske studier, vet vi at en høyere andel enumettede fettsyrer i kostholdet har en sammenheng med redusert risiko for hjertesykdom. Olivenolje inneholder som kjent store mengder enumettet fett samt antioksidanter som forebygger flere aldersbestemte sykdommer.
Fisk
For tredve år siden begynte forskere å undre seg over hvorfor innfødte inuitter, mer kjent som eskimoer, i Alaska var så lite disponerte for hjertesykdommer. At dette folkeslaget som kjent spiser mye fisk trigget forskernes nysgjerrighet.Fisk er i dag forbundet med omega3-fettsyrer som hjelper til med å forebygge opphopning av kolesterol i arteriene. I tillegg er disse fettsyrene viktige for hjertet og sørger for at det slår normalt.
Yoghurt
I 70-årene fikk staten Sovjet-Georgia rykte på seg for å ha en svært høy gjennomsnittsalder på sine innbyggere. Rapporter på den tiden hevdet at hemmeligheten var yoghurt, som de spiste mye av.Dette er riktig nok aldri bevist, men det vi vet er at yoghurt er rikt på kalsium. Som flere andre melkeprodukter er yoghurt godt for magen og skal virke forebyggende på aldersbestemte tarm - og innvollsykommer.
Sjokolade
Kuna-folket på San Blas-øyene, utenfor kysten av Panama, har et ni ganger så lavt antall av hjertesykdommer som andre . Grunnen? De konsumerer visstnok mye drikke utvunnet fra kakao, som er rik på flavanoler og holder blodårene sunne.Sunne og funksjonsdyktige blodårer senker ikke bare risikoen for å få høyt blodtrykk, men også type 2 diabetes og demens.
Nøtter
En studie under navnet Studies of Seventh-Day Adventists viser at de som spiser nøtter lever i gjennomsnitt to og et halvt år lenger enn de som ikke gjør det.Det vi vet i dag er at nøtter er rike på umettede fettsyrer, og er stappfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter. De inneholder også mye fiber, selen, sink og magnesium.
Vin
Å drikke alkohol i moderate mengder beskytter mot hjertesykdommer, diabetes og demens.Vin, særlig rødvin, inneholder antioksidanter, stoffer som beskytter cellene mot for tidlig aldring og sykdom. Alkohol i seg selv skal redusere blodsukkeret, samt øke konsentrasjonen av det gunstige kolesterolet i blodet.
Blåbær
I en banebrytende studie publisert i 1999, matet forskere ved Tufts University’s Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging rotter med blåbærekstrakt i en periode som tilsvarer 10 menneskeliv. Disse rottene viste seg å opprettholde bedre balanse og kooridinasjonsevne enn de som ikke spiste blåbær.Komponenter i blåbær lindrer betennelser og hindrer ødeleggelse av prosessene som har med oksygen i kroppen å gjøre. Blåbær motvirker også demens og svekket motorikk.
LES OGSÅ:






